current views are: 4

7 Φεβρουαρίου 2015
Δημοσίευση18:31

Δημόσιο: Τι θα γίνει με τους απολυμένους- Ποιοι και πώς επιστρέφουν

Την επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων στο Δημόσιο, προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γιώργος Κατρούγκαλος, τονίζοντας μάλιστα πως το κόστος αυτής της απόφασης έχει κοστολογηθεί και ανέρχεται στα 33 εκατ. ευρώ.

Δημοσίευση 18:31’
αρθρο-newpost

Την επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων στο Δημόσιο, προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γιώργος Κατρούγκαλος, τονίζοντας μάλιστα πως το κόστος αυτής της απόφασης έχει κοστολογηθεί και ανέρχεται στα 33 εκατ. ευρώ.

Γράφει η Ντία Μούλου

Την επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων στο Δημόσιο, προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γιώργος Κατρούγκαλος, τονίζοντας μάλιστα πως το κόστος αυτής της απόφασης έχει κοστολογηθεί και ανέρχεται στα 33 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε, μιλώντας στον Real Fm, ότι πρόκειται για «ζήτημα δικαιοσύνης», ενώ υπογράμμισε πως «η δαπάνη δεν θα είναι μεγάλη και ούτως ή άλλως θα συμψηφιστεί με ήδη προβλεπόμενες δαπάνες προσωπικού- προσλήψεων».  «Είναι μεγάλο ποσό, αλλά εξασφαλίζεται», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, αποκάλυψε ότι «οι απολυμένοι που δεν μισθοδοτούνται πλέον από το Δημόσιο ανέρχονται στους 1.065, ενώ πάρα πολλοί παραμένουν στις θέσεις τους με δικαστικές αποφάσεις».

Το σχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Με πρόγραμμα εθελοντικής κινητικότητας έως τα τέλη του μήνα σκοπεύει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης να επανατοποθετήσει 3.500 υπαλλήλους, εκ των οποίων οι 1.100 είναι απολυμένοι από κεντρικές υπηρεσίες και 2.500 περίπου είναι σε διαθεσιμότητα. 

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού, οι απολυμένοι και οι εργαζόμενοι σε διαθεσιμότητα θα μοριοδοτηθούν στη βάση κοινωνικών κριτηρίων και θα κληθούν να επιλέξουν μεταξύ θέσεων, όπου θα υπάρχει ανάγκη ανθρώπινου δυναμικού.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, ο κ. Κατρούγκαλος τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ζητήσει από τις κεντρικές υπηρεσίες να καταγράψουν τις θέσεις, όπου υπάρχει άμεση ανάγκη ανθρώπινου δυναμικού.

Κατόπιν θα δημοσιευτεί κλειστή προκήρυξη εθελοντικής κινητικότητας που θα αφορά μόνο τους απολυμένους και όσους είναι σε διαθεσιμότητα, με στόχο την επανατοποθέτησή τους σε νέες θέσεις.

Επιπλέον, υπάρχει η σκέψη για όσους δεν συμμετέχουν στην εθελοντική κινητικότητα να επιστρέψουν στις αρχικές τους θέσεις και να πάρουν μέρος στο προσεχές μέλλον σε ένα σαρωτικό κύμα κινητικότητας που προετοιμάζει το υπουργείο, για το σύνολο των κρατικών υπηρεσιών με στόχο την ανασυγκρότηση του Δημοσίου.

Την ερχόμενη Παρασκευή, μάλιστα, ο κ. Κατρούγκαλος έχει καλέσει τους εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ και των επιτροπών των δημοσίων υπαλλήλων που απολύθηκαν ή βρίσκονται σε διαθεσιμότητα βάσει των εφαρμοστικών νόμων και των αναγκαστικών αποφάσεων των προηγούμενων κυβερνήσεων, ώστε να τους ενημερώσει για τις αποφάσεις της κυβέρνησης, σχετικά με την αποκατάσταση των εργασιακών τους σχέσεων με το Δημόσιο. Σε αυτή τη συνάντηση ο υπουργός αναμένεται να εξειδικεύσει και να ανακοινώσει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης για τις προσλήψεις στον δημόσιο τομέα.

«Αλαλούμ» με τις λίστες των απολυμένων

Την ίδια ώρα, σύγχυση εξακολουθεί να επικρατεί με τους καταλόγους όσων έχουν απομακρυνθεί από τις κρατικές δομές, που παρέδωσαν οι υπηρεσίες στη νέα ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθώς παρουσιάζουν σημαντικές αποκλίσεις.

Ο κ. Κατρούγκαλος έχει δηλώσει πως «η προηγούμενη πολιτική ηγεσία δεν έδινε αληθή στοιχεία για τις απολύσεις ούτε στο εσωτερικό αλλά ούτε και στους δανειστές», αφού οι υπηρεσίες του υπουργείου υπολογίζουν τους απολυμένους στους 3.475, ενώ το ΑΣΕΠ έχει καταμετρήσει 3.100 υπαλλήλους που απομακρύνθηκαν από την εργασία τους λόγω διαθεσιμότητας.

Έτσι, ο ίδιος έχει δώσει ήδη εντολή διασταύρωσης των στοιχείων των απολύσεων, τόσο με το ΑΣΕΠ όσο και με αυτά που διαθέτουν οι συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ, ώστε να υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία των υπηρεσιών του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης που παραδόθηκαν στον Γ. Κατρούγκαλο, οι 3.475 υπάλληλοι που έχουν απολυθεί και θα επανατοποθετηθούν στο δημόσιο αφορούν:

  • 43 δημοτικούς αστυνομικούς
  • 75 καθηγητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
  • 50 καθαρίστριες
  • 507 σχολικούς φύλακες
  • 165 υπαλλήλους της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας
  • 23 υπάλληλοι του υπουργείου Υγείας
  • 163 εργαζόμενοι από διάφορες υπηρεσίες και
  • 2.449 γιατροί του ΕΟΠΥΥ οι οποίοι δεν εντάχθηκαν στο νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Υγείας

Να σημειωθεί ότι από τις 13.000 που απομακρύνθηκαν από τις δημόσιες υπηρεσίες περίπου οι 4.000  αφορούν απολυμένους για πειθαρχικούς λόγους ή λόγω δικαστικών αποφάσεων. Από τους υπόλοιπους 9.000 εργαζομένους, οι 3.500 περιλαμβάνονται στις πρώτες λίστες που παρέλαβε η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου, ενώ για τους 2.650 απολυμένους της ΕΡΤ θα αποφανθεί το αρμόδιο υπουργείο.

Ωστόσο, η ΑΔΕΔΥ από την πλευρά της διαφωνεί με τα στοιχεία που έχει στην διάθεσή του ο κ. Κατρούγκαλος, καθώς υποστηρίζει ότι οι απολυμένοι είναι περισσότεροι από τους 3.475.


σχετικα αρθρα