Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Σε ένα απέραντο ποτάμι έχει μετατραπεί η δυτική Ελλάδα.

Καλλιέργειες καταστράφηκαν, ιστορικά γεφύρια κατέρρευσαν, ολόκληρα χωριά «βούλιαξαν» στη λάσπη.

Κι ακόμη τίποτα δεν έχει τελειώσει καθώς οι αρχές φοβούνται τους υδάτινους όγκους που αναμένεται να έρθουν στη χώρα από τη Βουλγαρία και την Τουρκία.

Ήδη, τα σοβαρά προβλήματα στον Έβρο φάνηκαν από το πρωί της Δευτέρας.

Σύσκεψη για καταγραφή και αποζημιώσεις 

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας με πρωτοβουλία του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελου Αποστόλου και του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Παναγιώτη Σγουρίδη.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ Βασίλης Έξαρχος, οι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός ζήτησε από τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ να ξεκινήσουν άμεσα οι αναγγελίες των ζημιών όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο, αλλά και οι εκτιμήσεις στις πληγείσες περιοχές προκειμένου έγκαιρα να καταβληθούν και οι αποζημιώσεις στους πληγέντες γεωργούς και κτηνοτρόφους.

Ήδη ανταποκριτικές του ΕΛΓΑ βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές, τις οποίες θα επισκεφτούν την Τρίτη το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Ευάγγελος Αποστόλου και ο υφυπουργός Παναγιώτης Σγουρίδης, ο οποίος μιλώντας στο newpost διαβεβαιώνει:

Άμεσα  θα ενεργήσει το υπουργείο προς την κατεύθυνση της βοήθειας των πληγέντων. Υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια για την αποζημίωση και την ανακούφιση των πληγέντων από τις πλημμύρες.  

Ποιες περιοχές «βούλιαξαν» στη λάσπη

Η Ελληνική Αστυνομία, ενημερώνει για  διακοπή κυκλοφορίας λόγω συσσώρευσης υδάτων και κατολισθήσεων στην Ορεστιάδα και τη Ροδόπη.

Αναλυτικότερα:

Στην Ορεστιάδα, οι ρυθμίσεις έχουν ως εξής:

  • Επ. Ο. Πάλλης –Πενταλόφου, λόγω ισχυρών βροχοπτώσεων διεκόπη η κυκλοφορία.
  • Λόγω έντονων καιρικών φαινομένων, έχει σημειωθεί αύξηση των υδάτων στους ακόλουθους ποταμούς (τελευταία ενημέρωση 02-02-2015 και ώρα 07.30), ως εξής: 

 α. Εισροή υδάτων ποταμού Έβρου στην περιοχή Ορμενίου Ορεστιάδας, 1.225 κ.μ./δευτερόλεπτο, (ραγδαία αυξητική τάση), επίσης στην περιοχή Βύσσας Ορεστιάδας, 1.366 κ.μ./δευτερόλεπτο (ραγδαία αυξητική τάση).

 β. Επίπεδο στάθμης υδάτων Ερυθροποτάμου (παραπόταμος Έβρου) στην περιοχή Διδυμοτείχου 6,00 μ. (όριο συναγερμού 6,80 μ.).

 γ. Εισροή υδάτων από Βουλγαρία μέσω του Άρδα (φράγμα Κυπρίνου Ορεστιάδας), 1.560 κ.μ./δευτερόλεπτο (ραγδαία αυξητική τάση). 

δ. Επίπεδο στάθμης υδάτων ποταμού Έβρου στην περιοχή Πυθίου Διδυμοτείχου 5,06 μ. (όριο συναγερμού 5,70 μ.). 

