Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στο Σύνταγμα, ύστερα από  το κάλεσμα μέσα από τα social media, με κεντρικό σύνθημα «Δεν εκβιαζόμαστε» με αφορμή τα σκληρά μηνύματα που δέχθηκε η Ελλάδα από τη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). 

Οι πολίτες που έχουν συγκεντρωθεί υπολογίζονται πάνω από 7.000, με τον κόσμο να αρχίζει από τον Άγνωστο Στρατιώτη.

Η συγκέντρωση υπήρξε ήρεμη, με οικογένειες και παιδιά να δίνουν το παρών, τραβώντας φωτογραφίες, ενώ αναρτήθηκαν και πανό στα γερμανικά με μηνύματα προς τον γερμανό ΥΠΟΙΚ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Δεν υπήρξε αστυνομική παρουσία, πάρα μόνο τροχονόμοι που ρυθμίζουν την κυκλοφορία.

Κεντρικό σύνθημα της κινητοποίησης ήταν  το «Δεν εκβιαζόμαστε, δεν υποκύπτουμε, δεν φοβόμαστε, δεν κάνουμε πίσω, νικάμε».

Οι συγκεντρωμένοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα σχετικής ανάρτησης στο Facebook, η οποία ανέφερε:

Το βράδυ της Τετάρτης 4/2 ο αρχιτραπεζίτης Ντράγκι επέλεξε να παίξει το παιχνίδι της Μέρκελ ξανά και να εκβιάσει τον ελληνικό λαό και τη νέα ελληνική κυβέρνηση. Δεν πρόκειται να υποκύψουμε ξανά στον εκβιασμό. Ούτε εμείς που τα τελευταία πέντε χρόνια ζούμε υπό το ζυγό των μνημονίων, ούτε η κυβέρνηση Τσίπρα που ανέλαβε πριν λίγες μέρες και τιμά την εντολή που της έδωσε ο ελληνικός λαός. Δεν μας φοβίζει κανένας. Η Δημοκρατία μίλησε και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μην την ακούσει. Κατεβαίνουμε στο Σύνταγμα και τις άλλες πλατείες της χώρας την Πέμπτη 5/2 στις 18.00 και όσες άλλες μέρες χρειαστεί, για να στείλουμε το μήνυμα σε όσους νομίζουν ότι μας έχουν στο χέρι, ότι κάτι δεν έχουν καταλάβει καλά.

«Η εποχή του γονατισμένης Ελλάδας και των υπάκουων κυβερνήσεων, τελείωσε. Στηρίζουμε την αμετακίνητη στάση της κυβέρνησης μας. Στέλνουμε την αλληλεγγύη μας σε όλους τους λαούς της Ευρώπης που περιμένουν από την Ελλάδα να στείλει το μήνυμα της αξιοπρέπειας και του τερματισμού της λιτότητας», καταλήγει το κάλεσμα.

Παρόμοιες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, όπως η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, το Ηράκλειο και η Θεσσαλονίκη.