«Φωτιά» βάζει με την απολογία της η ξαδέλφη του Παναγιώτη Βλαστού, Ευαγγελία (γνωστή ως Λίτσα), η οποία «ξεδιπλώνει» την πλούσια δράση του κυκλώματος εκβιαστών, στο οποίο εμπλέκονται δικηγόροι, σωφρονιστικοί υπάλληλοι, αστυνομικοί και ο Άκης Τσοχατζόπουλος.

Η ξαδέλφη του Βλαστού φέρεται να είπε στην απολογία της ότι «τα λύτρα της απαγωγής Παναγόπουλου τα φυλάει ένας γέρος εφοπλιστής στη Θεσσαλονίκη», ενώ πρόσθεσε «από  εκεί ξέρω ότι ορισμένα τα κατέβασε ο Δημ. Σκαφτούρος γιατί εκτός ότι μου τα έδωσε ο ίδιος, μου το είχε πει και ο Βλαστός ότι αυτός θα τα φέρει. Το 1.250.000 από τα "μαύρα" ο Βλαστός θα τα έδινε για να αγοράσει ένα πλοίο και αλλά τόσα θα έδινε ο Σκαφτούρος και θα παίρνανε κέρδος 35.000 ή 70.000 ευρώ ο καθένας το μήνα».

Σε άλλο σημείο, η Ευαγγελία Βλαστού αναφέρει πως ο Βλαστός είχε επαφές με μέλη της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς, όταν προσπάθησε να αποδράσει από τις φυλακές Κορυδαλλού. 

«Ο Βλαστός ξέρω ότι είχε επαφές με άτομα των Πυρήνων της Φωτιάς, όταν έκανε προσπάθεια να αποδράσει από τον Κορυδαλλό. Ο Στεφανάκος μου είπε ότι ο Βλαστός μιλάει με τους Πυρήνες ενω ο Βλαστός και η Καρπούζου μου είπαν ότι το πιστόλι που βρέθηκε στα χέρια του Βλαστού όταν προσπάθησε να αποδράσει του το είχε δώσει η Καρπούζου. Η Καρπούζου μου είχε πει ότι ο Μουσταλκας ήταν ενα από τα άτομα που θα παραλάμβαναν το Βλαστό και τους Πυρήνες μετά την απόδραση και πως θα ήταν και άτομα που συνεργάζονται οι Πυρήνες ώστε να τους φυγαδεύσουν», φέρεται να είπε.

Επιπλέον, μίλησε και για τον  Σπύρο Δραβίλλα, που φέρεται ως συνεργός του Νίκου Μαζιώτη. 

«Κάποια στιγμή ο Δραβίλλας είχε βγει με άδεια από τη φυλακή συναντηθήκαμε στο Μπουρνάζι, πήγαμε στο σπίτι μου και του έδωσα ενα πιστόλι ή καλάσνικωφ. Δεν θυμάμαι ακριβώς», σημείωσε.

Όσον αφορά στην απαγωγή Μυλωνά, η ξαδέλφη του Βλαστού δήλωσε:

«Ο Βλαστός μου είχε αναφέρει ότι κρατούσε τις 500.000 ευρώ του Χριστόφορου Λασιθιωτάκη που ήταν από την απαγωγή του Μυλωνά και ότι τα χρήματα αυτά τα είχε κρύψει ο πατέρας του που πέθανε το 2011».

Σχολιάζοντας την πλούσια δράση του ξαδέλφου της, τόνισε πως «από τη μια το παίζουν ιδεολόγοι και αλληλοϋποστηρίζονται ακόμα και με τρομοκράτες και βγάζουν προς τα έξω μία εικόνα προς τον κόσμο ότι τους κυνηγάει το σύστημα και από την άλλη να τα κονομάνε και να περνάνε μέσα στη φυλακή μια χαρά με όλες τις ανέσεις που μπορούν να έχουν εκτός της ελευθερίας τους και άλλοι κρατούμενοι που υποφέρουν πραγματικά να είναι σε δεύτερη μοίρα... Σε μια συζήτηση με το Βλαστό τον ρώτησα αν ο Ξηρός που την κοπάνησε είναι ρουφιάνος και μου απάντησε "Μπα, άσε να λένε, να δεις τι έχει να γίνει". Πως είναι δυνατόν να ειναι ιδεολόγοι, να βρίζουν πολιτικούς και επιχειρηματικές που φυλακίστηκαν για κατάχρηση χρήματος και από την άλλη να τα παίρνουν εκβιαστικά και να βάζουν βόμβες στις οικογένειες τους». 

