Γράφει η Αναστασία Γαλάνη

Ο 54χρονος συνεργός του Χριστόδουλου Ξηρού αποτάχτηκε από την ΕΛ.ΑΣ. για υπόθεση αρχαιοκαπηλείας, ενώ είχε εμπλακεί και σε μεγάλη υπόθεση λαθρεμπορίας τσιγάρων στο Γύθειο.

Ο συλληφθέντας διατηρούσε μονάδα αφαλάτωσης στη Μάνη, ενώ είχε υπηρετήσει και στα ΕΚΑΜ. Ο Χρήστος Πατουχέας συνελήφθη την Τρίτη μαζί με τον 37χρονο «Θεοχάρη», από την Αστυνομία σε επιχείρηση στην Καλαμάτα.

Δύο συνεργάτες του Χριστόδουλου Ξηρού  φέρονται να είχαν σημαντικό ρόλο στα σχέδια και την εκτέλεση του σχεδιαζόμενου χτυπήματος στις φυλακές Κορυδαλλού. Ο 54χρονος εκτιμάται ότι προμήθευε οπλισμό τον Ξηρό, ενώ ο «Θεοχάρης» δεχόταν εντολές από τον πρώην ΕΚΑΜίτη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι και οι δύο είναι χρήστες ναρκωτικών.

Ο Χρήστος Πατουχέας, φωτογραφήθηκε το 2011 ως ένας από τους ανθρώπους του χωριού Χοτάσια στη Μάνη, ο οποίος ασχολείται με αυτό που προσφέρει η γη, το αλάτι. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Έθνους το 2011, όντας αποταγμένος από Σώμα, φαίνεται ότι έχει αρχίσει να κάνει ότι θα έκανε ένας άνθρωπος ο οποίος είχε βγει, όπως είχε πει στη σύνταξη. 

Ο βαρυποινίτης σύνδεσμος

Την ίδια ώρα σύμφωνα με πληροφορίες ο 54χρονος απότακτος αστυνομικός υπηρετούσε στα ΕΚΑΜ και το όνομά του εμπλέκεται σε υπόθεση προμήθειας όπλων και είχε επαφές με τον βαρυποινιτη Β. Σ. Ο 37χρονος Αλβανός είχε συλληφθεί για υπόθεση ναρκωτικών και μάλιστα είχε φυλακιστεί. Σύμφωνα με πληροφορίες αποφυλακίστηκε το Νοέμβριο του 2013. Η γνωριμία έγινε στις φυλακές.
 

Ο κομβικός ρόλος του πρώην ΕΚΑΜίτη και του «Θεοχάρη»

Οι δύο συνεργοί είχαν τον ρόλο του «υποστηρικτή» στα κρυσφήγετα του Ξηρού. Ο 54χρονος προμήθευσε οπλισμό τον Ξηρό, ανήκει στον ποινικό χώρο, και μάλιστα ήταν απότακτος της Αστυνομίας και υπηρετούσε στα ΕΚΑΜ ενώ μετά την εμπλοκλή σε κύκλωμα λαθραίων στιγάρων αλλά και αρχαιοκαπηλίας και τελικά επέστρεψε στην περιοχή της Καλαμάτας.

Ο 37χρονος Αλβανός που είναι γνωστός με το όνομα «Θεοχάρης» νοίκιασε τη γιάφκα στην Ανάβυσσο. Και οι δύο, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ήταν «κορμοί» στο επιχειρησιακό σχέδιο του Χριστόδουλου Ξηρού για το χτύπημα στον Κορυδαλλό.

Ωστόσο παραμένει άφαντη η καταζητούμενη Αγγελική. Οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής βρίσκονται σε εξέλιξη για τον εντοπισμό και άλλων συνεργών.

Το χρονικό της σύλληψης

Τα αποτυπώματα και ίχνη DNA των δύο ατόμων, ενός 54χρονου Έλληνα και ενός 37χρονου Αλβανού που βρέθηκαν μέσα σε γιάφκες στην Ανάβυσσο και στο Λουτράκι οδήγησαν την Αντιτρομοκρατική στα χνάρια των δύο συνεργών.

Χτες το απόγευμα άνδρες της Αντιτρομοκρατικής συνέλαβαν τους συνεργάτες του Ξηρού έπειτα από επιχείρηση στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας κοντά στην Καλαμάτα. Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στην έδρα της Αντιτρομοκρατικής.

Για τους δύο συλληφθέντες είχαν εκδοθεί εντάλματα από τον ειδικό εφέτη ανακριτή. Οι άνδρες της Αστυνομίας είχαν πληροφορίες για το που βρίσκονται και που κινούνται οι δύο συνεργοί και σε μια καλά στημένη επιχείρηση τους... έπιασαν εν κινήσει. Οι δράστες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα.

Ενδεικτικό της δράσης τους είναι ότι οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι ένταξη ως μέλους και συμμετοχή σε τρομοκρατική ομάδα, τρομοκρακτικές πράξεις, παράνομης κατοχής καλάσνικοφ, πιστολιών, χειρομβομβίδων, εκρηκτικών μηχανισμών, πλαστογραφία δημοσίου εγγράφου και υπόθαλψη εγκληματία.