current views are: 2

24 Ιανουαρίου 2015
Δημοσίευση17:50

Οι εξαφανισμένες εφορευτικές, οι ατίθασοι ψηφοφόροι και ο δαίμονας του τυπογραφείου

«Η εκλογική διαδικασία εξελίσσεται ομαλά…» είναι η ατάκα που ακούγεται και διαβάζεται κάθε φορά που οι Έλληνες προσέρχονται στις κάλπες για να εκλέξουν τα μέλη της Βουλής, όμως υπάρχουν εκείνα τα απρόοπτα που δίνουν άλλο τόνο στη μάχη της κάλπης.

Δημοσίευση 17:50’
αρθρο-newpost

«Η εκλογική διαδικασία εξελίσσεται ομαλά…» είναι η ατάκα που ακούγεται και διαβάζεται κάθε φορά που οι Έλληνες προσέρχονται στις κάλπες για να εκλέξουν τα μέλη της Βουλής, όμως υπάρχουν εκείνα τα απρόοπτα που δίνουν άλλο τόνο στη μάχη της κάλπης.

Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

«Η εκλογική διαδικασία εξελίσσεται ομαλά…» είναι η ατάκα που ακούγεται και διαβάζεται κάθε φορά που οι Έλληνες προσέρχονται στις κάλπες για να εκλέξουν τα μέλη της Βουλής, όμως υπάρχουν εκείνα τα απρόοπτα που δίνουν άλλο τόνο στη μάχη της κάλπης.

Οι τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις περιελάμβαναν ουκ ολίγα σπαρταριστά περιστατικά. 

Τον Ιούνιο του 2012, στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, στον Λαγανά της Ζακύνθου ένας νεαρός πήγε σε εκλογικό τμήμα με κυνηγετικό όπλο. Δεν μπήκε στο εσωτερικό, αλλά πυροβόλησε δύο φορές στον αέρα και εξαφανίστηκε. Βορειότερα, στη Θεσσαλονίκη, ένας 58χρονος και ο 28χρονος γιος του διαπληκτίστηκαν με τη δικαστική αντιπρόσωπο, επειδή ήθελαν να μπουν στο… ίδιο παραβάν. Τελικά προκάλεσαν φθορές στην κάλπη, με αποτέλεσμα να αντικατασταθεί και οι ίδιοι να αποχωρήσουν.

Το «μενού» των απροόπτων είχε όμως και εισβολή και κάψιμο κάλπης. Ομάδα κουκουλοφόρων εισέβαλε σε εκλογικό τμήμα των Εξαρχείων και έκανε στάχτη την κάλπη, με αποτέλεσμα, οι 539 ψηφοφόροι να ξαναψηφίσουν μία εβδομάδα μετά. 

Στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση, στην Κρήνη της Αχαΐας οι ψηφοφόροι έμπαιναν στον χώρο του εκλογικού κέντρου από ένα πορτάκι, αφού ήταν κλειστή με αλυσίδα η κεντρική πύλη, ενώ την ίδια ώρα, στη Λαμία σε δημοτικό σχολείο των Καλυβίων, η δικαστική αντιπρόσωπος δεν βρήκε κανένα μέλος της εφορευτικής επιτροπής, με κάποια εξ αυτών να «εντοπίζονται» από τις αρχές λίγο αργότερα. Παρομοίως με περιπολικά της αστυνομίας μεταφέρθηκαν δικαστικοί αντιπρόσωποι από τα Μέγαρα και το Καματερό.

Ψηφοφόροι στις Σέρρες βρήκαν ψηφοδέλτια του νομού Θεσπρωτίας, εξαιτίας λάθους του τυπογραφείου, ενώ στο Ηράκλειο της Κρήτης ζευγάρι ηλικιωμένων κατέφτασε νωρίς το πρωί στο εκλογικό κέντρο με… εκλογικά βιβλιάρια.

Στο Αγρίνιο, ένας μεθυσμένος άνδρας εισέβαλε με όπλο σε εκλογικό κέντρο λίγο μετά το άνοιγμα της κάλπης και άρχισε να φωνάζει, με τους αστυνομικούς που έσπευσαν στο σημείο να διαπιστώνουν ότι επρόκειτο για ψεύτικο πιστόλι.

