Ανταπόκριση Δημήτρης Δεληολάνης

Στην Ελλάδα ή την Τουρκία αναζητεί η βελγική αστυνομία τον εγκέφαλο του πυρήνα των τζιχαντιστών στο Βέλγιο, το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ και φέρεται να χρησιμοποιεί το ψευδόνυμο, Αμπού Σούσσι

Η βελγική αντιτρομοκρατική υπηρεσία έχει δώσει σήμα μέσω της Ιντερπόλ στην ελλληνική Αντιτρομοκρατική, καθώς εκτιμούν ότι ο Βέλγος, μαροκινής καταγωγής, μπορεί να βρίσκεται στην Ελλάδα. 

Ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» του πυρήνα, που διαλύθηκε την Πέμπτη στο Βέλγιο, λίγο πριν πραγματοποιήσει επιθέσεις, είναι ένας διαβόητος βέλγος τζιχαντιστής που διέφυγε στη Συρία και φέρεται ότι οργάνωσε την επιχείρηση από την Ελλάδα ή την Τουρκία, όπως αναφέρουν βελγικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Αμπααούντ φέρεται να έδινε εντολές στο παρακλάδι της ισλαμιστικής οργάνωσης στο Βέλγιο, ενώ ήταν και εκείνος που συντόνιζε την επιχείρηση των βέλγων τζιχαντιστών που έπεσαν νεκροί από τα πυρά της βελγικής Αντιτρομοκρατικής, λίγο πριν πραγματοποιήσουν αιματηρές επιθέσεις. 

Οι Αρχές έφθασαν στα ίχνη του, έπειτα από τηλεφώνημα που πραγματοποίησε σε συγγενή του ενός εκ των δύο βέλγων τρομοκρατών, λίγο πριν από την επιχείρηση της αστυνομίας. 

«Οι ερευνητές μας καταζητούν τον χρηματοδότη και αρχηγό του τζιχαντιστικού πυρήνα» Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, κυρίως με τη βοήθεια του FBI, υποστηρίζει η εφημερίδα «Λα Ντερνιέρ Ερ».

Ηλικίας 27 ετών, ο άνθρωπος αυτός, ο οποίος έχει ενταχθεί στις τάξεις της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, είναι ένας Βέλγος μαροκινής καταγωγής που μεγάλωσε στο Μόλενμπεεκ, μια λαϊκή συνοικία των Βρυξελλών, υποστηρίζει η εφημερίδα.

Εμφανίζεται σε πολλά προπαγανδιστικά βίντεο του Ισλαμικού Κράτους στο Ίντερνετ. Σε ένα απ' αυτά, οδηγεί ένα όχημα που σέρνει τέσσερα πτώματα τα οποία έχουν ακρωτηριασθεί από μαχητές της εξτρεμιστικής οργάνωσης. Ο μικρός, 13χρονος αδελφός του είχε πάει στη Συρία για να τον συναντήσει και φωτογραφίες στις οποίες ο ανήλικος εικονίζεται να ποζάρει με όπλα είχαν προκαλέσει ανησυχίες το περασμένο καλοκαίρι στο Βέλγιο.

Σύμφωνα με το φλαμανδικό τηλεοπτικό δίκτυο VTM, η έρευνα για τον πυρήνα άρχισε στο διάστημα ανάμεσα στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά λόγω ύποπτων τηλεφωνημάτων που δεχόταν ένας κρατούμενος στη φυλακή του Λάντιν, κοντά στη Λιέγη. Υποκλοπές αποκάλυψαν πως ο Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ επικοινωνούσε με τους ύποπτους τζιχαντιστές μέσω του κρατουμένου αυτού, ο οποίος είναι ο αδελφός του ενός από τους δύο υπόπτους που σκοτώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης σε έφοδο της αστυνομίας στο Βερβιέ.

Σύμφωνα με το VTM, τα τηλεφωνήματα αυτά εντοπίσθηκε ότι έγιναν από την Ελλάδα. Η «Ντερνιέρ Ερ» προσθέτει πως ο ύποπτος ίσως να βρίσκεται στην Τουρκία.

Σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου, η ομοσπονδιακή εισαγγελία που είναι αρμόδια για την έρευνα ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε τις πληροφορίες αυτές.

Ζήτησαν βοήθεια από τις ελληνικές αρχές χωρίς αποτέλεσμα

Το VTM υποστηρίζει, επίσης, πως οι βελγικές αρχές ήρθαν σε επαφή με τους έλληνες ομολόγους τους για να τους ζητήσουν να επέμβουν εναντίον του φερόμενου ως «εγκεφάλου» του πυρήνα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Το βράδυ της Πέμπτης, μετά την κυκλοφορία του Charlie Hebdo στο Βέλγιο, έγινε φανερό πως οι τζιχαντιστές επρόκειτο να χτυπήσουν την επομένη το πρωί και τότε ελήφθη η απόφαση να πραγματοποιηθεί η επιχείρηση εναντίον αυτής της ομάδας.

Ο πυρήνας που διαλύθηκε αποτελούνταν εν μέρει από τζιχαντιστές οι οποίοι είχαν πολεμήσει στη Συρία. Ήταν έτοιμοι να «σκοτώσουν αστυνομικούς μέσα στο δρόμο και μέσα σε αστυνομικά τμήματα», σύμφωνα με την ομοσπονδιακή εισαγγελία. Δύο ύποπτοι σκοτώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία στο Βερβιέ. Εξάλλου 13 πρόσωπα συνελήφθησαν στο Βέλγιο, σε βάρος πέντε εκ των οποίων απαγγέλθηκαν κατηγορίες για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση». Τρία εξ αυτών προφυλακίσθηκαν.

Δύο ύποπτοι ως μέλη του πυρήνα, Βέλγοι που ήθελαν να διαφύγουν στην Ιταλία, συνελήφθησαν στη Γαλλία.