Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου


Την απειλή ότι δεν θα πάρει το πτυχίο της φοιτήτρια που πέρασε όλα τα μαθήματα καταγγέλλουν φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Όπως αναφέρει η καταγγελία της Επιτροπής Αγώνα των Φοιτητών Εστιών «Δουρούτης» του ΜΑΣ, για την φοιτήτρια δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία χορήγησης του πτυχίου λογω οφειλής 45 ευρώ από το ενοίκιο του δωματίου της στη φοιτητική εστία.

Μάλιστα, το πρωί της Τετάρτης οι φοιτητές έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο του πρύτανη ο οποίος και δεσμεύτηκε ότι οι διαδικασίες θα ξεκινήσουν άμεσα.

Όπως αναφέρει στο newpost, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γεώργιος Καψάλης, δεν υπήρξε ποτέ ο κίνδυνος να μην λάβει η φοιτήτρια το πτυχίο της, κάτι που και ο ίδιος κατ'ιδίαν της έχει υποσχεθεί.

Όπως εξηγεί, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έχει λάβει απόφαση για τα 900 δωμάτια της Εστίας, οι φοιτητές να καταβάλουν αντίτιμο 45 ευρώ το μήνα.  «Πρόκειται για ένα πολύ καλό, σύγχρονο κτίριο με ρεύμα, ζεστό νερό, τηλέφωνο και ιντερνετ σε κάθε δωμάτιο. Με τα χρήματα αυτά, μπορούμε να ναυλώνουμε δωμάτια στα ξενοδοχεία της πόλης για φοιτητές που δεν έχουν ούτε αυτά τα λίγα χρήματα», λέει ο κ. Καψάλης.

Στο τέλος των σπουδών κάθε φοιτητής λαμβάνει από τη γραμματεία της Εστίας μια βεβαίωση ότι δεν χρωστάει χρήματα, κάτι που ζήτησε και η συγκεκριμένη φοιτήτρια αλλά δεν μπορούσε να λάβει. Ο πρύτανης λέει πως της έδωσε τη λύση:

Της εξήγησα πως πρέπει να κάνει αίτημα σε μια επιτροπή που έχουμε συστήσει για αυτόν τον λόγο-καθώς η οικονομική κατάσταση των φοιτητών συχνά μεταβάλλεται προς το χειρότερο- η οποία και θα της διέγραφε το χρέος χωρίς αντίρρηση. Παρ'όλα αυτά, της εξήγησα από την αρχή πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μην πάρει το πτυχίο  της. Το εξήγησα και σε δύο συμφοιτητές της που αργότερα μου έθεσαν το θέμα αλλά και στην επιτροπή των φοιτητών που με επισκέφτηκε.