Ακόμη, η Λίτσα αναφέρθηκε στη σχέση της ίδιας με τον βαρυποινίτη.

«Από τον Μάιο του 2011 ο Π. Βλαστός άρχισε να μου δίνει 600 ευρώ σαν «μισθό» για τις υπηρεσίες που του προσέφερα και από το Δεκέμβριο του 2011 έως τον Ιούλιο του 2014 μου το αύξησε σε 1000 ευρώ το μήνα. 

Όταν ο Βλαστός χώρισε από τη σύντροφό του, μου έδωσε μεταξύ άλλων και ένα κινητό τηλέφωνο με καταχωρημένες ως επαφες πολλά νούμερα με παρατσούκλια. Οταν πήγαινα επισκεπτήριο στο Βλαστό μου έλεγε ποιά νουμερα με τα παρατσούκλια να παίρνω τηλέφωνο ή να στέλνω sms και πότε να πάω σε αυτούς και να παίρνω κάποια χρήματα. Συνηθως κάθε τέλος του μήνα γινόταν αυτό.

Δύο από αυτά τα άτομα έδιναν τα λεφτά, επειδή τα χρώσταγαν στο Βλαστό, τους τα είχε δανείσεις, επειδή δεν είχαν λεφτά μέσα στην κρίση και δεν είχαν σχέση με μπραβιλίκια. Αυτά τα λεφτά τα κρατούσα στο σπίτι μου και όταν συναντιόμασταν στη φυλακή ή μιλάγαμε στο τηλέφωνο, τον ενημέρωνα και του έδινα λεπτομερή αναφορά. Κράταγα και χειρόγραφες σημειώσεις και νομίζω ότι απ΄όλες τις σημειώσεις έχω κρατήσει ένα τετραδιο σπίτι μου το οποιο και θα σας φέρω.

Ο Βλαστός θέλει να σκοτώσει όχι μόνο εμένα, αλλά και τη μάνα μου, τον αδελφό μου και το συζυγό μου. Μετά από αυτό που έκανε σήμερα (σ.σ. είναι ημέρα όπου βρέθηκε ο εκρηκτικός μηχανισμός δίπλα στο σπίτι της) καταλαβαίνω ότι δεν έχει κανένα ενδοιασμό να σκοτώσει κανέναν άλλο», επεσήμανε.

Και συνέχισε: 

«Τον Μάρτη του 2012 πήρα 500.000 ευρώ από τον πατέρα του Γ. Σκαφτούρου. Είπα στο Βλαστό ότι θα τα θάψω κάτω από τα πλακάκια του σπιτιού μου, όπως και έκανα. Στα τέλη του 2012 με Ιανουάριο 2013 ο Βλαστός μου είπε να πάρω άλλα λεφτά και να τα θάψω στο ίδιο σημείο. πήγα μόνη μου στο σπίτι που έμενε η μητέρα του Γ. Σκαφτούρου και μου έδωσε μία σακούλα κρεάτων με 1,1 εκατ. ευρώ. Τα έθαψα και αυτά στο ίδιο μέρος.

Το καλοκαίρι του 2014 ο Βλαστός μου είπε ότι ετοιμάζει "μεγάλη δουλειά". Θα αγόραζε καράβι και ότι θα χρειαστεί τα χαμένα χρήματα. Του είπα να με ειδοποιήσει νωρίτερα για να τα ξεθάψω. Τα ξέθαψα και τα έβγαλα από τα πλαστικά βιδωτά μπολ που τα είχα βάλει, για να μην πάθουν τίποτα.

Η δικηγόρος ήρθε στο σπίτι μου με μηχάνημα για να τα μετρήσουμε. Τα μετρήσαμε 2 φορές και τα βρήκαμε λιγότερα, ήταν 1,250 εκατ. ευρώ. Έσκαψα πάλι κάτω από το πάτωμα του σαλονιού, βγάζοντας τα πλακάκια αλλά και πάλι δεν τα βρήκα. Τρομοκρατήθηκα τόσο πολύ επειδή ξέρω ότι ο Βλαστός είναι αδίστακτος και ικανός να με σκοτώσει. Ο Βλαστός μου έλεγε να πάρω δάνειο ή να πουλήσω ότι περιουσιακό στοιχείο έχω για να τον ξεπληρώσω.

