Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ετήσια δραστηριότητα της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας για το 2014.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., για το 2014, στον τομέα της κοινωνικής και ασφαλιστικής πρόνοιας πραγματοποιήθηκαν 52 έλεγχοι σε ιατρεία και οδοντοτεχνικά εργαστήρια και σχηματίσθηκαν δικογραφίες σε 30 περιπτώσεις που αφορούσαν κυρίως αδικήματα φοροδιαφυγής, ενώ περαιώθηκαν 29 δικογραφίες, στο πλαίσιο εισαγγελικής παραγγελίας, από τις οποίες οι 14 κατέληξαν σε σύλληψη προσώπων με την αυτόφωρη διαδικασία.

Συνολικά για το προηγούμενο έτος, η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας έχει δεχθεί συνολικά 4.091 καταγγελίες για αδικήματα αρμοδιότητάς της.  Από το σύνολο των καταγγελιών, οι 1.846 καταγγελίες έγιναν επώνυμα, ενώ οι 2.245 ανώνυμα.

Οι συλλήψεις οφειλετών από την Οικονομική Αστυνομία ανέρχονται σε 2.280 άτομα για χρέη στο δημόσιο και λοιπά φορολογικά αδικήματα, με το ύψος των οφειλών να ανέρχεται στο ποσό του 1 δισεκατομμυρίου και 955 εκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα οι υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας χειρίστηκαν 163 υποθέσεις οφειλετών του δημοσίου, στις οποίες δεν πραγματοποιήθηκε σύλληψη των υπαιτίων, λόγω προηγούμενης διευθέτησης του χρέους τους με συνολικό ποσό οφειλής που ανέρχεται περίπου στα 203 εκατομμύρια & 681 χιλιάδες ευρώ περίπου.

Φοροδιαφυγή και σπείρες οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος

Επιπλέον, για την ανασφάλιστη εργασία πραγματοποιήθηκαν 508 έλεγχοι σε εταιρείες, όπου σε 140 περιπτώσεις διαπιστώθηκαν παραβάσεις.

Στον τομέα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, πραγματοποιήθηκαν 658 έλεγχοι σε διάφορα καταστήματα και επιχειρήσεις, ενώ σχηματίσθηκαν 240 δικογραφίες για διάφορα αδικήματα. Οι 70 δικογραφίες από αυτές, πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, ενώ περαιώθηκαν 93 δικογραφίες στο πλαίσιο εισαγγελικής παραγγελίας.

Στον τομέα αντιμετώπισης του οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος , η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας εξιχνίασε εννέα σημαντικές υποθέσεις, στο πλαίσιο των οποίων εξαρθρώθηκαν 12 εγκληματικές οργανώσεις.

Επιπλέον, όσον αφορά στην αντιμετώπιση των τυχερών παιχνιδιών, εντοπίστηκαν συνολικά 14 οργανωμένα παράνομα «καζίνο», ενώ σχηματίσθηκαν ποινικές δικογραφίες σε βάρος 274 ατόμων, από τους οποίους συνελήφθησαν οι εξήντα  στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας.