current views are: 1

19 Ιανουαρίου 2015
Δημοσίευση15:30

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι «έξι» του κυκλώματος εκβιαστών

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν, μετά τις απολογίες τους στους ανακριτές κατά της διαφθοράς, οι πρώτοι έξι κατηγορούμενοι για στο κύκλωμα των «μπράβων».

Δημοσίευση 15:30’
αρθρο-newpost

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν, μετά τις απολογίες τους στους ανακριτές κατά της διαφθοράς, οι πρώτοι έξι κατηγορούμενοι για στο κύκλωμα των «μπράβων».

Γράφει η Αναστασία Γαλάνη

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν, μετά τις απολογίες τους στους ανακριτές κατά της διαφθοράς, οι πρώτοι έξι κατηγορούμενοι για στο κύκλωμα των «μπράβων».

Με εγγύηση ύψους 50.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα αφέθηκε ελεύθερη, μετά την απολογία της, η πρώην σύζυγος του Παναγιώτη Βλαστού, Ιωάννα Χήρα, η οποία αρνήθηκε τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων πως τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι της ήταν από την πώληση ακινήτου του Παν. Βλαστού. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ελεύθεροι αφέθηκαν και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι: Ευστάθιος Πανάγου, που αντιμετωπίζει κατηγορία για παράβαση του νόμου περί όπλων, Σαΐντ Αφσαργιαν, που κατηγορείται για εκρήξεις, Γεώργιος Βερεσές, που κατηγορείται ως μέλος της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και οι γονείς του Γιάννη Σκαφτούρου.

Το σχέδιο δολοφονίας της ξαδέλφης και του αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ.

Η «Λίτσα», ξαδέρφη του βαρυποινίτη Παναγιώτη Βλαστού, κατέγραφε σε σημειωματάριο όλες τις εντολές που τις έδινε ο Βλαστός όλα αυτά τα χρόνια, πριν χαλάσουν οι σχέσεις τους.

Το κύκλωμα νονών ήξερε ότι η ξαδέρφη του Βλαστού μπορούσε να «σπάσει» σε περίπτωση που μιλήσει στην Αστυνομία και αυτός ήταν ο λόγος που ήθελαν να τη βγάλουν από τη μέση.

Αρχικά δεν τα κατάφεραν με τη βόμβα που τοποθέτησαν στο σπίτι της στη Μεταμόρφωση την Πρωτοχρονιά και τα μέλη του κυκλώματος συνέχισαν την προσπάθεια εξόντωσή της παρακολουθώντας τη «Λίτσα»για το… συμβόλαιο θανάτου.

Δεκάδες ήταν οι διάλογοι και τα μηνύματα του βαρυποινίτη με συνεργό του για την δολοφονία της Λίτσας αλλά και άλλων. Με τη λέξη «πατσαβουριά», ο βαρυποινίτης εννοούσε πως ο άνθρωπος που είχε βάλει στο στόχαστρό του, είχε μιλήσει στην Αστυνομία. 

Το σχέδιο του βαρυποινίτη, το οποίο όπως αναφέρουν πληροφορίες επρόκειτο να εκτελεστεί σήμερα, Δευτέρα και προέβλεπε πως δυο Αλβανοί θα πήγαιναν στο σπίτι της ξαδέρφης του, θα την απήγαγαν, θα τη μετέφεραν σε ερημική τοποθεσία, να τη βασανίσουν και να τη σκοτώσουν. Υπό το φόβο μήπως οι εκτελεστές σκοτώσουν και το παιδί της, η γυναίκα απευθύνθηκε στην αστυνομία και μπήκε σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων, εγκαταλείποντας τη χώρα με την οικογένειά της. 

