Σε όλες τις πόλεις της Αυστραλίας έχουν απαγορευτεί τα βαρελότα κατά το Ελληνικό Πάσχα, στο Ντάργουιν όμως, κατάφεραν να προκαλέσουν... αναταραχή. Η απαγόρευση, που τηρείται με θρησκευτική ευλάβεια πλέον, επιβλήθηκε από την αστυνομία μετά τον τραυματισμό πιστών σε εκκλησίες κατά την Ανάσταση.

Εξαίρεση αποτελεί το Ντάργουιν, στη Βόρεια Επικράτεια, όπου ζουν πολλές χιλιάδες ομογενείς. Οι κροτίδες -και όχι μόνον- που έπεσαν φέτος, κυρίως από Καλύμνιους "μαστόρους" αναστάτωσαν την πόλη και προκλήθηκαν αντιδράσεις από μη Έλληνες.

Με το θέμα ασχολήθηκε και η τοπική εφημερίδα "NT News" που αναφέρθηκε και στα σχόλια που έχουν γίνει στο youtube, όπου υπάρχουν και βίντεο από τους εορτασμούς έξω από την ελληνική εκκλησία.

"Οι δράστες θα πρέπει να συλληφθούν. Μας ξύπνησαν τα μεσάνυχτα", γράφει ένας. "Το Ντάργουιν θύμιζε Αφγανιστάν", έγραψε μια γυναίκα, ενώ ένας άλλος σημείωνε: "Να συλληφθούν οι αλήτες και να απαγορευτούν τα πυροτεχνήματα πριν θρηνήσουμε θύματα".

"Που στη Βίβλο αναφέρεται πως όταν αναστήθηκε ο Χριστός έριχναν… βόμβες;", διερωτάται κάποιος άλλος, ενώ οι ομογενείς υπερασπίζονται το έθιμο. "Είναι ένα έθιμο. Μια φορά το χρόνο για λίγη ώρα", γράφει ομογενής και ένας άλλος συμπληρώνει: "Για μας είναι σημαντικό η διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς".

Και ένας Αυστραλός καταλήγει: "Είμαι Αυστραλός και κάτοικος του Ντάργουιν και μου αρέσει ο τρόπος που οι Έλληνες γιορτάζουν τις μεγάλες τους εκδηλώσεις και εμπλουτίζουν την ζωή μας".