Πρώτο σε χρήση μέσο μαζικής μεταφοράς είναι το λεωφορείο, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησαν οι Συγκοινωνίες Αθηνών.

Ακολουθούν, το ΙΧ αυτοκίνητο, το μετρό,ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος  (γραμμή 1 – Ηλεκτρικός, 2 και 3). Με βάση τα αποτελέσματα οι γυναίκες προτιμούν το λεωφορείο αντί του ΙΧ τους, ενώ οι άνδρες χρησιμοποιούν το ΙΧ πολύ συχνότερα από τις γυναίκες στις μετακινήσεις τους.

Οι βασικοί λόγοι που οι πολίτες χρησιμοποιούν αστικά μέσα μεταφοράς είναι:

  • Για το 51% επειδή είναι οικονομικά (φθηνό εισιτήριο, οικονομικό μέσο, αξίζει τα λεφτά του)
  • Για το 45% επειδή είναι κοντινή η πρόσβαση σε αυτά και ακολουθούν άλλοι λόγοι, όπως διευκόλυνση, ταχύτητα, ασφάλεια.

Ο κύριος λόγος που δεν χρησιμοποιούν αστικά μέσα μεταφοράς είναι ότι σε μεγάλο βαθμό τους βολεύει το αυτοκίνητο, μηχανή, ποδήλατο ότι τα αποφεύγουν γενικά ή ότι δεν είναι κοντά τους (πρόσβαση) ή γρήγορα μέσα μετακίνησης (ταχύτητα). Σε σχέση με τη μετεπιβίβαση περίπου οι μισοί χρήστες (47%) των αστικών μέσων μεταφοράς απαντούν ότι συνήθως χρησιμοποιούν περισσότερα από ένα μέσα στις μετακινήσεις  τους, ποσοστό που φθάνει το 74% για τις ηλικίες 18-24.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 16% των ερωτώμενων δήλωσε ότι πραγματοποιεί μετεπιβιβάσεις πιο συχνά, γεγονός ελπιδοφόρο αν λάβει κανείς υπόψη του ότι οι αλλαγές ισχύουν μόλις 3 μήνες.

Επιπλέον, όπως επισημαίνουν οι Συγκοινωνίες Αθηνών, σε σχετική ανακοίνωση, η έρευνα καταγράφει ένα θετικό κλίμα  και ότι οι αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν το Σεπτέμβριο (εισιτήριο/μηνιαία κάρτα) φαίνεται ότι είχαν θετική επίδραση στην προσλαμβάνουσα εικόνα και την χρήση των μέσων. 

«Οι επιβάτες θεωρούν ότι τα νέα κόμιστρα, αλλά και η αναδιοργάνωση του δικτύου των λεωφορείων για την καλύτερη διασύνδεσή τους με κομβικούς σταθμούς του μετρό θα αυξήσουν τη συνδυασμένη χρήση των μέσων μεταφοράς και τον αριθμό των μετεπιβιβάσεων» αναφέρουν οι Συγκοινωνίες Αθηνών και προσθέτουν πως οι επιβάτες είναι ικανοποιημένοι με τη νέα τιμολογιακή πολιτική των μέσων μαζικής μεταφοράς.