Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Τρία χωριά πρόσθεσε η κακοκαιρία του Σαββατοκύριακου στα χωριά που.. βουλιάζουν.

Στο Κρίκελο της Ευρυτανίας, στην Πλάκα Αροανίας Καλαβρύτων και στην Κλέπα της ορεινής Ναυπακτίας, τα βουνά κατέβηκαν κυριολεκτικά μέσα στα σπίτια.

Οι έντονες βροχοπτώσεις του Σαββατοκύριακου δημιούργησαν στις τρεις αυτές περιοχές, καταστάσεις έκτακτες που κινδυνεύουν να γίνουν  μόνιμες.

Η Πλάκα Καλαβρύτων

Στην Πλάκα Αροανίας του δήμου Καλαβρύτων μένουν 20 οικογένειες. Οικογένειες που τα ξημερώματα της Κυριακής είδαν έντρομες το βουνό να καταρρέει, απειλώντας ολόκληρο το χωριό.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο των Καλαβρύτων, Νίκο Κυριαζή, από την πρώτη στιγμή ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας ενημερωνόταν συνεχώς για την εξέλιξη του φαινομένου έχοντας συνεχή επικοινωνία με τους γεωλόγους της Περιφέρειας, αλλά και τη Δημοτική Αρχή Καλαβρύτων, ενώ πραγματοποίησε αυτοψία στην πληγείσα περιοχή, μαζί με τον Δήμαρχο Καλαβρύτων Γιώργο Λαζουρά, κλιμάκιο γεωλόγων από το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών και Μελετών (Ι.Γ.Μ.Ε.), όπως επίσης και την πρόεδρο του Τοπικού Διαμερίσματος Πλάκας.

Οι επιστήμονες αποφάνθηκαν ότι οι κάτοικοι μπορούν να παραμείνουν στα σπίτια τους, ενώ το πιο δύσκολο, τώρα, είναι η αποκατάσταση των ζημιών. Η κοινότητα κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Το Κρίκελο Ευρυτανίας

Ένα από τα χωριά που χτυπήθηκε είναι και το Κρίκελο Ευρυτανίας, το οποίο κόπηκε, κυριολεκτικά,  στη μέση, από κατολίσθηση.

Σύμφωνα με το lamiareport.gr τους κατοίκους απομάκρυναν πυροσβέστες  και άνδρες της 7ης ΕΜΑΚ από τη Λαμία, οι οποίοι τη Δευτέρα έψαχναν ένα ένα τα σπίτια του χωριού για να τα εκκενώσουν.

Οι κάτοικοι,κυρίως ηλικιωμένοι, μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία στο Καρπενήσι.

Η Κλέπα της ορεινής Ναυπακτίας

Με ελικόπτερα απεγκλωβίστηκαν από το χωριό τρεις κάτοικοι της Κλέπας στην ορεινή Ναυπακτία, που είχαν άμεση ανάγκη ιατρικής βοήθειας.

Πενήντα ακόμη άνθρωποι παραμένουν αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο, καθώς όλοι οι δρόμοι γύρω από το χωριό έχουν καταρρεύσει.

Η επικοινωνία των κατοίκων με τις αρχές γίνεται μόνο μέσω ενός κινητού τηλεφώνου καθώς στο χωριό δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα ενώ υπάρχουν προβλήματα και στις γραμμές του ΟΤΕ.