Δεν μπορώ να πιστέψω πως χάθηκαν τα λεφτά αυτά. Μάλλον τα πέταξα μαζί με τις σακούλες και τα μπολ. Δεν υπήρχε περίπτωση να φάω λεφτά του Βλαστού γιατί ήξερα ότι μετά δεν θα ζούσα για πολύ.

Από το ταμείο του Βλαστού έδινα χρήματα μεταξύ άλλων σε άγνωστα άτομα, τους οποίους τους συναντούσα συνήθως στο νεκροταφείο της Μεταμόρφωσης». 

Οι επιθέσεις στον Σμπώκο

«Πριν μπει η δεύτερη βόμβα, στο σπίτι της Αννας Σμπώκου, μου είπε ο Βλαστός: "κάτσε να του βάλω άλλη μία για να φοβηθεί ο Σμπώκος και να δώσει τα λεφτά" και αφού μπηκε και αυτή η βόμβα, μου είπε ο Βλαστός: "Τώρα έχει ανακαλέσει ο Σμπώκος, φοβήθηκε και τα πήρε όλα πίσω για μένα», φέρεται να είπε.

«Ο Βλαστός μου είχε αναθέσει να εξακριβώσω ποιά είναι τα σπίτια της προέδρου Καλαϊτζή, της εισαγγελέα Πετράκη και της αδελφής του Γ. Σμπώκου, δίνοντάς μου τις διευθύνσεις και των τριών, χωρίς να μου πει το λόγο. Μου είχε στειλει με άτομα που δεν γνωρίζω, 50 κιλά εκρηκτική ύλη και μου ανέθεσε και έφτιαξα πέντε βόμβες. 

Συγκεκριμένα, για το Σμπώκο μου ανέθεσε και έφτιαξα δύο βόμβες που μπήκαν στο σπίτι της αδελφή του και την παρέδωσα σε άγνωστα άτομα. Μετά από λίγες ημέρες τις τοποθέτησαν με εντολή Βλαστού άγνωστα άτομα. Εφτιαξα άλλες δύο και τις άφησα στο σπίτι του Σκαφτούρου και την άλλη την έδωσα στο Θ. και την έβαλε στην εισαγγελέα στη Λάρισα», πρόσθεσε.

«Ένας "Δημήτρης" από το Πέραμα με κοτσίδα, μου είχε δώσει 20 κιλά εκρηκτικά στο νεκροταφείο της Μεταμόρφωσης και μια άλλη φορά πήρα 30 κιλά εκρηκτικά από άλλο άτομο, δεν θυμάμαι σε ποιό σημείο. Από τα εκρηκτικά αυτά κατασκεύασα 6 βόμβες, εκ των οποίων μία χρησιμοποίησα δοκιμαστικά. 

Τέλη του 2011 κατ’ εντολή Βλαστού παρέλαβα από άγνωστα άτομα 5-6 όπλα καλάσνικοφ με πολλά φυσίγγια και δύο πιστόλια σε κατάστημα στη Μεταμόρφωση, τα οποία έκρυβα στο σπίτι μου για ένα διάστημα. Τα όπλα τα έδινα σε άγνωστα άτομα ύστερα από εντολές του Βλαστού. 

Ο Βλαστός μου είχε πει ότι ήθελε να σκοτώσει το Ναστούλη και μου είχε αναθέσει να μάθω από το ληξιαρχείο ή από αλλού με ποιά είχε παντρευτεί ο Ναστούλης, να μάθω το σπίτι της για να διαπιστωθεί αν όταν έβγαινε με άδειες έμενε σε αυτή. Είχε στείλει και άλλους να εντοπίσουν το Ναστούλη.

Ο Βλαστός μου είπε ότι ο Β. Στεφανάκος είχε δανείσει 30.000 ευρώ στον Τ. Μητρόπουλο και στη Νένα Χρονοπούλου για να ανοίξουν ένα φαγάδικο στον Πειραιά, αλλά τελικά το εγκατέλειψαν το κατάστημα. Μετά άγνωστοι έβαλαν βόμβα στο ενεχυροδανειστήριο που είχαν οι δυο στην Καλαμάτα, αλλά όπως μου είπε ο Βλαστός δεν γνωρίζει ποιός την έβαλε», τόνισε.

Οι απειλές

Σοβαρές ήταν οι απειλές που δεχόταν και η ίδια η ξαδέλφη του.

