Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα καθίσει το σύνολο της προηγούμενης κοινοβουλευτικής ομάδας της Χρυσής Αυγής, προκειμένου να δικαστεί για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και σωρεία άλλων αδικημάτων, που αφορούν την ευρύτερη δράση της, με κορυφαία ενέργεια τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, τον Σεπτέμβριο του 2013.

Συνολικά, κατά πλειοψηφία (2-1) παραπέμπονται με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών σε δίκη 70 από τους 83 κατηγορούμενους. Από τους 72 που διατάσσεται η παραπομπή, οι 26 είναι προσωρινά κρατούμενοι για την υπόθεση.

Το Συμβούλιο Εφετών φέρεται να απασχολήθηκε έντονα με το βασικό αδίκημα, που αφορά την εγκληματική οργάνωση, το οποίο αντιμετωπίζουν οι παραπεμφθέντες σε δίκη, καθώς ένα μέλος του διαφώνησε για το κατά πόσο στοιχειοθετείται η κατηγορία αν δεν προκύπτει οικονομικό όφελος από την δράση της οργάνωσης.

Ο εφέτης, επικαλούμενος τη σύμβαση του Παλέρμο, που ορίζει ότι για την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης πρέπει να προκύπτει περιουσιακό όφελος των μελών της, είχε την άποψη ότι οι κατηγορούμενοι πρέπει να παραπεμφθούν για την κατηγορία της σύστασης και συμμορίας Οι άλλοι δύο Εφέτες ωστόσο απέρριψαν το νομικό προβληματισμό του συναδέλφου τους.

Υπενθυμίζεται ότι όπως είχε γράψει το newpost, υπήρχε διαφωνία μεταξύ των δικαστών για το εάν μπορεί να στοιχειοθετηθεί η δίωξη σε βάρος των βουλευτών για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης

Για τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης παραπέμπονται 18 νυν και πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, και μαζί τους άλλοι 52 συγκατηγορούμενοι τους στελέχη του κόμματος, πολλοί εκ των οποίων ανήκουν σε πυρήνες της οργάνωσης στη Νίκαια, το Πέραμα και τον Πειραιά. Από τους 70 που διατάσσεται η παραπομπή, οι 26 είναι προσωρινά κρατούμενοι για την υπόθεση.

Στο παραπεμπτικό βούλευμα αναφέρεται ότι δεν θα γίνει κατηγορία για το αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση για τους: Αθ. Καρατζά, Χρ. Κυριτσόπουλο, Αν. Μικελάτου, Μ. Μικελάτου, Κ. Μπαξεβανάκη, Σ. Σπυρίδη, Θ. Στέφα, Δ. Φραγκάκη, Ιω. Φραγκούλη, Αλ. Χατζηπαυλίδη, Δ. Μπίνου, Γ. Μπολάνη και Δ. Χρυσαφίτη.

Βάσει του βουλεύματος, απορρίπτονται όλες οι ενστάσεις και οι αιτήσεις των κατηγορουμένων, ενώ διατηρούνται τα εντάλματα προσωρινής κράτησης για όσους βρίσκονται στη φυλακή και οι περιοριστικοί όροι για όσους έχουν αφεθεί ελεύθεροι.