Ενιαίο δημόσιο σιδηρόδρομο με λογιστικό διαχωρισμό υποδομής και εκμετάλλευσης ζητούν οι εργαζόμενοι του ΟΣΕ με υπόμνημά τους στον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρόμων (ΠΟΣ) στο υπόμνημά της υπογραμμίζει ότι οι οδηγίες της ΕΕ σαφώς επιτρέπουν την υιοθέτηση του μοντέλου του ενιαίου δημόσιου σιδηρόδρομου με λογιστικό διαχωρισμό υποδομής και εκμετάλλευσης, το οποίο, εφαρμόζεται σε όλες τις μεγάλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ αυτών και στην Γερμανία.

Οι εργαζόμενοι στον ελληνικό σιδηρόδρομο υπενθυμίζουν τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για σταμάτημα των αποκρατικοποιήσεων και επανένωση των εταιρειών του σιδηροδρόμου, «που είναι πάγια θέση των σιδηροδρομικών εδώ και πολλά χρόνια», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Υποστηρίζουν ότι η υιοθέτηση της πρότασή τους είναι ουσιαστικά μονόδρομος καθώς τα διαφορετικά σιδηροδρομικά μοντέλα που επιχειρήθηκε να εφαρμοστούν κατέληξαν σε παταγώδη αποτυχία.

«Η επόμενη μέρα για τον σιδηρόδρομο είναι κρίσιμη και απαιτεί σημαντικές και γρήγορες αποφάσεις, τασσόμενη υπέρ στρατηγικών συνεργασιών, τόσο με άλλες σιδηροδρομικές εταιρείες των Βαλκανίων, όσο και με τους παγκόσμιους διακινητές εμπορευμάτων» αναφέρει χαρακτηριστικά η ΠΟΣ, επισημαίνοντας, «πως είναι απαραίτητο να προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός του δικτύου με ένα πλέγμα ενεργειών, το οποίο θα περιλαμβάνει την ολοκλήρωση των έργων υποδομής, την σταδιακή έστω επαναλειτουργία των κατηργημένων γραμμών και την επέκταση γραμμών, που είναι απαραίτητες για να καταστήσουν τον σιδηρόδρομο πυλώνα ανάπτυξης».

Έμφαση δίνεται και στην ανάγκη της ανανέωσης του σιδηροδρομικού στόλου με τροχαίο υλικό που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες λειτουργίας του δικτύου.

Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν ακόμη την ανάγκη να γίνουν κινήσεις και για το προσωπικό τονίζοντας ότι με τις διατάξεις του νόμου 3891 περί εθελοντικών και υποχρεωτικών μετατάξεων στον σιδηρόδρομο μειώθηκε με δραματικό τρόπο το προσωπικό.