«Οι αρχαιότεροι υπηρεσιακά υπάλληλοι των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων θα ασκούν πλέον τα καθήκοντα των Γενικών Γραμματέων- θεσμό στον οποίον διορίζονται πολιτικά πρόσωπα από την εκάστοτε κυβέρνηση» δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Γ. Πατούλης.

Μετά τη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών ο κ. Πατούλης είπε ότι η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών έχει αποφασίσει για το επόμενο δίμηνο τις αρμοδιότητες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων να ασκούν οι Γενικοί Διευθυντές και να μη διορίσει Γενικούς Γραμματείς, προχωρώντας -μεταξύ άλλων- και σε εξοικονόμηση πόρων.

Στο μεσοδιάστημα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών θα μελετήσει τον τρόπο με τον οποίον ο αποκεντρωμένος έλεγχος θα μεταφερθεί στους δήμους και στις Περιφέρειες- διασφαλίζοντας ουσιαστικά το αυτοδιοίκητο των ΟΤΑ. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Πατούλης, «διάθεσή τους είναι οι ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού να έχουν τη δυνατότητα να διαχειρίζονται οι ίδιοι τα πράγματα και να μην υπάρχει το μακρύ χέρι του κράτους».

Αλλαγές, σημείωσε ο κ. Πατούλης, ενδέχεται να γίνουν και στον τρόπο λειτουργίας του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των Δήμων, το οποίο ελέγχει την εκτέλεση των προϋπολογισμών και επιτάσσει την ύπαρξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών. Οι δήμοι, όπως είπε, θα συνεχίσουν μέχρι τον Οκτώβριο του 2015 με τους ήδη συνταχθέντες προϋπολογισμούς, αλλά τον Οκτώβριο με τις αναθεωρήσεις θα υπάρξουν αλλαγές.

Η ΚΕΔΕ, κατά τη συνάντηση, έθεσε το θέμα της αναβάθμισης των κοινωνικών δομών των δήμων και επανήλθε στο αίτημά της για διαχείριση των σχετικών ευρωπαϊκών κονδυλίων από τους ίδιους τους δήμους και όχι κεντρικά από τις Περιφέρειες σε συνεργασία με τους δήμους. Επίσης, έθεσε το θέμα των 32.000 θέσεων εργασίας κοινωφελούς εργασίας, της αναχρηματοδότησης των δανείων των δήμων, ενώ ζήτησε να θεσπισθεί και επίδομα μετακίνησης ή πετρελαίου για τους δημοτικούς συμβούλους.
 
Σε κάθε περίπτωση, η ΚΕΔΕ αναμένει τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού και στη συνέχεια τον υπουργό Εσωτερικών, Νίκο Βούτση, για ενημέρωση στο Διοικητικό Συμβούλιο της. Ο κ. Βούτσης, από την πλευρά του, δεν έκανε καμία δήλωση και παρέπεμψε στις επικείμενες προγραμματικές δηλώσεις.