Δεν θα ήταν η πρώτη φορά που θα γινόταν από τον βαρυποινίτη απόπειρα δολοφονίας της. Η πρώτη φορά ήταν με πληρωμένους εκτελεστές, οι οποίοι έγιναν αντιληπτοί από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ, στην Μεταμόρφωση, τον περασμένο Νοέμβριο, με τον έναν από αυτούς τελικά να συλλαμβάνεται. Τη δεύτερη φορά, χρησιμοποιήθηκε βόμβα 20 κιλών στο σπίτι της, την Πρωτοχρονιά του 2015, η οποία δεν εξερράγη λόγω των καιρικών συνθηκών.

Σε άλλο διάλογο που αποκαλύπτεται, ο βαρυποινίτης ζητούσε από την ξαδέρφη του να βγάλει φωτογραφίες της προέδρου των Εφετών ή να τις βρεί στο διαδίκτυο για να τις δείξει στον εκτελεστή «για να ξέρει ποια είναι, μη φάμε λάθος άνθρωπο».
Όταν εκείνη είπε στον εκτελεστή πως την πρόεδρο των Εφετών συνόδευε πάντα τουλάχιστον ένας αστυνομικός, ο εκτελεστής της είπε απαθής: «τότε θα φύγει κι αυτός μαζί».

Σχεδίαζαν και δολοφονία αστυνομικού

Κατά τη διάρκεια ερευνών σε κελί κρατουμένου στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου στην Πάτρα βρέθηκε ιδιόχειρο σημείωμα με το όνομα του αστυνομικού, τη διεύθυνση του και άλλα στοιχεία. Αμέσως σήμανε συναγερμός καθώς ο εν λόγο κρατούμενος θεωρείται άνθρωπος του γνωστού βαρυποινίτη και εκτίει ποινή φυλάκισης κατηγορούμενος για εκτελέσεις συμβολαίων θανάτου!

Τα… συνθηματικά

«Μπετό» έλεγαν τα εκρηκτικά, «κοπέλα» το πολυβόλο, «τρόφιμα» τις σφαίρες, «πουκάμισο» η χειροβομβίδα, «αρνάκι» τη βόμβα, «κάβα» τα χρήματα από εγκληματικές δραστηριότητες, «πατσαβούρια» τις ομολογίες μαρτύρων στην Αστυνομία, «μαύρα» τα χρήματα από την απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου, «συνεργείο» τον τόπο συνάντησης των μελών του κυκλώματος, «καθαρά» τα χρήματα που δεν προέρχονται από εκβιασμούς.

Η greek mafia φρόντιζε να τηρεί αυστηρά του κανόνες συνωμοτικότητας, όπως περιγράφεται και στη δικογραφία: «Θωράκισαν τις επικοινωνίες τους με προφορικές και γραπτές εντολές. Τις εντολές τις έδιναν δια ζώσης σε επισκεπτήρια ή στα δικαστήρια που δικάζονταν. Προτιμούσαν κρατούμενους που έπαιρναν άδειες ή αποφυλακίζονταν, συγγενικά ή φιλικά τους πρόσωπα ή πρόσωπα με τα οποία είχαν ερωτικές σχέσεις, επίορκους σωφρονιστικούς υπαλλήλους ή συνεργαζόμενους δικηγόρους. Τα άτομα που συμμετείχαν σε έκνομες πράξεις δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους.

Χρησιμοποιούσαν πλήθος ανώνυμων κινητών τηλεφώνων που σε κάποιες περιπτώσεις ήταν καταχωρημένα σε εταιρίες με στοιχεία ανύπαρκτων αλλοδαπών. Οι τηλεφωνικοί αριθμοί άλλαζαν όταν τελείωνε κάθε δουλειά. Στις τηλεφωνικές επικοινωνίες δεν ανέφεραν ποτέ τα ονόματα τους. Μάλιστα οι αρχηγοί φέρονται να προσπαθούν να παραπλανήσουν τις αρχές καθώς, γνωρίζοντας ότι οι επικοινωνίες τους καταγράφονται, φέρονται να έλεγαν ότι δεν εμπλέκονται με συγκεκριμένες εγκληματικές πράξεις».

 

 


σχετικα αρθρα