Σε συνάντηση της Λίτσας με τον Π. Βλαστό αφού έμαθε αυτός οτι έχουν χαθεί 250.000. απο το 1,5 εκ ευρω που της εχει δωςει να κρύψει, ανάφερε:

"Με το που με είδε ο Π. Βλαστό, μου είπε: "Λοιπόν Λίτσα, είδες τί έγινε; Για να μην σας τινάξω όλους στον αέρα πες μου που είναι τα λεφτά".

"Τί λες ρε Παναγιώτη είσαι σοβαρός;" απάντησα και τότε μου είπε ότι όλη η οικογένειά μου είναι για ξεκλήρισμα και θα τους καθαρίσει όλους και με ξαναρώτησε για τα λεφτά. Του είπε ότι έχουν πεταχτεί και δεν τα έχω. Πετάχτηκε όρθιος και μου είπε: "Τί λες μωρή, μη σε θάψω ζωντανή;" και με έπιασε με το ένα του χέρι από το κεφάλι, σαν κεφαλοκλείδωμα, και μου έριξε δυο μπουνιές στο αριστερό ζυγωματικό. Αρχισα να φωνάζω για βοήθεια στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, αλλά αυοί ανκαι ήταν πολύ κοντά, έκαναν ότι δεν έβλεπαν. Αρχισα να ουρλιάζω και να κλαίω. Εξοργίστηκα πάρα πολύ με αυτούς τους σωφρονιστικούς, γιατί σκέφτηκα ότι και να έβαζε δύο άτομα να με βιάσουν για να με εκδικηθεί, αυτοί δεν θα έκαναν τίποτα. Με όσα λεφτά και να λαδώνονται, δεν είναι δυνατόν να μην τον σταματάνε. Όταν έφυγα από τους σωφρονιστικούς τα ονόματα τους και ο ένας μου απάντησε: "ποιά ονόματα; Είναι κρατούμενος, δεν μπορούμε να του κάνουμε τίποτα".

Για την απαγωγή - εκβίαση στελέχους τράπεζας:

Η Μ. Μ. θα πλάσαρε τον εαυτό της στο στέλεχος της τράπεζας, δηλαδή θα προσπαθούσε να κάνει ερωτική σχέσηη μαζί του για να τον βγάλει φωτογραφίες, και στη συνέχεια να σχεδιάσουν τον τρόπο που θα του έπαιρναν τα λεφτά. Το στέλεχος τον φώναζαν κωδικοποιημένα "Μπούμπη".

Τα συνθηματικά

«Μου έλεγε συνθηματικά: "Εντάξει η δικογραφία; Πήγες στο δικηγόρο;" και άλλα τέτοια ενώ εννοούσαμε δουλειές που μου έλεγε. Στην πορεία αλλάξαμε τα συνθηματικά και αντί για τις λέξεις "γραφείο, δικογραφία, δικηγόροι κτλ" χρησιμοποιούσαμε απλές καθημερινές λέξεις και προτάσεις, για να μην κινούμε υποψίες, ωστόσο ο ένας καταλάβαινε τον άλλο. Οταν συναντιόμασταν στο επισκεπτήριο από κοντά, κανονίζαμε τον τρόπο με τον οποίο θα επικοινωνούμε στο τηλέφωνο για την κάθε παράνομη δουλειά. Ο τρόπος συνεννόησης άλλαζε συνέχεια. Παραδείγματος χάρη: "Πάρε μου πέντε μπλουζάκια. Βρήκες τα περιοδικά που σου ζήτησα" και άλλα τέτοια, εννοώντας γγια παράδειγμ πέντε χιλιάδες ευρώ. Πολλές φορές όταν δεν μπορούσε να κρατηθεί έλεγε χρηματικά ποσά αλλά έκοβε ένα ή δύο μηδενικά για να μην φαίνονται πολλά τα χρήματα», ανέφερε η Ευαγγελία Βλαστού.

Όταν οι αστυνομικοί της έβαλαν να ακούσει τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες του Βλαστού, η ίδια εξήγησε:

Σίγουρα η φωνή του είναι του Παναγιώτη Βλαστού. Μιλάνε νωρίς το πρωί για βόμβα που πήγαν να ξαναβάλουν στο σπίτι μου την προηγούμενη ημέρα ή τα ξημερώματα της ίδιας και δεν μπορέσαμε να πετύχουν το στόχο τους γιατί ο χώρος φυλασσόταν. Καταλαβαίνω από τον τρόπο που μιλάει ότι είναι πειραγμένος γιατί ήθελε το αποτέλεσμα και γι αυτό τους πιέζει και λεέι τι μ... είναι αυτές ή μπορεί ή δεν μπορεί. Στο σημείο που λένε ότι θα στείλουν ζευγάρι στο " μπαρ" εννοούν το σπίτι μου και διευκρινίζουν " με τακτοποιημένο το λάθος που έγινε" δηλαδή όχι ξανά στο λάθος σπίτι.

