Σε επιφυλακή παραμένουν οι αρμόδιες Αρχές της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΑΜΘ), για το ενδεχόμενο αύξησης της στάθμης του ποταμού Έβρου, εξαιτίας των βροχοπτώσεων που προβλέπεται να σημειωθούν, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Ήδη, οι παραποτάμιοι Δήμοι έχουν ειδοποιηθεί για να λάβουν τα αναγκαία μέτρα, ενώ οι Αρχές επικεντρώνουν την προσοχή τους στα νερά που θα εισέλθουν στον Έβρο από τον Άρδα, τον Τούντζα και τον Εργίνη, σε περίπτωση που σημειωθούν έντονες βροχοπτώσεις, οι οποίες θα αυξήσουν τον υδάτινο όγκο των προαναφερόμενων ποταμών.

Η στάθμη του ποταμού Έβρου παραμένει σταθερή (από χθες στα 4,80 μέτρα στον σταθμό μέτρησης στο Πύθιο, με όριο επιφυλακής τα 4,70), είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, υπογραμμίζοντας, ότι οι Αρχές παραμένουν σε διαρκή επιφυλακή "μέχρι να εκτονωθούν τα καιρικά φαινόμενα".

Ο ίδιος τόνισε ότι, η στάθμη του ποταμού παραμένει σ' αυτά τα επίπεδα, διότι, έχει διευρυνθεί η κοίτη του ποταμού - έπειτα από τις πλημμύρες του περασμένου Δεκεμβρίου- και υπάρχουν ρήγματα στα αναχώματα που δίνουν διέξοδο στα νερά. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι, τα νερά κατευθύνονται σε εκτάσεις, στις οποίες είχαν γίνει τεχνητές (ελεγχόμενες) εκτονώσεις των πλημμυρικών φαινομένων τον περασμένο Δεκέμβριο.

Πέραν, όμως, της επιφυλακής των Αρχών για τον ποταμό Έβρο, οι αρμόδιες υπηρεσίες στο νομό Ξάνθης, έπειτα και από τη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου πολιτικής προστασίας, παραμένουν σε ετοιμότητα, έπειτα από τη βροχόπτωση της προηγούμενης εβδομάδας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν σπίτια, αποθήκες, αυλές και καλλιέργειες.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης επισήμανε ότι, οι αρμόδιες Αρχές είναι προετοιμασμένες σε περίπτωση που στην περιοχή σημειωθούν έντονες βροχοπτώσεις.

Υπενθυμίζεται, ότι ο δήμος Αβδήρων κάλεσε τους δημότες που έχουν υποστεί ζημιές από την πλημμύρα (στις 24 και 25 Ιανουαρίου) και αφορούν ζημιές σε κατοικίες (οικοσυσκευές, επίπλωση, εγκαταστάσεις θέρμανσης κλπ) και επαγγελματικούς χώρους, εγκαταστάσεις κτηνοτροφικών μονάδων, να υποβάλλουν αιτήσεις, προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου.

TAGS