Εξαρτημένος από ουσίες δηλώνει, στην απολογία του στον ανακριτή, ο φερόμενος ως συνεργός του Ξηρού, Χάρυ Κόκα.

Ο κατηγορούμενος αποδέχτηκε μόνο την κατηγορία της υπόθαλψης εγκληματία, δηλώνοντας πως εχε συναντηθεί με τον Χριστόδουλο Ξηρό στη φυλακή και του φέρθηκε ευγενικά.

Οι δύο άνδρες, σύμφωνα πάντα με τον Κόκα, διατήρησαν τηλεφωνική επαφή ακόμη κι όταν εκείνος αποφυλακίστηκε.

Έπαιρνα τα χρήματα στην εξώπορτα του κήπου

Στα τέλη Απριλίου, 4 μήνες μετά την παραβίαση των όρων αδείας, ο Ξηρός του τηλεφώνησε και του ζήτησε να νοικιάσει ένα σπίτι για λογαριασμό του. Πρόκειται για το σπίτι στην Ανάβυσσο το οποίο, σύμφωνα με τον Κόκα, είχε επιλέξει ο ίδιος ο Ξηρός.

Από τότε, στις αρχές κάθε μήνα ο Κόκα κατέβαλε το ενοίκιο με χρήματα που του έδινε ο ίδιος ο Ξηρός.

Ο 37χρονος Αλβανός υπήκοος αναφέρει ότι:

«Τον κ. Χριστόδουλο Ξηρό τον συνάντησα κατά τη διάρκεια της κρατήσεώς μου στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού, στην Ε΄ Πτέρυγα, κατά το διάστημα από 19/6/2013 έως και 16/9/2013. Όντας τοξικομανής δεν είχα ιδιαίτερες, ή μάλλον καθόλου σχέσεις, με τους λοιπούς συγκρατούμενούς μου στην ως άνω Πτέρυγα. Όμοια αντιμετωπιζόταν και ο κ. Ξηρός. Ίσως για αυτό το λόγο ο κ. Ξηρός επέδειξε μια ευγενική μεταχείριση σε εμένα. Μάλιστα, μην γνωρίζοντας, ουσιαστικά, τη γραφή της ελληνικής γλώσσας, ήταν εκείνος που μου ετοίμασε τις αιτήσεις μου προς το ΚΕΘΕΑ, ώστε να μπορέσω να απεμπλακώ από την κόλαση των ναρκωτικών ουσιών. Οι πράξεις του αυτές μου δημιούργησαν μια ιδιαίτερη ηθική υποχρέωση απέναντί του, όπως αυτή διαμορφώνεται υπό συνθήκες κράτησης στις φυλακές. Ακόμη και μετά την αποφυλάκισή μου την 4/11/2013, διατηρήσαμε αραιή τηλεφωνική επαφή, καθώς ο κ. Ξηρός με καλούσε τηλεφωνικά προκειμένου να πληροφορηθεί την πορεία μου. Αυτή ήταν και η μόνη επαφή μας». Υποστηρίζει επίσης ο 37χρονος ότι στα τέλη Απριλίου του 2014 ο Ξηρός «με κάλεσε και μου ζήτησε σαν χάρη να νοικιάσω για λογαριασμό του ένα σπίτι. Πρόκειται για την οικία στην Ανάβυσσο. Την οικία την είχε ήδη διαλέξει ο ίδιος, αλλά δεν επιθυμούσε να εμφανιστεί ο ίδιος για τη μίσθωσή της. Παρορμούμενος από την ηθική υποχρέωση απέναντί του δέχθηκα. Μάλιστα, ο ίδιος μου είχε αναφέρει ότι ήθελε να ξεκουραστεί από το διαρκές κυνηγητό και να ζήσει ήρεμα τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του. Δεδομένης της ηλικίας του πείστηκα... Ο ίδιος μου ζήτησε και μια φωτογραφία, προκειμένου να με εφοδιάσει με ταυτότητα, ώστε, όπως είπε, να μην διατρέχω κανένα κίνδυνο. Πράγματι, επικοινώνησα με τον ιδιοκτήτη της μονοκατοικίας και συναντήθηκα μαζί του περί τα τέλη Μαΐου 2014 στην μονοκατοικία που επρόκειτο να μισθωθεί... Έκτοτε, στις αρχές κάθε μήνα, κατέβαλα το ενοίκιο στον κύριο τον οποίο μου είχε υποδείξει ο ιδιοκτήτης της οικίας. Τα χρήματα τα έπαιρνα από τον κ. Ξηρό, χωρίς να εισέλθω στην οικία, παραδίδοντάς τα μου στην εξώπορτα του κήπου».

Για τον πρώην αστυνομικό ο οποίος κατηγορείται για την ίδια υπόθεση, ο Κόκα δήλωσε πως δεν γνώριζε τις επαφές του με τον Ξηρό. Όπως λέει, τον είχε προσλάβει για να βοηθάει την άρρωστη μητέρα του και για να διεκπαιρεώνει αγροτικές εργασίες στον τόπο καταγωγής του.

Δεν έχω συναντήσει ποτέ τον Ξηρό

Με τη σειρά του ο πρώην αστυνομικός δήλωσε ότι δεν έχει καμία σχέση με τον Χριστόδουλο Ξηρό.

Όπως λέει, στον Κορυδαλλό όπου φυλακίστηκε, λόγω και της ιδιότητάς του ως πρώην αστυνομικός, ήταν σε διαφορετική πτέρυγα η οποία με κανέναν τρόπο δεν επικοινωνούσε με τις υπόλοιπες πτέρυγες του σωφρονιστικού καταστήματος.

Όσο για το γεγονός ότι, μαζί με τον Κόκα, έφυγε από την Αθήνα, ισχυρίζεται ότι δεν το έκανε για να κρυφτούν αλλά για να ολοκληρώσουν τις εργασίες στον τόπο καταγωγής του, στη Μάνη.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει στο υπόμνημα του προς τον Εφέτη ο απότακτος αστυνομικός:

«Ουδεμία σχέση έχω με τα όσα μου καταλογίζονται, ενώ για την εις βάρος μου κατηγορία δεν υπάρχει ούτε ένα στοιχείο από τα αναφερόμενα στο άρθρο 178 ΚΠΔ. Περαιτέρω, ουδέποτε υπήρξα συγκρατούμενος τόσο του κ. Χριστόδουλου Ξηρού όσο και των μελών της οργάνωσης «ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ ΠΥΡΗΝΩΝ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ», τούτο δε, είναι ευχερέστατο να αποδειχθεί με μία βεβαίωση από το Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού, η οποία θα αποδείξει ότι κατά το διάστημα της κρατήσεώς μου (Δεκέμβριος 2013 έως και 30/6/2014) ΟΥΔΕΠΟΤΕ κρατήθηκα σε ίδια πτέρυγα με κάποιο από αυτά τα άτομα, τα οποία και δεν έχω συναντήσει».

 

Με απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα οι δύο κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν στις φυλακές, καθώς δεν έπεισαν και κρίθηκαν προφυλακιστέοι.