«Ο Παναγιώτης μιλούσε στα τηλέφωνα για τις βόμβες σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Οι δουλειές κανονίζονταν στα επισκετήρια είτε με σημείωμα τα είτε στόμα με στόμα άλλες και σε συνεδριάσεις δικαστηρίων όταν αυτές συνέπειπταν», αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Οι πλαστογραφίες και τα εκρηκτικά

Η Ευαγγελία Βλαστού σε άλλο σημείο της κατάθεσής της ανέφερε:

"Ο Παναγιωτης μου ειπε ότι τα πλαστά χαρτιά (για την απόδραση που σχεδίαζε) τα έφτιαξαν παιδιά απο τον αναρχικό χώρο γιατί αυτοί ειναι πιο έμπιστοι σε σχέση με τους ποινικούς που μιλάνε πιο εύκολα και ειναι ρουφιάνοι της αστυνομίας. Μου είπε οτι οι αναρχικοί ειναι πιο ιδεολόγοι αφου και να τους πιάσουν δε μιλάνε, ενώ οι δικοί μας τα ξερνανε ολα στην αστυνομία. Θυμάμαι οτι αυτοί οι αναρχικοί που εφτιαξαν τα χαρτιά ηταν γνωστοί του αδελφού ή ξαδέλφου του Δραβιλα Σπύρου."

"Κάποια στιγμή σε ενα επισκεπτηριο στον Κορυδαλλο ρώτησα το Βλαστο αν ο Ναστούλης σκοτωσε τον Αλεκο Κοσμόπουλο και ο Βλαστός μου ειπε οτι τον σκοτωσε ο ίδιος, αφου εβαλε καποιον να τον σκοτώσει με όπλο. Εγω τον ρωτησα: "γιατι το έκανες; Αφου είσαστε φίλοι" και αυτος μου ειπε οτι:"ζηλευε επειδη εγω ανέβαινα. Ξερεις άμα βλέπουν οτι ανεβαίνει ο αλλος και βγάζει λεφτα ζηλεύουν."

"Συνολικα εχω πάρει περίπου 70 κιλα εκρηκτικά, ζελατοδυναμιτιδα λιγότερα οχι, παραπάνω πιθανόν. Πυροκροτητες και φυτιλια εχω πάρει παρα πολλά. Δεν έγραφα σημειώσεις για εκρηκτικά. Φοβόμουν μη με πιάσουν".

"Τρία χρονια διαχειρίστηκα χρήματα του Παμαγιωτη. Απο την απαγωγή Παναγόπουλου 2 εκ. Ευρω, ενω τα υπόλοιπα ηταν περίπου 800 χιλ ευρω τα οποια ηταν κυρίως απο τοκογλυφίες. Απο ολα αυτα ομως τα 110.000 ευρω ηταν νόμιμα απο κληρονομιά του πατερα του. Ο Παναγιώτης μου ειχε πει οτι λογο της κρίσης πολλοί τοκογλύφοι εχουν χασει πολλα λεφτα, αλλα ο ίδιος λόγω του "βαρυτατου" ονόματος που εχει δεν χάνει χρήματα απο τις τοκογλυφίες γιατι τον φοβούνται"

"Υπό τις εντολές τους λειτουργούν σωφρωνιστικοι και αστυνομικοί τους οποίους πάντα χρηματίζουν. Εχουν χρησιμοποιήσει άτομα απο τον αναρχικο χώρο οπως οι Πυρηνες, γιατι αυτοί ειναι πιο εχεμυθοι απο τους ποινικούς και ειναι ιδεολόγοι και δεν πανε για να "κονομήσουν". Ο Παναγιωτης εχει συνεργαστεί με δυο άτομα των Πυρήνων για την απόπειρα απόδρασης απο τον Κορυδαλλο. Ξερω οτι αν Πετύχαινε η απόδραση θα χωριζονταν οι πυρηνες και ο Παναγιώτης και δεν θα κρύβονταν στον ίδιο χώρο."