Μια εμβληματική μορφή της Εθνικής Αντίστασης, ο Λάκης Σάντας, ο άνθρωπος που μαζί με τον Μανώλη Γλέζο κατέβασαν τη γερμανική σημαία από την Ακρόπολη, απεβίωσε σήμερα, σε ηλικία 89 ετών, ένα μήνα πριν την συμπλήρωση 70 χρόνων από το κατέβασμα της "σβάστικας" από τον ιερό βράχο.
Ο Λάκης Σάντας γεννήθηκε στη Λευκάδα στις 22 Φεβρουαρίου του 1922, και η καταγωγή του ήταν από τη Λευκάδα, ενώ ήρθε στην στην Αθήνα μαζί με την οικογένειά του το 1934. Το 1940 τελείωσε το γυμνάσιο και αμέσως εισήχθη στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε μετά την απελευθέρωση της χώρας.

Το 1942 εντάχθηκε στο ΕΑΜ και στη συνέχεια στην ΕΠΟΝ για να καταλήξει στο βουνό με τον ΕΛΑΣ όπου συμμετείχε σε πολλές μάχες και τραυματίσθηκε το 1944.

Πάντοτε ιδεολόγος και σεμνός έλεγε: «Δεν κυνηγάω ποτέ τη δημοσιότητα γιατί θεωρώ ότι έχει εξευτελιστεί το ζήτημα πάρα πολύ. Την αντίσταση δεν την κάναμε μόνο εμείς, έχουν σκοτωθεί χιλιάδες παλικάρια, γυναίκες και άνδρες, "ανώνυμοι».

Η οικογένειά του ευχαριστεί θερμά τον διευθυντή, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του Κέντρου Αναπνευστικής Ανεπάρκειας στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (Μ.Α.Θ.) του νοσοκομείου «Σωτηρία», που έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν για να τον σώσουν.

Παπούλιας: Αληθινός ήρωας ο Λάκης Σάντας

«Σήμερα αποχαιρετάμε έναν γνήσιο πατριώτη και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, έναν άνθρωπο που έγραψε μία από τις πιο λαμπρές σελίδες της ελληνικής ιστορίας» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στην ανακοίνωσή του.

«Ο Λάκης Σάντας αφήνει πίσω του μια κληρονομιά που προκαλεί σεβασμό και δέος. Υπήρξε αληθινός ήρωας, πρόσωπο-σύμβολο για την Ελλάδα, που δεν εξαργύρωσε την προσφορά του και δεν αντάλλαξε τον πατριωτισμό και το δημοκρατικό μεγαλείο του. Καλούμαστε όλοι να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη του» τόνισε ο κ. Παπούλιας.

Συλληπητήρια από τον Φ. Πετσάλνικο

«Ένας πρωταγωνιστής και σύμβολο του αγώνα του λαού μας κατά του φασισμού έφυγε από κοντά μας. Ο Λάκης Σάντας, κατεβάζοντας μαζί με το Μανώλη Γλέζο τη σημαία του κατακτητή από την Ακρόπολη, το σύμβολο της Δημοκρατίας, άναψε την πρώτη φλόγα ελευθερίας σε μία Ευρώπη που ήταν στην πιο σκοτεινή στιγμή της νεώτερης ιστορίας της. Οι αγώνες του και η προσωπικότητά του αποτελούν πηγή έμπνευσης για το λαό μας, αλλά και για κάθε άνθρωπο που μάχεται για την ελευθερία, τη Δημοκρατία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια» τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος ο οποίος εξέφράσε, εκ μέρους και όλων των πτερύγων της Βουλής, τα θερμά του συλλυπητήρια.

Παπανδρέου: Σύμβολο της Εθνικής Αντίστασης ο Λάκης Σάντας

«Δεν ήταν μόνο η γενναία ενέργειά του μαζί με τον Μανώλη Γλέζο απέναντι σε ό,τι συμβόλιζε τότε τον φασισμό, τη σβάστικα και το "χτύπημα" στην καρδιά του ναζισμού, που αναπτέρωσε τις ελπίδες για Ελευθερία σε ολόκληρη την Ευρώπη, δεν ήταν μόνο οι αγώνες του απέναντι στις κατοχικές δυνάμεις, ήταν και οι αγώνες του για την δημοκρατία, την αριστερά και την αξιοπρέπεια και πάνω απ' όλα η σεμνότητά του και το ήθος του σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, που χαρακτήρισαν αυτόν τον σπουδαίο άνθρωπο» τόνισε σε ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.

