"Χαράτσι" 40 ευρώ καλούνται να πληρώσουν οι άνεργοι νέοι, για να έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής σε διαγωνισμούς του Δημοσίου και συγκεκριμένα στο τεστ δεξιοτήτων του ΑΣΕΠ, γράφει η "Ελευθεροτυπία". Η εν λόγω ρύθμιση θεσπίζεται με διάταξη που "συμπληρώθηκε" στο νομοσχέδιο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και οδεύει ήδη για ψήφιση στη Βουλή, ενώ μέχρι τώρα, η συμμετοχή στο τεστ ήταν δωρεάν για τους υποψηφίους.

Το τεστ δεξιοτήτων πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2008 και συγκέντρωσε τη συμμετοχή 100.000 άνεργων νέων. Αν και ήταν προαιρετικό, συγκέντρωσε μεγάλη συμμετοχή, αφού λειτούργησε ως μπόνους υπέρ των υποψηφίων, με τα μόρια της εξέτασης, να υπολογίζονται στη συνολική του βαθμολογία.

Είναι άξιο αναφοράς το γεγονός ότι μέχρι τώρα οι υποψήφιοι, οι οποίοι στην συντριπτική τους πλειονότητα είναι άνεργοι -πόσο μάλλον τώρα που το ποσοστό της ανεργίας καλπάζει- είχαν την ευκαιρία να παίρνουν μέρος στο διαγωνισμό δωρεάν, αφού τα επιτυχή αποτελέσματα δεν σήμαιναν κατά κανέναν τρόπο διορισμό.

Σημειώνεται ότι το τεστ δεξιοτήτων συμπεριελήφθη στους διαγωνισμούς πρόσληψης προσωπικού και επέφερε σημαντικές αλλαγές στο σύστημα προσλήψεων στο Δημόσιο, όμως δεν εφαρμόστηκε το 2010 λόγω παγώματος των προσλήψεων.

Το γραπτό τεστ γνώσεων και δεξιοτήτων αφορά τους διαγωνισμούς που διενεργούνται από το ΑΣΕΠ και βασίζεται σε ερωτηματολόγιο το οποίο συμπληρώνεται από τους υποψηφίους με τη μέθοδο των πολλαπλών επιλογών.

Είναι πάντως λυπηρό για το Δημόσιο, να προσπαθεί να εξοικονομήσει έσοδα από μία αδύναμη ομάδα πολιτών που οφείλει να στηρίξει εξαιτίας και των δυσμενών συνθηκών στην αγορά εργασίας. Το "κοινωνικό" κράτος σε όλο του το μεγαλείο...

Πηγή: Ελευθεροτυπία-newpost.gr
TAGS