Αποκαλυπτικά στοιχεία έδωσε η ΕΛ.ΑΣ. για τη σχέση των Πυρήνων της Φωτιάς με τον Χριστόδουλο Ξηρό και τον πραγματικό ρόλο της Αγγελικής στα τρομοκρατικά χτυπήματα που σχεδίαζαν.

Όπως ανακοινώθηκε, εντοπίστηκαν επιστολές της Αγγελικής με μέλη των «Πυρήνων» αλλά και τον Ξηρό όπου υπάρχει κρυπτογράφηση και αποκρυπτογράφηση κειμένων όπου γίνεται λόγος για τον οπλισμό, τα χτυπήματα και τους συνεργούς. «Η Αγγελική Σπυροπούλου είχε ηγετικό ρόλο στην ομάδα Ξηρού. Όλες οι εντολές για τις κατασκευές βομβών και τον σχεδιασμό δίνονταν από την Αγγελική» σημείωσε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Δημήτρης Τσακνάκης.

Την ίδια ώρα στις επιστολές οι Πυρήνες διαπιστώνουν ότι ο Ξηρός είχε υποπέσει σε σοβαρές αστοχίες όπως για παράδειγμα το παγιδευμένο δέμα στο Α.Τ. Ιτέας και την επίθεση στη ΔΟΥ Κορυδαλλού.

Η Σπυροπούλου είχε πρωταγωνιστικό ρόλο τόσο στην κατασκευή και στο σχέδιο της τοποθέτησης του μεγάλου εκρηκτικού μηχανισμού-πάνω από 150 κιλά όσο στον αντιπερισπασμό που θα γινόταν. Και ό,τι γινόταν γινόταν μόνο με εντολή της Σπυροπούλου. Επίσης, προκύπτει διαταραχή σχέσεων Πυρήνων με τον Χριστόδουλο Ξηρό. Ετοίμαζαν ενέργεια εναντίον του χρησιμοποιώντας τη λέξη «απόλυση». Η μη ενεργοποίηση των δύο μηχανισμών στη ΔΟΥ κορυδαλλού και στο AT Iτέας οφείλονται σε λάθη του χριστόδουλου τον οποίον και κατηγορούν ευθέως για αυτό. Στις ίδιες επιστολές φαίνετια ότι όλα τα όπλα στις γιάφκες ανήκουν στους Πυρήνες. Φαίνεται λοιπόν η διασύνδεση τρομοκρατών με ποινικούς. 

Ένας 29χρονος Αλβανός συνελήφθη σήμερα ύστερα από μύηση που του έκαναν βαρυποινίτες.

Κωδικά ονόματα: Κώστας= Αγγελική, Νίκος= Ξηρός, Στέλιος= 29χρονος Αλβανός.

Αναλυτικά οι ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ.

Συνελήφθησαν χθες και σήμερα από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, ένας 23χρονος Έλληνας και ένας 29χρονος Αλβανός σε εκτέλεση Ενταλμάτων Σύλληψης του Ειδικού Ανακριτή- Εφέτη Αθηνών.

Ο 23χρονος συλληφθείς κατηγορείται για ένταξη και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση καθώς και για διακεκριμένη περίπτωση κλοπής οχήματος, τύπου βαν, που είχε εντοπιστεί το πρωί της 08-01-2015, σε ερημική περιοχή στο όρος Αιγάλεω.

Τα δακτυλικά αποτυπώματα... μίλησαν

Ειδικότερα, δακτυλικό αποτύπωμα του 23χρονου ταυτοποιήθηκε στο παραπάνω κλεμμένο όχημα. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο φορτηγάκι είχε εντοπιστεί από αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, μετά από αξιοποίηση σχεδιαγραμμάτων διαφυγής, που είχαν βρεθεί στη μονοκατοικία όπου διέμενε ο Χριστόδουλος Ξηρός στην Κερατέα Αττικής.

