Νέα προθεσμία για να απολογηθούν αύριο, Σάββατο, ζήτησαν και έλαβαν από τον εφέτη ειδικό ανακριτή, αρμόδιο για θέματα τρομοκρατίας, οι δύο κατηγορούμενοι ως συνεργοί του βαρυποινίτη για την υπόθεση της 17Ν, Χριστόδουλου Ξηρού.

Οι δύο κατηγορούμενοι, ένας αλλοδαπός και ένας απότακτος αστυνομικός, συνελήφθησαν έπειτα από ένταλμα του ανακριτή για σωρεία κακουργηματικών πράξεων που αφορούν στα αδικήματα της ένταξης σε τρομοκρατική οργάνωση, παράνομη κατοχή εκρηκτικών υλών και όπλων κ.α. Βαρύνονται επίσης με την κατηγορία της υπόθαλψης εγκληματία.

Και οι δύο φέρονται να αρνούνται τις πράξεις που τους αποδίδονται.

Τι υποστήριξε ο πρώην ΕΚΑΜίτης

Βεβαίωση από τις φυλακές Κορυδαλλού προκειμένου να αποδείξει πως δεν κρατήθηκε ποτέ στην ίδια πτέρυγα με τον Χριστόδουλο Ξηρό ή με κρατούμενους ως μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» ζήτησε ο 54χρονος Έλληνας, κατηγορούμενος ως συνεργός του κατάδικου για συμμετοχή στην 17Ν.

Η αίτηση του 54χρονου απότακτου αστυνομικού ενώπιον του Εφέτη ειδικού ανακριτή ήταν και ο λόγος που μετατέθηκε για αύριο η απολογία του, όπως και η απολογία του δεύτερου κατηγορουμένου, Αλβανού Χάρη στην υπόθεση Ξηρού.

Ο απότακτος αστυνομικός υποστηρίζει ότι με το έγγραφο από τις φυλακές Κορυδαλλού θα προκύπτει πως ουδέποτε υπήρξε συγκρατούμενος του Χρ. Ξηρού ή κατηγορούμενων της «ΣΠΦ» κατά το διάστημα της κράτησής του, αλλά και ότι ουδέποτε κρατήθηκε στην ίδια πτέρυγα, το διάστημα Δεκεμβρίου 2013- Ιανουαρίου 2014.

Σύμφωνα με την αίτηση, η μόνη εμπλοκή του κατηγορούμενου με την υπόθεση προκύπτει από κατάθεση αστυνομικού, την οποία χαρακτηρίζει ως έωλη.

Ο «Χάρης» αποδέχεται μόνο την κατηγορία της υπόθαλψης εγκληματία, ισχυριζόμενος ότι γνώρισε το Χρ. Ξηρό στη φυλακή, όπου ο βαρυποινίτης τον βοήθησε να συντάξει αιτήσεις για το ΚΕΘΕΑ. Αποδέχεται πως βοήθησε τον Ξηρό όταν δραπέτευσε, νοικιάζοντας εκ μέρους του το σπίτι στην Ανάβυσσο και αρνείται τη συμμετοχή του σε οποιαδήποτε ενέργεια, που σχετίζεται με τρομοκρατική οργάνωση.

Η δικογραφία

Ο πρώην ΕΚΑΜίτης, Χρήστος Πατουχέας, και ο 37χρονος Αλβανός «Θεοχάρης» ή Χάρι Κόκα είχαν λάβει αρχικά προθεσμία για να απολογηθούν σήμερα Παρασκευή.

Για τους δυο κατηγορούμενους πλήθος είναι τα στοιχεία που εμπεριέχονται στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα αναφέρει στο ένταλμα με ημερομηνία 13-1-2015 που εξέδωσε ο ανακριτής για τη σύλληψή τους: «....Από τα μέχρι τώρα αποδεικτικά στοιχεία, που υπάρχουν στη δικογραφία, προκύπτει ότι ο Hari Koka του Jani και της Sofia γεννηθείς στις 26.11.1978 στην Αλβανία είχε μισθώσει οικία επί της οδού Δ. Μερκούρη άνευ οικοδομικού αριθμού, στον οικισμό Αγιασμόθι Κερατέας Αττικής κατ εντολή μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς», καθώς και λοιπών ατόμων που σχετίζονται με το κοινό ποινικό έγκλημα, με τους οποίους ο ο Hari Koka είχε γνωριστεί στην Α πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού με τη μεσολάβηση και καθοδήγηση του Χρήστου Πατουχέα του Παναγιώτη και της Σταυρούλας γεννηθέντος στις 23 – 11 1961 στο Οίτυλο Λακωνίας, ο οποίος επίσης βρίσκονταν επίσης έγκλειστος στην ίδια πτέρυγα των φυλακών και άλλων αγνώστων ατόμων. Στην ανωτέρω οικία διέμενε ο Χριστόδουλος Ξηρός και σε γενόμενη έρευνα βρέθηκε και κατασχέθηκε μεγάλος αριθμός πολεμικών τυφεκίων, πυροβόλων πιστολιών, πυρομαχικών, εκρηκτικών υλών, καθώς και στρατιωτικών υλικών (χειροβομβίδες, βλήματα RPG και εκτοξευτήρες αυτών».