Σαμαράς: Ο Λάκης Σάντας με το παράδειγμά του έδωσε κουράγιο στους Έλληνες

Δήλωση για το χαμό του Έλληνα αγωνιστή έκανε ο Πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος τόνισε ότι ο Λάκης Σάντας, «με το παράδειγμά του, έδωσε στους Έλληνες, μέσα στην καταχνιά της κατοχής, το δικαίωμα να ελπίζουν, το κουράγιο να παλεύουν και τη δυνατότητα να επαναλαμβάνουν τα λόγια του: "Μα εδώ είναι Ελλάδα. Μια μικρή χώρα, που από αυτήν ξεπετάχτηκε η φλόγα του Πολιτισμού. Η χώρα που δίνει πάντα το παράδειγμα στις κρίσιμες στιγμές της ιστορίας"».

ΚΚΕ: Τολμηρός αγωνιστής ο Λάκης Σάντας

Τη θλίψη του εκφράζει το ΚΚΕ για τον «θάνατο του αγωνιστή Λάκη Σάντα που με τόλμη συμμετείχε το Μάη του 1941 στο κατέβασμα της ναζιστικής σημαίας από τον βράχο της Ακρόπολης. Στη συνέχεια μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ, της ΕΠΟΝ και του ΕΛΑΣ με το όπλο πολέμησε κατά των κατακτητών και των συνεργατών τους. Για αυτή την αντιστασιακή του δράση τιμωρήθηκε σκληρά από τις αστικές κυβερνήσεις με φυλακές και εξορίες στην Ικαρία και στην Μακρόνησο».

Συνασπισμός: Σύμβολο της Εθνικής Αντίστασης ο Λάκης Σάντας

 «Ο σύντροφος Λάκης Σάντας, ήταν σύμβολο της Εθνικής Αντίστασης κι ένας από τους πρωτοπόρους αγωνιστές της γενιάς του» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Συνασπισμός.

«Όλη η ζωή του Λάκη Σάντα ήταν γεμάτη αγώνες, στους οποίους συμμετείχε από πολλά μετερίζια, συνεχίζοντας το δρόμο που ξεκίνησε με τον Μανώλη Γλέζο τον Μάη του 1941, όταν έγραψαν μια από τις πιο λαμπρές σελίδες του ελληνικού και ευρωπαϊκού αντιστασιακού έπους κόντρα στον φασισμό με την θαρραλέα πράξη τους να κατεβάσουν τη σημαία του κατακτητή από την Ακρόπολη» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Δημοκρατική Αριστερά: Μεγάλη η απώλεια του Λάκη Σάντα

Η Δημοκρατική Αριστερά σην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «ο Λάκης Σάντας διέτρεξε όλη του τη ζωή και την αγωνιστική του διαδρομή με απίστευτη σεμνότητα, πράγμα το οποίο κάνει σήμερα την απώλειά του ακόμη μεγαλύτερη. Η Αριστερά και ολόκληρος ο ελληνικος λαός θα τον έχουν πάντα στην καρδιά τους και στη μνήμη τους».

Οικολόγοι Πράσινοι: Σύμβολο για τους κοινωνικούς αγώνες ο Λάκης Σάντας

«Ο Λάκης Σάντας έγινε σύμβολο για τους κοινωνικούς αγώνες, τόσο με τις ηρωικές πράξεις του όσο και με το παράδειγμα της ζωής του. Ένα παράδειγμα που η ελληνική κοινωνία το έχει ανάγκη σήμερα, περισσότερο από ποτέ. Θα τον θυμόμαστε πρωτίστως ως ένα σπάνιο, σεμνό αγωνιστή, όπως ο ίδιος θα το επιθυμούσε. Τα συλλυπητήρια μας στους οικείους του», ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Ελεάννα Ιωαννίδου.

Καμίνης: Ο Λάκης Σάντας θα λείψει πολύ σε όλους μας

«Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που πρόλαβα να γνωρίσω έστω και λίγο αυτόν τον σεμνό, ευγενικό αλλά και τόσο γενναίο άνθρωπο. Θα ήθελα να διαβεβαιώσω τους συγγενείς και τους φίλους του ότι η απώλεια δεν είναι μόνο δική τους. Ο Λάκης Σάντας θα λείψει πολύ σε όλους μας», αναφέρεται σε δήλωση του δημάρχου Αθηναίων Γ. Καμίνη για την απώλεια του Λάκη Σάντα.

Οικολόγοι Πράσινοι: Σύμβολο για τους κοινωνικούς αγώνες ο Λάκης Σάντας

"Ο Λάκης Σάντας έγινε σύμβολο για τους κοινωνικούς αγώνες, τόσο με τις ηρωικές πράξεις του όσο και με το παράδειγμα της ζωής του. Ένα παράδειγμα που η ελληνική κοινωνία το έχει ανάγκη σήμερα, περισσότερο από ποτέ. Θα τον θυμόμαστε πρωτίστως ως ένα σπάνιο, σεμνό αγωνιστή, όπως ο ίδιος θα το επιθυμούσε. Τα συλλυπητήρια μας στους οικείους του", ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Ελεάννα Ιωαννίδου.