  •  Λόγω μεγάλης αύξησης των υδάτων του ποταμού Έβρου, με απόφαση των Τουρκικών Αρχών, (την 01-02-2015 και ώρα 22.00 διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων στην γέφυρα της Ανδριανούπολης, με αποτέλεσμα την διακοπή εισόδου – εξόδου οχημάτων από τον Ε/Δ Καστανέων από και προς την Τουρκία.
  • Λόγω μεγάλης αύξησης των υδάτων του ποταμού Έβρου, διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων στην Ε. Ο. Αλεξανδρούπολης – Ορμενίου στο 131ο χλμ (χωριό Καστανέων). Η κυκλοφορία διεξάγεται διαμέσου του επαρχιακού δικτύου Πετρωτών - Πενταλόφου

Επίσης, στη Ροδόπη, λόγω υπερχείλισης των υδάτων, διεκόπη η κυκλοφορία στις υδάτινες διαβάσεις Ποντικόρεμα, Λίσσος, Εβρίνος, Ιάσιο, Αεροκορυφή, Διώνη, Ιμέρου, Σκαλώματος, Δοκού, Κάλχα, Γρατίνη και Ηφαίστου. Επί τόπου έχουν πάει οι ανταποκριτές του ελγα σε όλες τις περιοχές

Στην Πρέβεζα, οι κάτοικοι που είδαν τις περιουσίες τους να εξαφανίζονται κάτω από τα νερά του Αχέροντα, από το πρωί προσπαθούν με τρακτέρ και βαριά μηχανήματα να τις προσεγγίσουν. Σε πολλά καταστήματα το ύψος του νερού, το μεσημέρι της Κυριακής, έφτασε και το ένα μέτρο και σήμερα οι επιχειρηματίες μετράνε τις πληγές τους.

Το χωριό Κλεπά της ορεινής Ναυπακτίας παρασύρθηκε από κατολίσθηση και εκκενώθηκε από τους 50 κατοίκους. Για 4 από αυτούς χρειάστηκε να επέμβει ελικόπτερο για να τους μεταφέρει, καθώς αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

Στην Άρτα, τα σχολεία παρέμειναν κλειστά,ενώ έχουν ενημερωθεί όλα τα ξενοδοχεία του Δήμου Αρταίων για να φιλοξενήσουν δωρεάν (με δαπάνη της Πολιτείας)  όλους όσους έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους λόγω της εκκένωσης περιοχών του κάμπου. Κλιμάκια των τεχνικών υπαλλήλων του Δήμου πραγματοποιούν από τη Δευτέρα το πρωί αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές και θα καταγράψουν τις ζημιές.

Σοβαρά προβλήματα με πλημμύρες και κατολισθήσεις σημειώθηκαν και στα Τρίκαλα, ενώ πτώσεις βράχων καταγράφηκαν στα Μετέωρα.

Στην Πάτρα, σε 18 σημεία έκλεισαν δρόμοι λόγω υπερχείλισης, ενώ από τους πολύ δυνατούς ανέμους κόπηκαν δέντρα. 

Στα Καλάβρυτα, ξεχείλισε ο Βουραϊκός ποταμός, προκαλώντας καταστροφές ε χιλιάδες στρέμματα από καλλιέργειες και δεκάδες αντλιοστάσια και αποθήκες, ενώ ένα χωριό, η Πλάκα Αροανίας, παρασύρεται από την ορμή ενός ανεξέλεγκτου φαινομένου κατολίσθησης.

Πηγή φωτό: kalavrytanews.com /Αλέξης Λεχουρίτης

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο των Καλαβρύτων Νίκο Κυριαζή, «στο χωριό, που είναι στην πλαγιά του Ερύμανθου σε υψόμετρο 850μ, μένουν 10 οικογένειες. Η κατολίσθηση που σημειώθηκε είχε ως... επίκεντρο το χωριό, μεαποτέλεσμα να  δημιουργηθουν σοβαρες ζημιές. Η αρχική πρόβλεψη ηταν να εκκενωθεί το χωριό αλλα, μετά τις αυτοψίες των κλιμακίων, διαπιστώθηκε πως δεν υπήρχε λόγος ενός τόσο ακραίου μέτρου».