Επιμέλεια: Αναστασία Γαλάνη

Σε εξέλιξη είναι οι έρευνες της Ελληνικής Αστυνομίας σε συνεργασία με τις βελγικές αρχές για τον εντοπισμό του αρχηγού των τζιχαντιστών «Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ» που σύμφωνα με βελγικά ΜΜΕ είτε βρίσκεται στην Ελλάδα είτε στην Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν γίνει αρκετές προσαγωγές υπόπτων, ωστόσο αστυνομικές πηγές λένε στο newpost ότι ακόμα δεν μπορούν να παρουσιάσουν κάποιο εύρημα. «Η Ελλάδα είναι πύλη εισόδου και πάντα οι έρευνες στρέφονται εδώ, θέλει χρόνο όμως να διασταυρωθούν πρόσωπα και κατάστασεις» αναφέρουν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ.

Οι αστυνομικοί έχουν στη διάθεσή τους δακτυλικά αποτυπώματα, γενετικό υλικό και φωτογραφίες από υπόπτους που ταιριάζουν στο προφίλ του 27χρονου φερόμενου αρχηγού και χρηματοδότη της επιχειρούμενης επίθεσης των τζιχαντιστών στο Βέλγιο. 

Ο 27χρονος που αναζητούν οι Βελγικές αρχές είναι Βέλγος μαροκινής καταγωγής που μεγάλωσε στο Μόλενμπεεκ των Βρυξελλών. Οπως αναφέρουν βελγικά δημοσιεύματα, πρόκειται για άνδρα ο οποίος επέστρεψε από τις μάχες στη Συρία και τώρα βρισκεται στην Ελλάδα.

Οι τζιχαντιστές από την... Ελλάδα

Το φθινόπωρο του 2014, η ΕΛ.ΑΣ. είχε εκδόσει την πρώτη απαγόρευση «έλληνα» τζιχαντιστή. Αφορούσε τον 28χρονο σήμερα άνδρα, που τον Ιούλιο του 2014 ταξίδεψε στη Συρία και εισχώρησε σε στρατόπεδο τζιχαντιστών, ενώ φέρεται να πολεμά για το Ισλαμικό Χαλιφάτο.

Ο συγκεκριμένος Ελληνας τζιχαντιστής πήρε την ελληνική ιθαγένεια το 2001.

Πρόκειται για άνδρα με μητέρα συριακής καταγωγής, ο οποίος σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., διέμενε στην Αθήνα και έφυγε το περασμένο καλοκαίρι χωρίς τη συγκατάθεση του Έλληνα πατέρα του.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η EUROPOL με σήμα της έστειλε λίστα με τα ονόματα και τις φωτογραφίες επτά τζιχαντιστών, που ενδέχεται να επιχειρήσουν τρομοκρατική επίθεση με παγιδευμένα οχήματα σε ευρωπαϊκή χώρα έως τις 17 Ιανουαρίου 2015.

Στο συγκεκριμένο σήμα ζητήθηκε από τις ελληνικές διωκτικές αρχές να ερευνήσουν αν πρόκειται για υπαρκτά πρόσωπα, αν έχουν περάσει από την Ελλάδα και αν ναι να δοθούν τα στοιχεία τους προκειμένου να αποφευχθεί η μετακίνησή τους μέσω αεροδρομίων χωρών της Ε.Ε..

Οι Βέλγοι και το τηλεφώνημα

Ο Αμπααούντ φέρεται να έδινε εντολές στο παρακλάδι της ισλαμιστικής οργάνωσης στο Βέλγιο, ενώ ήταν και εκείνος που συντόνιζε την επιχείρηση των βέλγων τζιχαντιστών που έπεσαν νεκροί από τα πυρά της βελγικής Αντιτρομοκρατικής, λίγο πριν πραγματοποιήσουν αιματηρές επιθέσεις. 

«Οι ερευνητές μας καταζητούν τον χρηματοδότη και αρχηγό του τζιχαντιστικού πυρήνα»Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, κυρίως με τη βοήθεια του FBI, υποστηρίζει η εφημερίδα «Λα Ντερνιέρ Ερ».

Ηλικίας 27 ετών, ο άνθρωπος αυτός, ο οποίος έχει ενταχθεί στις τάξεις της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, είναι ένας Βέλγος μαροκινής καταγωγής που μεγάλωσε στο Μόλενμπεεκ, μια λαϊκή συνοικία των Βρυξελλών, υποστηρίζει η εφημερίδα.

Εμφανίζεται σε πολλά προπαγανδιστικά βίντεο του Ισλαμικού Κράτους στο Ίντερνετ. Σε ένα απ' αυτά, οδηγεί ένα όχημα που σέρνει τέσσερα πτώματα τα οποία έχουν ακρωτηριασθεί από μαχητές της εξτρεμιστικής οργάνωσης. Ο μικρός, 13χρονος αδελφός του είχε πάει στη Συρία για να τον συναντήσει και φωτογραφίες στις οποίες ο ανήλικος εικονίζεται να ποζάρει με όπλα είχαν προκαλέσει ανησυχίες το περασμένο καλοκαίρι στο Βέλγιο.

Σύμφωνα με το φλαμανδικό τηλεοπτικό δίκτυο VTM, η έρευνα για τον πυρήνα άρχισε στο διάστημα ανάμεσα στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά λόγω ύποπτων τηλεφωνημάτων που δεχόταν ένας κρατούμενος στη φυλακή του Λάντιν, κοντά στη Λιέγη. Υποκλοπές αποκάλυψαν πως ο Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ επικοινωνούσε με τους ύποπτους τζιχαντιστές μέσω του κρατουμένου αυτού, ο οποίος είναι ο αδελφός του ενός από τους δύο υπόπτους που σκοτώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης σε έφοδο της αστυνομίας στο Βερβιέ.

Σύμφωνα με το VTM, τα τηλεφωνήματα αυτά εντοπίσθηκε ότι έγιναν από την Ελλάδα. Η «Ντερνιέρ Ερ» προσθέτει πως ο ύποπτος ίσως να βρίσκεται στην Τουρκία.

Σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου, η ομοσπονδιακή εισαγγελία που είναι αρμόδια για την έρευνα ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε τις πληροφορίες αυτές.

Ζήτησαν βοήθεια από τις ελληνικές αρχές χωρίς αποτέλεσμα

Το VTM υποστηρίζει, επίσης, πως οι βελγικές αρχές ήρθαν σε επαφή με τους έλληνες ομολόγους τους για να τους ζητήσουν να επέμβουν εναντίον του φερόμενου ως «εγκεφάλου» του πυρήνα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.