Γράφει η Αναστασία Γαλάνη

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι έρευνες της Ελληνικής Αστυνομίας για δίκτυο τρομοκρατών με αρχηγό των τζιχαντιστών τον «Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ» που αναζητούν και οι βελγικές αρχές στην Ελλάδα. Ένας εκ των αρχικών προσαχθέντων «ταίριαζε» στο προφίλ του αρχηγού των τζιχαντιστώνΠρόκειται για μαροκινό με το όνομα Ομάρ του οποίου το τηλέφωνο οι βελγικές αρχές παρακολουθούσαν και εντοπίστηκε χτες το βράδυ στο Παγκράτι στην κατοχή του προσαχθέντα. Επιπλέον το τηλέφωνο που τον πρόδωσε άλλωστε ήταν αυτό από το οποίο γίνονταν οι κλήσεις προς το Βέλγιο.

Η Αντιτρομοκρατική εντόπισε ως όφειλε τον κάτοχο του κινητού που έγιναν σύμφωνα με τα βελγικά μέσα οι επίμαχες κλήσεις για διοργάνωση τρομοκρατικών επιθέσεων. Ο κάτοχος όμως δεν ήταν ο αρχηγός των τζιχαντιστών αλλά ο Ομάρ.

Έγινε δειγματοληψία γενετικού υλικού από τον προσαχθέντα, καθώς και δακτυλικά αποτυπώματα, τα οποία έχουν σταλεί στις Βρυξέλλες για ταυτοποίηση.

Προς το παρόν όμως δεν προκύπτει ταυτοποίηση λένε στο newpost αστυνομικές πηγές. Η όποια σχέση του Ομάρ με δίκτυο τζιχαντιστών ερευνάται αν κοι οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αφεθεί ελεύθερος καθώς δεν προκύπτει επιβαρυντικό στοιχείο.

Συνεχίζονται οι έρευνες

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι εντός της ημέρας αναμένονται εξελίξεις για την εν λόγω υπόθεση. 

Σε συνεννόηση με τις βελγικές αρχές η Αντιτρομοκρατική προχωρά σε συνεχόμενες προσαγωγές και εξετάσεις ατόμων για τον εντοπισμό του αρχηγού των τζιχαντιστών «Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ» που σύμφωνα με βελγικά ΜΜΕ οργάνωνε επιχειρήσεις από την Ελλάδα.

Τις τελευταίες ημέρες με κορύφωση τη χθεσινή ημέρα, Σάββατο, έγιναν αρκετές προσαγωγές υπόπτων, από το κέντρο της Αθήνας. 

Αν και η ΕΛ.ΑΣ. διατηρεί σιγή ιχθύος για την πορεία των ερευνών δίνοντας ελάχιστα στοιχεία για το επιχειρησιακό σκέλος και των ατόμων που εξετάζονται ο «κοριός» της ΕΥΠ έδωσε το απαιτούμενο στίγμα.

Υπενθυμίζεται ότι, στο σήμα των βελγικών αρχών αναφέρεται ότι ο 27χρονος Βέλγος τζιχαντιστής, Αμπντελαχαμίντ Αμπααούντ, ο οποίος είχε φύγει από το Βέλγιο για να πολεμήσει με το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, επικοινωνούσε τηλεφωνικά από την Ελλάδα με κρατούμενο των βελγικών φυλακών και συγκεκριμένα τον αδελφό ενός από τους δύο που σκοτώθηκαν στην μάχη με τους αστυνομικούς στο Βέλγιο, μέσω του οποίου έδινε κατευθύνσεις στα μέλη της ομάδας.

«Η Ελλάδα είναι πύλη εισόδου και πάντα οι έρευνες στρέφονται εδώ, θέλει χρόνο όμως να διασταυρωθούν πρόσωπα και καταστάσεις» ανέφεραν χτες στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. στο newpost.

Οι αστυνομικοί έχουν στη διάθεσή τους δακτυλικά αποτυπώματα, γενετικό υλικό και φωτογραφίες από διαφόρους υπόπτους που ταιριάζουν στο προφίλ του 27χρονου φερόμενου αρχηγού και χρηματοδότη της επιχειρούμενης επίθεσης των τζιχαντιστών στο Βέλγιο. 

Ο 27χρονος που αναζητούν οι Βελγικές αρχές είναι Βέλγος μαροκινής καταγωγής που μεγάλωσε στο Μόλενμπεεκ των Βρυξελλών. Όπως αναφέρουν βελγικά δημοσιεύματα, πρόκειται για άνδρα ο οποίος επέστρεψε από τις μάχες στη Συρία και τώρα βρίσκεται στην Ελλάδα.