Στον οικισμό Πόρος επικεντρώνουν την προσοχή τους, τις τελευταίες ώρες, οι αρχές στον Έβρο.

Το χωριό εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους μετά και τη συνεχιζόμενη αύξηση στη στάθμη των νερών του ποταμού. 

Ο μεγάλος υδάτινος όγκος, που κατευθύνεται στο νότιο τμήμα του ποταμού σε συνδυασμό με τις βροχοπτώσεις που ξεκίνησαν από το μεσημέρι, προβληματίζουν τις αρχές που εκπονούν σχέδιο κατασκευής αναχώματος σε καίριο σημείο του οικισμού, ώστε να εμποδίσουν την εισροή νερών και να αποτρέψουν μικρό ή μεγάλο πλημμυρικό επεισόδιο.

Την ίδια ώρα, αισιόδοξα είναι τα μηνύματα από τον οικισμό Λαγυνά, ο οποίος εκκενώθηκε από νωρίς το πρωί και μέχρι αυτή την ώρα, όπου πλημμύρισαν δεκάδες σπίτια και χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων. 

Τα νερά στο χωριό σταδιακά υποχωρούν και πιθανόν αύριο το πρωί οι κάτοικοι να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη για την κατάσταση στον Έβρο, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη. Εκεί έγινε μια αποτίμηση της μέχρι σήμερα δύσκολης κατάστασης στην περιοχή και των μέτρων που θα ληφθούν τις επόμενες ώρες.

Ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης Γιώργος Παυλίδης ζήτησε από τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών να απεγκλωβιστεί η κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων από μακροχρόνιες περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και ν’ αλλάξει η διαδικασία της νομοθεσίας για την απόληψη αδρανών υλικών, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα άμεσα να προχωρούν οι διαδικασίες για την κατασκευή των απαραίτητων αναχωμάτων.

Ο περιφερειάρχης μιλώντας στο ΑΠΕ–ΜΠΕ χαρακτήρισε την κατάσταση στον Έβρο ως ιδιαίτερα κρίσιμη, τόνισε ωστόσο ότι παρατηρείται μια σταδιακή υποχώρηση των υδάτων. 

TAGS