Στοιχεία-φωτιά περιέχει το βούλευμα για τη Χρυσή Αυγή, αφού κάνει λόγο για «ναζιστική οργάνωση με τον μανδύα πολιτικού κόμματος» με ένοπλα τμήματα, στρατιωτικού τύπου δομή και πρωταγωνιστικό ρόλο του Νίκου Μιχαλολιάκου.

Στο βούλευμα, έκτασης άνω των 1.100 σελίδων. το οποίο υπογράφουν η Πρόεδρος Εφετών, Ισιδώρα Πόγκα και ο εφέτης Αλέξανδρος Σάββας, επισημαίνεται ότι η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση της Χρυσής Αυγής λειτουργούσε μόνον ως Δούρειος Ιππος για τις εγκληματικές δράσεις της, που αποσκοπούσαν στην επιβολή δια της βίας των ναζιστικών της θέσεων σε πολιτικούς αντιπάλους και αλλοδαπούς.

Το βούλευμα υιοθετεί την πρόταση του εισαγγελέα εφετών Ισίδωρου Ντογιάκου, που κάνει λόγο για ιεραρχική δομή με απόλυτο και κυρίαρχο πρόσωπο τον Νίκο Μιχαλολιάκο. Από το 2008 ο σκληρός πυρήνας της Χρυσής Αυγής παίρνει μορφή εγκληματικής οργάνωσης, ενώ από το 2012, που μπήκε στη Βουλή, κορυφώνεται η δράση της.

Συγκεκριμένα αναφέρεται:

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ως ιδρυτής και κατ' ουσίαν αρχηγός και ηγέτης της, διηύθυνε αυτή, καθ’ όλο το διάστημα της λειτουργίας της ως εγκληματικής οργάνωσης, κατ' ουσίαν από το έτος 2008, οπότε εκδηλώθηκε εμφανώς η σωρευτική και εξακολουθητική εγκληματική της δράση.

Παρείχε οδηγίες και εντολές προς τα μέλη, γνωρίζοντας πλήρως τις ενέργειές τους και ελέγχοντας πλήρως τη δράση τους, με στόχο την επίτευξη των παράνομων σκοπών της και με μέσο της διάπραξη εκ μέρους των μελών της, ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων.

Η ιεραρχική δομή της Χ.Α. με επικεφαλής και απόλυτο κυρίαρχο τον ίδιο τον κατηγορούμενο Ν. Μιχαλολιάκο, ως γενικό γραμματέα - αρχηγό και εκπρόσωπο της κοινοβουλευτικής ομάδας, ως πολιτικού κόμματος, τους βουλευτές - περιφερειάρχες και τον υπεύθυνο κάθε τοπικής οργάνωσης - πυρηνάρχη.

Ο πυρηνάρχης από τον μήνα Μάιο του 2012, οπότε η εγκληματική αυτή οργάνωση, ως πολιτικό κόμμα, συμμετέχει στο κοινοβούλιο, αναφερόταν απευθείας στον τοπικό βουλευτή - περιφερειάρχη και αυτός με τη σειρά του στην ηγεσία της οργάνωσης, από την οποία και ελάμβανε την εντολή ή την έγκριση για την εκδήλωση οποιασδήποτε αξιοποίνου δράσεως ή την τέλεση οποιουδήποτε εγκλήματος.

Η επιχειρησιακή δράση της, η οποία είχε σκοπό την αντιμετώπιση δια της βίας των αντιφρονούντων, αλλοδαπών, αλλά και όσων θεωρούνταν σοβαροί ιδεολογικοί εχθροί και κατ' επέκταση τη βίαιη επιβολή των πολιτικών τους ιδεών, εκδηλωνόταν μέσω των τοπικών οργανώσεών της και πάντοτε  με την καθοδήγηση ανώτατου στην ιεραρχία στελέχους με βάση οργανωμένο σχέδιο.  Το σχέδιο εκτελούσαν τα μέλη των ομάδων κρούσης, επονομαζόμενα τάγματα εφόδου, που λειτουργούσαν υπό την αιγίδα των τοπικών οργανώσεων, τα μέλη των οποίων είχαν ιδιαίτερα σωματικά προσόντα και κατάλληλη εκπαίδευση, προσομοιάζουσα με εκείνη των ανδρών, των επίλεκτων ειδικών μονάδων των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

Ο κομβικός ρόλος Μιχαλολιάκου

Σε έγγραφο με τίτλο «Ιεραρχία  - Δομή  Χ.Α.», το οποίο -επισυνάπτεται στη δικογραφία- βρέθηκε στο ηλεκτρονικό αρχείο του  υπολογιστή της Ουρανίας Μιχαλολιάκου, προκύπτει ότι «κυρίαρχο και ηγετικό  όργανο του κόμματος είναι ο Γενικός Γραμματέας, ο οποίος  στην πραγματικότητα επέχει θέση "αρχηγού", καθώς η εξουσία του είναι απόλυτη, απεριόριστη και αδιαμφισβήτητη. Τη θέση αυτή κατέχει , από της ιδρύσεως του κόμματος μέχρι και σήμερα, ο κατηγορούμενος Νικόλαος Μιχαλολιάκος. Σε κάθε περίπτωση ο Αρχηγός έχει την απόλυτη ευθύνη των τελικών αποφάσεων».

Τάγματα εφόδου κατά «αντίθετων απόψεων»

Στο στόχαστρο των μελών της Χ.Α., σύμφωνα με τους δικαστές, έμπαινε οποιοσδήποτε είχε διαφορετική άποψη.

Σηημειώνουν χαρακτηριστικά:

Η επιχειρησιακή δράση της, η οποία είχε σκοπό την αντιμετώπιση δια της βίας των αντιφρονούντων, αλλοδαπών, αλλά και όσων θεωρούνταν σοβαροί ιδεολογικοί εχθροί και κατ' επέκταση τη βίαιη επιβολή των πολιτικών τους ιδεών, η οποία εκδηλώνονταν μέσω των τοπικών οργανώσεών της και πάντοτε με την καθοδήγηση ανώτατου στην ιεραρχία στελέχους με βάση οργανωμένο σχέδιο, το οποίο εκτελούσαν τα μέλη των ομάδων κρούσης, επονομαζόμενα τάγματα εφόδου, που λειτουργούσαν υπό την αιγίδα των τοπικών οργανώσεων, τα μέλη των οποίων είχαν ιδιαίτερα σωματικά προσόντα και κατάλληλη εκπαίδευση, προσομοιάζουσα με εκείνη των ανδρών, των επίλεκτων ειδικών μονάδων των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

Οι βασικές υποθέσεις

Σημειώνεται ότι οι βασικότερες υποθέσεις που περιλαμβάνονται στη δικογραφία είναι: η δολοφονία Παύλου Φύσσα, η επίθεση σε αφισοκολλητές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, η επίθεση σε Αιγύπτιους ψαράδες, οι επιθέσεις στο στέκι Αντίπνοια και στο στέκι Συνεργείο στην Ηλιούπολη, η επίθεση εναντίον μαθητή στο Π. Φάληρο, η επίθεση σε αλλοδαπούς εργάτες στην Κρήτη και η δολοφονία του Λουκμάν Σαχζάτ.