Απρόοπτα στην ίδια περιοχή και στις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2009. Ένας ψηφοφόρος, αφότου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα, επέστρεψε, απαιτώντας να του επιστραφεί η ψήφος. Ο δικαστικός αντιπρόσωπος αρνήθηκε, με αποτέλεσμα να κλωτσήσει την κάλπη και να ακολουθήσει η σύλληψή του.
 
Στο Κιλκίς, εκλογικός αντιπρόσωπος κόμματος κλείδωσε μέσα στην αίθουσα τη δικαστική αντιπρόσωπο και τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής, επειδή διαφώνησε επί της διαδικασίας. Μέλος της εφορευτικής επιτροπής που γνώριζε ότι υπήρχαν και εφεδρικά κλειδιά έδωσε τη λύση, με τον «δράστη» να συλλαμβάνεται.
 
Στην Ευρυτανία και συγκεκριμένα στον Προυσσό, η δικαστική αντιπρόσωπος κατάφερε να φτάσει στο εκλογικό τμήμα με τη βοήθεια περιπολικού, αφού εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων υπέστη καθίζηση το οδόστρωμα και ο δρόμος παρέμεινε κλειστός.
 
Σε σχολείο της Αρκαδίας, το οποίο δεν λειτουργεί, είχε μία ταμπέλα που ανέγραφε «ζήτω ο βασιλεύς» με αποτέλεσμα να επικρατήσει ένταση.
 
Στο πολυκλαδικό γυμνάσιο Καλαμάτας όταν οι ψηφοφόροι ήταν έτοιμοι να ρίξουν τον φάκελο στην κάλπη «πήγαν» τρία χρόνια πίσω και σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, αφού η κάλπη είχε ταμπέλα «Δημοτικές και Κοινοτικές εκλογές 2006». 
 
Στο Πανόραμα της Θεσσαλονίκης οι πολίτες ψήφιζαν υπό τους ήχους κλασικής μουσικής, Μπετόβεν και Τσαϊκόφσκι μεταξύ άλλων.
 
Το 2007 στους Αρκειούς, ένα μικρό νησί δίπλα στους Λειψούς, ο δικαστικός αντιπρόσωπος καθυστέρησε να φτάσει στο εκλογικό κέντρο αφού το ταχύπλοο με το οποίο θα έφευγε από την Πάτμο παρουσιάσε βλάβη με αποτέλεσμα να χρειαστεί η συνδρομή καϊκιού.
 
Δικαστικοί αντιπρόσωποι στο Κουκάκι και στον Άγιο Γεώργιο Τυμφρηστού στη Μεσαία Κάψη Φθιώτιδας δεν εμφανίστηκαν καθόλου, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν στα εκλογικά τμήματα ούτε οι σάκοι με το εκλογικό υλικό.
 
Ακόμα πιο πίσω, το 2004, μία ψηφοφόρος που εμφανίστηκε σε εκλογικό τμήμα στη Θεσσαλονίκη για να ψηφίσει, δήλωσε στον δικαστικό αντιπρόσωπο πως ήδη είχε ασκήσει το δικαίωμά της σε άλλο εκλογικό τμήμα. Η ίδια δήλωσε πως είχε εντοπίσει ότι είναι διπλοεγγεγραμμένη από το Διαδίκτυο και με τον τρόπο αυτό ήθελε να δείξει τα κενά του συστήματος ψηφοφορίας. Αποτέλεσμα ήταν να σχηματιστεί δικογραφία εις βάρος της.
 
Στην Κέρκυρα, σε εκλογικό τμήμα του Δήμου Κορυσίων, παρατηρήθηκε το φαινόμενο της «αλυσίδας» αφού βρέθηκε σε παραβάν ένας φάκελος υπογεγραμμένος από την εφορευτική επιτροπή.
 
Το 2000 σε εκλογικό τμήμα στο Γαλατάκι Κορινθίας, μία γάτα γέννησε πάνω σε κάλπη, ενώ σε εκλογικό τμήμα του Πειραιά, δικαστικός αντιπρόσωπος που ήταν έγκυος αντιμετώπισε κάποια προβλήματα και απαλλάχθηκε. Στον Πολύγυρο Χαλκιδικής καθυστέρησε να αρχίσει η ψηφοφορία σε εκλογικό τμήμα, αφού ο δικαστικός αντιπρόσωπος άργησε να προσέλθει εξαιτίας αυτοκινητικού ατυχήματος. 


σχετικα αρθρα