Ο 29χρονος Αλβανός κατηγορείται για ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, με την επιβαρυντική περίπτωση της κατασκευής, προμήθειας και κατοχής όπλων και εκρηκτικών υλών, προς εξυπηρέτηση των σκοπών της τρομοκρατικής οργάνωσης. Επιπλέον για τρομοκρατικές πράξεις κατασκευής, προμήθειας και κατοχής από κοινού εκρηκτικών υλών, βομβών, πολεμικών τυφεκίων, πιστολιών, χειροβομβίδων, πυρομαχικών, διατρητικών και εκρηκτικών βλημάτων κ.λπ. ειδών πολεμικού υλικού καθώς και για υπόθαλψη εγκληματία.

Πιο αναλυτικά, αποτυπώματα (δακτυλικό και παλαμικά) του 29χρονου αλλοδαπού ταυτοποιήθηκαν στην οικία, που είχε μισθώσει με πλαστά στοιχεία ταυτότητας και διέμενε η Σπυροπούλου Αγγελική, στην Περαχώρα Λουτρακίου στην Κορινθία. Από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία διενεργήθηκαν και διενεργούνται έρευνες στις οικίες των δύο συλληφθέντων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Επιπλέον, έχουν προσαχθεί στην Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας Βορείου Ελλάδος, στη Θεσσαλονίκη, ένας ακόμη άντρας, ηλικίας 21 ετών και μία 34χρονη γυναίκα, που φιλοξενούσαν τον 29χρονο συλληφθέντα.

To... Kia Sorento

Ακόμα, σήμερα το πρωί εντοπίστηκε σε συνεργείο στο Περιστέρι Αττικής όχημα ΚΙΑ Sorento, χρώματος ασημί, το οποίο φέρεται να χρησιμοποιούσε ο 29χρονος συλληφθείς και σχετίζεται με την υπό έρευνα υπόθεση. Το συγκεκριμένο αυτοκίνητο έχει μεταφερθεί στις εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών.

Περαιτέρω, από τις εργαστηριακές - συγκριτικές εξετάσεις DNA που πραγματοποίησε η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών σε πειστήρια, που κατασχέθηκαν κατά την έρευνα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας στην οικία της Περαχώρας Λουτρακίου, ανιχνεύθηκαν μίγματα βιολογικών υλικών στα οποία εμπεριέχονται, κατά περίπτωση, γενετικός τύπος και γενετικά στοιχεία, ατόμων που σχετίζονται με την τρομοκρατική οργάνωση «Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς».

Συγκεκριμένα

  • Γενετικό υλικό του Bolano Damiano του Πτολεμαίου, εμπεριέχεται στο μίγμα βιολογικών υλικών σε καπάκι πλαστικού δοχείου τάπερ, που περιείχε πρώτη ύλη για την κατασκευή Αυτοσχέδιων Εκρηκτικών/ Εμπρηστικών Μηχανισμών.
  • Γενετικό υλικό του Τσάκαλου Χρήστου του Γερασίμου, εμπεριέχονται στο μίγμα βιολογικών υλικών σε ταινία πλαστικού δοχείου τάπερ, που περιείχαν πρώτη ύλη για την κατασκευή Αυτοσχέδιων Εκρηκτικών/ Εμπρηστικών Μηχανισμών.
  • Γενετικό υλικό, που εμπεριέχεται στο μίγμα βιολογικών υλικών σε καπάκι πλαστικού δοχείου τάπερ, που περιείχαν πρώτη ύλη για την κατασκευή Αυτοσχέδιων Εκρηκτικών/ Εμπρηστικών Μηχανισμών, είναι όμοιο με γενετικό υλικό που βρέθηκε τον Οκτώβριο του 2009 σε διαμέρισμα στο Χαλάνδρι Αττικής, όπου διέμενε ο Χατζημιχελάκης Χαρίλαος καθώς και σε απορρίμματα, που είχαν βρεθεί τότε έξω από την παραπάνω οικία αλλά και στην επένδυση κράνους ιδιοκτησίας του ιδίου ατόμου.

