Τη διακοπή των εχθροπραξιών στην ανατολική Ουκρανία ζήτησαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας που συνεδρίασαν την Τετάρτη το βράδυ στο Βερολίνο.

Στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε στο τέλος της τέταρτης συνάντησής τους στο Βερολίνο υπό αυτό το σχήμα που λέγεται Νορμανδία, τονίζεται πως «οι υπουργοί καλούν όλες τις πλευρές να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και να αποσύρουν τα βαρέα όπλα σύμφωνα με τη γραμμή επαφής».

«Δεν θα σας πω ότι επιτύχαμε εδώ την καθοριστική πρόοδο, αλλά πιστεύω ότι υπήρξε σήμερα αξιοσημείωτη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για την αποκλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ στο τέλος των συνομιλιών που διήρκησαν περισσότερο από τρεις ώρες.

«Συμφωνήσαμε για τη γραμμή» επαφής (ανάμεσα στις περιοχές που ελέγχουν οι δυνάμεις του Κιέβου και οι αυτονομιστές), πρόσθεσε αναγνωρίζοντας ότι στο εξής θα πρέπει να φανεί η εφαρμογή στην πράξη της συμφωνίας αυτής επί του πεδίου, ενώ εξέφρασε την ελπίδα η Ρωσία να ασκήσει την επιρροή της επί των ουκρανών αυτονομιστών.

«Η συνάντηση αυτή δεν διευθέτησε όλα τα προβλήματα αλλά επέτρεψε να υπάρξει μια συμφωνία για την αποχώρηση των βαρέων όπλων από τη μια και την άλλη πλευρά της γραμμής επαφής που συμφωνήθηκε στο Μινσκ στις 19 Σεπτεμβρίου. Η τριμερής ομάδα επαφής θα συνεδριάσει εντός των προσεχών ημερών με θέμα την εφαρμογή της αποχώρησης αυτής», εξέφρασε με ικανοποίηση ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς. 

«Οι υπουργοί θα ενημερώσουν αργότερα σε συνάρτηση με την τήρηση του μέτρου αυτού και της κατάπαυσης του πυρός για την ενδεχόμενη διεξαγωγή της συνόδου κορυφής της Αστάνα», πρόσθεσε.

Αποχώρησαν οι ουκρανικές δυνάμεις από το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ

Οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις εγκατέλειψαν σήμερα τον νέο τερματικό σταθμό του αεροδρομίου του Ντονέτσκ, την κύρια θέση από την οποία μάχονταν κατά τους τελευταίους μήνες κατά των φιλορωσικών αυτονομιστικών δυνάμεων, ανακοίνωσε ουκρανός στρατιωτικός εκπρόσωπος.

«Εξαιτίας των πυρών που έρχονται από όλες τις κατευθύνσεις, αποφασίσθηκε τη χθεσινή νύκτα η αποχώρηση από τον νέο τερματικό σταθμό", δήλωσε ο εκπρόσωπος Βλαντισλάβ Σελεζνιόφ κατά τη διάκρεια συνέντευξης Τύπου διευκρινίζοντας ότι "οι συγκρούσεις συνεχίζονται γύρω από το αεροδρόμιο».

Δέκα ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά τις τελευταίες 24 ώρες στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό.

Στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, οι αντάρτες ανατίναξαν το διάδρομο προσγείωσης τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, ανακοινώνοντας τις απώλειες στις τάξεις του.

Επίσης, οι ουκρανικές δυνάμεις παρέμεναν χθες αν και σε ευάλωτη θέση γύρω από δύο φράγματα που τελούσαν ακόμη υπό τον έλεγχό τους.