Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου 

Όπως όπως λύσανε το πρόβλημα των σκουπιδιών μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές οι τοπικοί άρχοντες στην Πελοπόννησο. Σε ρέματα, ποτάμια και δάση τα άδειαζαν, κρυφά, τις νύχτες. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του τότε δημάρχου Ολυμπίας, που «πιάστηκε» προεκλογικά να τα θάβει στον Αλφειό. Οι εκλογές τελείωσαν, τα πρόστιμα καταγράφηκαν και οι νέοι δήμαρχοι ψάχνουν για πραγματική λύση. Η οποία, όπως φαίνεται, δεν υπάρχει

«Ολόκληρη η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν έχει μια νόμιμη χωματερή», καταγγέλλει στο newpost ο δήμαρχος Τρίπολης, Δημήτρης Παυλής. 

Η Τρίπολη κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να «λυθούν» τα χέρια της δημοτικής αρχής: «Τώρα μπορώ να ορίσω όποιον χώρο θέλω, ουσιαστικά να τον... επιτάξω, ως χώρο προσωρινής αποθήκευσης, μέχρι να αδειοδοτηθεί ο επιλεγμένος χώρος για συγκέντρωση και κομποστοποίηση», λέει ο δήμαρχος. 

Πριν οδηγηθεί σε αυτή τη λύση και, αρνούμενος όπως λέει να τα πετάξει στα ρέμματα, είχε ζητήσει από τους κατοίκους να κρατάνε τα σκουπίδια τους στα μπαλκόνια. 

Οι κάτοικοι της πόλης, όπως ο δήμαρχός τους λέει «σκουντουφλάνε σε τόνους σκουπιδιών σε κάθε τους βήμα». Μέχρι και τα τέλη Δεκεμβρίου ο δήμος είχε σύμβαση με τη χωματερή της Φυλής, η οποία έχει ξεπεράσει το όριο του κορεσμού και δεν δέχεται άλλες περιοχές. 

Τώρα ο κ. Παυλής αναζητά άλλον δήμο που να δεχτεί τα τριπολιτσιώτικα απορρίμματα: «Συζητάμε με Πάτρα, με Θήβα, με πολλές πόλεις, για να μας δεχτούν για λίγους μήνες μέχρι να λύσουμε το πρόβλημα οριστικά. Για την άδεια που ζητάμε θα χρειαστούν 5 μήνες, αν δεν υπάρξουν προσφυγές και ενστάσεις». 

Η πιο τραγική εικόνα, είναι έξω από τα σχολεία, αλλά και στους προαύλιους χώρους του Παναρκαδικού Νοσοκομείου και του Ψυχιατρείου Τρίπολης, όπου οι τόνοι των σκουπιδιών δημιουργούν σημαντικούς κινδύνους για την υγεία. 

Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν και ο Πύργος, οι κάτοικοι του οποίου από το καλοκαίρι ζουν με τα σκουπίδια τους, αλλά και η Καλαμάτα

Μάλιστα, τις τελευταίες νύχτες στον Πύργο, έχουν πάρει διαστάσεις.... επιδημίας οι εμπρησμοί σε σωρούς σκουπιδιών που μαζεύονται γύρω από τους κάδους.