Περισσότεροι από 200.000 Έλληνες έφυγαν από τη χώρα από τη μέρα που η οικονομική κρίση χτύπησε την Ελλάδα αναφέρει ο Guardian, κάνοντας λόγο για μία από τις «μεγαλύτερες "διαρροές μυαλών" σε μία αναπτυγμένη δυτική οικονομία της σύγχρονης εποχής». 

«Νέοι, ταλαντούχοι, Έλληνες (Young, gifted and Greek). Ας τους αποκαλέσουμε Generation G (Γενιά G)» αναφέρει σε ρεπορτάζ της η βρετανική εφημερίδα υπογραμμίζοντας: «Γιατροί στη Γερμανία, ακαδημαϊκοί στη Βρετανία, καταστηματάρχες στην Αμερική -ο αποδεκατισμός του πληθυσμού στην Ελλάδα αποτελεί ίσως την πιο ολέθρια συνέπεια της οικονομικής κατάρρευσης που έχει πλήξει τη χώρα από την έναρξη της οικονομικής κρίσης».

Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το δημοσίευμα της μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ομάδας Endeavour, από το 2% του πληθυσμού που έχει εγκαταλείψει τη χώρα, περισσότεροι από τους μισούς έχουν μεταναστεύσει σε Γερμανία και Βρετανία. 

Η μετανάστευση έχει αυξηθεί κατά 300% σε σχέση με τα επίπεδα πριν από την κρίση, ενώ η ανεργία των νέων έχει ξεπεράσει το 50%.

Η κοινωνιολόγος στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, Αλίκη Μουρή δηλώνει στην εφημερίδα ότι «πρόκειται για τεράστια απώλεια ανθρώπινου κεφαλαίου, οι συνέπειες της οποίας θα αρχίσουν να διακρίνονται μόλις την επόμενη δεκαετία».

Και προσθέτει:

Οι άνθρωποι που έχουν σπουδάσει με μεγάλο κόστος, τόσο για τις οικογένειές τους, όσο και για το δημόσιο χρήμα, εργάζονται πλέον σε πιο πλούσιες χώρες που δεν έχουν επενδύσει καθόλου σε αυτούς.

Παράλληλα, νέοι άνθρωποι που έχουν φύγει από την Ελλάδα μιλούν στον Guardian, εκφράζουν το παράπονό τους για το γεγονός ότι αναγκάστηκαν να ξενιτευτούν.

O Guardian αναφέρεται σε στατιστικές που δημοσιεύουν γερμανικά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες περίπου 35.000 έλληνες γιατροί έχουν μεταναστεύσει στη Γερμανία. Σε αντίθεση με τους μετανάστες της δεκαετίας του 1950, οι σύγχρονοι μετανάστες έχουν υψηλή εκπαίδευση, επισημαίνεται.

Η νέα αυτή γενιά έχει στραμμένο το βλέμμα της στις εκλογές της Κυριακής και πολλοί θα επιστρέψουν για να ψηφίσουν. Πολλοί από τους Έλληνες που έχουν μεταναστεύσεις θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους όταν η οικονομία της χώρας ανακάμψει.

Σύμφωνα με ειδικούς, οι νέες τους δεξιότητες και η νοοτροπία τους θα μπορούσαν να γίνουν οι παράγοντες της αλλαγής που έχει ανάγκη η Ελλάδα.