Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση στον Έβρο. Σε σύσκεψη που έγινε υπό τον  αναπληρωτή υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη συζητήθηκαν τα μέτρα που θα ληφθούν στο νομό.

Ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Γιώργος Παυλίδης ζήτησε από τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών ν’ απεγκλωβιστεί η κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων από μακροχρόνιες περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και ν’ αλλάξει η διαδικασία της νομοθεσίας για την απόληψη αδρανών υλικών, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα άμεσα να προχωρούν οι διαδικασίες για την κατασκευή των απαραίτητων αναχωμάτων.

Ο περιφερειάρχης μιλώντας στο ΑΠΕ–ΜΠΕ χαρακτήρισε την κατάσταση στον Έβρο ως ιδιαίτερα κρίσιμη, τόνισε ωστόσο ότι παρατηρείται μια σταδιακή υποχώρηση των υδάτων. Σημείωσε ακόμα ότι ο όγκος των νερών που μπήκαν στην κοίτη του ποταμού ήταν ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια καθώς φθάνει τα 2.850 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο. Μάλιστα, τόνισε ακόμα ότι ήταν τόσο μεγάλος ο υδάτινος όγκος που ήταν πραγματικά αδύνατον να κρατηθεί μέσα στα όρια της κοίτης.

Ο κ. Παυλίδης υπογράμμισε πως καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες από τα τεχνικά συνεργεία των δήμων και της περιφέρειας ώστε ν’ αποτραπούν νέα πλημμυρικά φαινόμενα και να εμποδιστεί η ροή υδάτων εντός κατοικημένων περιοχών.

Αναφερόμενος στην κατάσταση τόνισε ότι στα Λαγυνά που έχουν εκκενωθεί, πλημμύρισαν δεκάδες κατοικίες και χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Σημείωσε με έμφαση ότι ήταν ανθρωπίνως αδύνατον να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο πλημμυρικό φαινόμενο καθώς το νερό βρήκε διέξοδο στα πετρώματα κάτω από τη σιδηροδρομική γραμμή και πέρασε στον οικισμό.

Η κατάσταση στο Σουφλί σημείωσε πως είναι απόλυτα ελεγχόμενη και πλέον όλες οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο νότιο Έβρο και ειδικότερα στον Πόρο, στο Φυλακτό και στο Τυχερό όπου λόγω του μεγάλου υδάτινου όγκου μπορεί να σπάσουν αναχώματα και να υπάρξουν νέα πλημμυρικά φαινόμενα. 

Οι τοπικές αρχές, πάντως, ανησυχούν για το ενδεχόμενο βροχόπτωσης τις απογευματινές και βραδινές ώρες σύμφωνα με τις προβλέψεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας.