Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Η γρίπη διανύει την 4η εβδομάδα και ήδη έχει αφήσει πίσω της 19 νεκρούς, όμως ακόμα δεν έχουμε βιώσει το ξέσπασμά της.

«Παρακολουθούμε τη γρίπη μέχρι 20η εβδομάδα έτους, περίπου στα τέλη Απριλίου. Δεν ξέρουμε πότε θα βιώσουμε το αποκορύφωμα του ιού», λέει στο newpost η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Τζένη Κρεμαστινού.

«Οι θάνατοι είναι αρκετοί, αν όμως συγκρίνουμε με την περασμένη χρονιά και τα κρούσματα και τους θανάτους, ήμαστε περίπου στα ίδια ποσοστά», συμπληρώνει.

Ήδη έχει γίνει γνωστό ότι η φετινή γρίπη έχει μια επικίνδυνη ιδιαιτερότητα: το ένα από τα τρία στελέχη του ιού έχει μεταλλαχθεί και είναι ανθετικό στο εμβόλιο.

Παρόλα αυτά το ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνει τον εμβολιασμό σε ανθρώπους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες (παιδιά, ηλικιωμένους, άτομα με άλλες ασθένειες).

«Η επιστημονική μας γνώμη είναι ότι ο κόσμος πρέπει να εμβολιαστεί για δύο λόγους: πρώτον γιατί το εμβόλιο περιλαμβάνει τα άλλα δυό στελέχη που δεν έχουν μεταλλαχθεί και, δεύτερον, γιατί και το τρίτο, ανθετικό στέλεχος, εξασθενεί με το εμβόλιο έστω κι αν δεν καταπολεμάται πλήρως. Έτσι θα "περάσει" ο ασθενής τη γρίπη πολύ πιο ήπια», λέει η κ. Κρεμαστινού.

Για τους 19 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους και τους 30 που ακόμα νοσηλεύονται στις ΜΕΘ η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ ξεκαθαρίζει πως πρόκειται για ανθρώπους με ήδη επιβαρυμένη υγεία.