Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου 

Το πρόβλημα που προέκυψε με τις εκλογικές αποζημιώσεις των δημοτικών υπαλλήλων και τα χρέη των δήμων, παραλίγο να «τινάξει» τις εκλογές οτον αέρα. 

Όπως λέει στο newpost ο πρόεδρος της ΠΟΕ ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος, υπάρχουν υπάλληλοι που ακόμα δεν έχουν πληρωθεί για την εργασία τους στην διπλή εκλογική αναμέτρηση του 2012, ούτε για τα δύο σαββατοκύριακα των περιφερειακών -δημοτικών αλλά και των ευρωκλογών. 

Τα χρέη των δήμων είναι εκείνα που σε όλες τις περιπτώσεις «έφαγαν» το εκλογικό επίδομα, καθώς συμψηφίζονται με τα ποσά που πιστώνονται από το υπουργείο Εσωτερικών για τις αποζημιώσεις των υπαλλήλων. 

Η ΠΟΕ ΟΤΑ είχε κηρύξει αποχή από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, κάνοντας πίσω με την υπογραφή της Πράξης Νομοθετική Περιεχομένου που δίνει λύση στο πρόβλημα. 

Σύμφωνα με αυτήν:

«Χρηματοδοτήσεις Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) για την καταβολή εκλογικής αποζημίωσης σε υπαλλήλους τους δεν συμψηφίζονται με οφειλές των φορέων αυτών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και τα νομικά πρόσωπα του ευρύτερου δημόσιου τομέα, από οποιαδήποτε αιτία και είναι ακατάσχετες εις χείρας τρίτων». 

Μάλιστα, η ρύθμιση έχει και αναδρομική ισχύ, καθώς, όπως αναφέρει η πράξη: «ισχύει για χρηματοδοτήσεις που καταβάλλονται σε Ο.Τ.Α. από την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας, ανεξάρτητα από το χρόνο γένεσης της αξίωσης των υπαλλήλων τους για καταβολή της προβλεπόμενης εκλογικής αποζημίωσης». 

Έτσι, «λύνονται τα χέρια» του επόμενου υπουργού Εσωτερικών, να καταβάλλει στο εξής αποζημιώσεις και προηγούμενων ετών χωρίς να κινδυνεύουν με κατάσχεση.