Συνεχίζουν με αμείωτη ένταση τα προβλήματα στη δυτική και τη βόρεια Ελλάδα από τις πλημμύρες. Καλλιέργειες καταστράφηκαν, ιστορικά γεφύρια κατέρρευσαν, ολόκληρα χωριά «βούλιαξαν» στη λάσπη.

Προβλήματα στη δυτική Ελλάδα

Αργά το απόγευμα της Δευτέρας, όλοι οι κάτοικοι της κοινότητας Κλεπά της ορεινής Ναυπακτίας, που ήταν αποκλεισμένη, λόγω των κατολισθήσεων, από χθες το απόγευμα μεταφέρθηκαν σε ασφαλή μέρη.

Συνεργεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του δήμου Ναυπακτίας, με τη βοήθεια ανδρών της 6ης ΕΜΑΚ, κατάφεραν να ανοίξουν τον δρόμο που οδηγεί στην κοινότητα και έτσι έγινε δυνατή η απομάκρυνση των κατοίκων. Πριν ανοίξει ο δρόμος, ελικόπτερο μετέφερε στη Ναύπακτο μία ασθενή, η οποία τον περασμένο Δεκέμβριο είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση και αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, ο οποίος βρίσκεται στις πληγείσες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, τα σοβαρότερα προβλήματα υπάρχουν στην ορεινή Ναυπακτία και στον δήμο Θέρμου.

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενέκρινε τα αιτήματα που υπεβλήθησαν από την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, για τους εξής δήμους της Αιτωλοακαρνανίας.

Δήμος Μεσολογγίου: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι τοπικές κοινότητες Ευηνοχωρίου, Κατοχής και Λεσινίου.

Δήμος Αγρινίου: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι δημοτικές ενότητες Παρακαμπυλίων, Παναιτωλίου, Παραβόλας, Μακρυνειας και Αρακύνθου.

Δήμος Αμφιλοχίας: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι τοπικές κοινότητες Πατιόπουλου, Αγριδίου, Εμπεσού, Σταθά, Αμοριανών, Ποδογόρας, Αγριδίου, Πετσάλια και Φράγκου.

Δήμος Θέρμου: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι τοπικές κοινότητες Αργυρού, Πηγαδίου, Θεοτόκος, Χαλικίου, Κόνισκας, Διπλατάνου, Αμβρακιάς και Κοκκινόβρυσης.

Δήμος Ναυπακτίας: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι τοπικές ενότητες Κλεπά, Γραμμένη Οξυά, Λευκά, Μανδρινή, Καλλονή, Κυδωνιά, Γρηγόρι, Ελατόβρυση, Τερψιθέα, Κοκκινοχώρι, Ασπριά και Αμπελακιώτισσα, καθώς και η δημοτική ενότητα Πυλήνης.

Επιστρατεύτηκε το Μηχανικό στην Ήπειρο

Σοβαρά προβλήματα καταγράφηκαν και στην Ήπειρο, με αποτέλεσμα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος Πάνος Καμμένος να δώσει εντολή για κινητοποίηση του Μηχανικού με μέσα και προσωπικό για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών.

Είχε προηγηθεί επικοινωνία του με τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη ο οποίος τον ενημέρωσε για τις ζημιές από την βροχόπτωση και την κατάρρευση των γεφυριών της Πλάκας και του Κομποτίου.

Ποιο συγκεκριμένα, στην Πρέβεζα, οι κάτοικοι που είδαν τις περιουσίες τους να εξαφανίζονται κάτω από τα νερά του Αχέροντα, από το πρωί προσπαθούν με τρακτέρ και βαριά μηχανήματα να τις προσεγγίσουν. Σε πολλά καταστήματα το ύψος του νερού, το μεσημέρι της Κυριακής, έφτασε και το ένα μέτρο και σήμερα οι επιχειρηματίες μετράνε τις πληγές τους.