Σημειώνεται ότι στα δύο πρώτα μίγματα εμπεριέχεται και ο γενετικός τύπος άγνωστης γυναίκας, ο οποίος προσδιορίστηκε σε πειστήρια, που κατασχέθηκαν στη μονοκατοικία στην Κερατέα Αττικής και στην οικία στην Περαχώρα Λουτρακίου Κορινθίας.

Επιπλέον, από την εργαστηριακή εξέταση που πραγματοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών επί χειρόγραφων σημειωμάτων, που κατασχέθηκαν και στις δύο οικίες, διαπιστώθηκε η ύπαρξη τριών κύριων γραφών.

Με ποιους συνομιλούσε η Αγγελική

  • Γραφή του έγκλειστου μέλους της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» Τσάκαλου Χρήστου του Γερασίμου.
  • Γραφή που ταυτίζεται με πειστήρια που έχουν κατασχεθεί στην κατοχή του Τσάκαλου Γεράσιμου του Γερασίμου και στην κατοχή του ΑΡΓΥΡΟΥ Παναγιώτη του Ανδρέα, κατά τη σύλληψή τους την 01-11-2010, καθώς και σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε την 14-03-2011 στην οικία του Τσάκαλου Χρήστου του Γερασίμου.
  • Γραφή που ταυτίζεται με εκείνη επί πειστηρίων, που έχουν κατασχεθεί κατά τη διενέργεια έρευνας σε οικία, στη Νέα Φιλοθέη Αττικής, όπου διέμεναν μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», τα οποία είχαν συλληφθεί, την 01-02-2013, κατόπιν διάπραξης της διπλής ένοπλης ληστείας στο Βελβεντό Κοζάνης (Πολίτης Δημήτριος, Μιχαηλίδης Ιωάννης, Μπουρζούκος Δημήτριος-Ανδρέας, Ρωμανός Νικόλαος).

Η ταμπακέρα της Αγγελικής και οι μυστικοί κωδικοί

Επισημαίνεται ότι κατά την έρευνα στην οικία της Περαχώρας Λουτρακίου, όπου διέμενε η ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ Αγγελική, βρέθηκε και κατασχέθηκε κάρτα μνήμης, καθώς και ταμπακέρα, που διέθετε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη, εντός της οποίας βρέθηκαν ακόμα δύο κάρτες μνήμης.

Από την εργαστηριακή εξέταση των ψηφιακών αυτών πειστηρίων προέκυψε ο τρόπος επικοινωνίας των μελών της οργάνωσης, η ανάθεση των επιμέρους ρόλων, καθώς και οι προπαρασκευαστικές πράξεις του σχεδίου απόδρασης από τις Δικαστικές Φυλακές Κορυδαλλού.

Συγκεκριμένα, ψηφιακά αρχεία εικόνας και κειμένου, που εξήχθησαν από τις τρεις κάρτες μνήμης, καταδεικνύουν ότι τα έγκλειστα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» επικοινωνούσαν με μέλη της οργάνωσης που δρούσαν εκτός των φυλακών, μέσω γραμμάτων, τα οποία διακινούσαν κάνοντας χρήση κινητών τηλεφώνων σύγχρονης τεχνολογίας (smartphones) και μεθόδους κρυπτογράφησης.

Επιπλέον, τα άτομα που συμμετείχαν σε κάθε στάδιο ή και στο σύνολο των προπαρασκευαστικών πράξεων του σχεδίου απόδρασης από τις Δικαστικές Φυλακές Κορυδαλλού χρησιμοποιούσαν κυρίως κωδικοποιημένα ονόματα και καθοδηγούνταν σαφώς από τα φυλακισμένα μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς».

Το σχέδιο απόδρασης, που είχαν αρχίσει να υλοποιούν, προέβλεπε την τοποθέτηση ισχυρής ισχύος βόμβας στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού και την ταυτόχρονη επίθεση με πυροβόλα όπλα καθώς και ρίψη ρουκετών, προκειμένου να επιτευχθεί η απόδραση των φυλακισμένων μελών της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», αλλά και ποινικών κρατουμένων.