Στην Άρτα, τα σχολεία παρέμειναν κλειστά,ενώ έχουν ενημερωθεί όλα τα ξενοδοχεία του Δήμου Αρταίων για να φιλοξενήσουν δωρεάν (με δαπάνη της Πολιτείας) όλους όσους έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους λόγω της εκκένωσης περιοχών του κάμπου. Κλιμάκια των τεχνικών υπαλλήλων του Δήμου πραγματοποιούν από το πρωί αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές και θα καταγράψουν τις ζημιές.

Σοβαρά προβλήματα με πλημμύρες και κατολισθήσεις σημειώθηκαν και στα Τρίκαλα, ενώ πτώσεις βράχων καταγράφηκαν στα Μετέωρα.

Τα χειρότερα έρχονται στον Έβρο

Πολύ σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει και ο βόρειος Έβρος. Οι τοπικές αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή λόγων της συνεχιζόμενης αύξησης της ροής των υδάτων, στην κοίτη του ποταμού Άρδα.

Οι τεχνικές υπηρεσίες, κατά τη διάρκεια των απογευματινών ωρών, κατασκεύασαν μικρά αναχώματα του ενός μέτρου, σε διαφορετικά σημεία εντός του οικισμού των Καστανιών, ώστε να προλάβουν την εξέλιξη τυχών πλημμυρικών φαινομένων.

Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ τόνισε σημειώνει ότι η ροή των υδάτων είναι συνεχώς αυξανόμενη μετά την απόφαση των βουλγαρικών αρχών να ανοίξουν το φράγμα του Ιβαήλογκρατς, προκειμένου εκτονωθούν πλημμυρικά φαινόμενα στη γειτονική χώρα.

Υπογραμμίζει επίσης, ότι, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, την Τετάρτη θα είναι η κρισιμότερη μέρα οπότε αναμένεται να κορυφωθεί η ροή, μέσα στην κοίτη του ποταμού Άρδα, δεδομένου ότι χρειάζονται περί τις 12 ώρες για την μετακίνηση όλου του όγκου των υδάτων από τη Βουλγαρία προς την Ελλάδα.

Στο μεταξύ, αποκλεισμένο συνεχίζει να είναι το τμήμα της Εθνικής Οδού, που οδηγεί στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα, λόγω της υπερχείλισης του νερού που κάλυψε το οδόστρωμα, ενώ δεν λειτουργεί και το τελωνείο στις Καστανιές.

Σοβαρά προβλήματα και στη βόρεια Ελλάδα

Προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων προκάλεσε η κακοκαιρία και σε Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία, όπου σε ορισμένα τμήματα του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου διακόπηκε η κυκλοφορία, πλημμύρισαν σπίτια, κτιριακές εγκαταστάσεις και γεωργικές καλλιέργεις, ενώ ζημίες προκάλεσαν και οι ισχυροί άνεμοι. 

Στο νομό Κιλκίς, λόγω υπερχείλισης των υδάτων του Γαλλικού ποταμού, διακόπηκε η κυκλοφορία στις ισόπεδες διαβάσεις των επαρχιακών οδών Άνω Ποταμιάς - Κάτω Ποταμιάς και Μανδρών - Γαλλικού. Επίσης, εξαιτίας της καθίζησης του οδοστρώματος, διακόπηκε η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Λειψυδρίου - Φαναρίου (διάβαση Ξηρόμερου).

Στο νομό Τρικάλων, από τις τελευταίες βροχοπτώσεις υπερχείλισαν οι ποταμοί Πηνειός και Ενιπέας με αποτέλεσμα να κατακλυστεί με νερά αγροτική περιοχή, έκτασης περίπου 3.000 στρεμμάτων, στα δημοτικά διαμερίσματα Κλοκοτού, Φαρκαδόνας, Πηνειάδας και Κεραμυδίου.

Και στο νομό Καρδίτσας, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων, στην επαρχιακή οδό Μουζακίου - Αργιθέας (γέφυρα Πετρωτού), από το 50ο χλμ. Εξαιτίας υπερχείλισης του παραπόταμου Αυλάκι (Μαγούλα Καρδίτσας), καλύφθηκε από τα νερά έκταση 2.500 στρεμμάτων αγροτικής περιοχής, ενώ διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Μαγούλας Καρδίτσας - Μ. Καλύβια Τρικάλων.