Στην «κατάψυξη» μπαίνει από σήμερα η χώρα, με τις αστυνομικές αρχές να βρίσκονται σε επιφυλακή. 

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες, χιονοπτώσεις, σημαντική πτώση της θερμοκρασίας έως και 10 βαθμούς και θυελλώδεις άνεμοι που η έντασή τους θα φτάνει έως τα 10 μποφόρ είναι τα κύριο χαρακτηριστικά του καιρού σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού από την ΕΜΥ.

Στην Αττική αναμένονται λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη νεφώσεις με τοπικές βροχές αναμένονται σποραδικές καταιγίδες που θα εκδηλωθούν κυρίως στις παραθαλάσσιες περιοχές. Χιόνια θα πέσουν το βράδυ στα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και από το απόγευμα από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Από το βράδυ η θερμοκρασία θα παρουσιάσει σημαντική πτώση.

Στη Μακεδονία και Θράκη αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και από το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες στις παραθαλάσσιες. Χιόνια θα πέσουν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές ενώ από το απόγευμα οι χιονοπτώσεις, κυρίως στη δυτική Μακεδονία, θα είναι κατά τόπους πιο πυκνές και θα εκδηλωθούν και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και από το απόγευμα από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 02 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η θερμοκρασία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη. Από το βράδυ θα σημειωθεί σε σημαντική πτώση.

Στα Νησιά του Ιονίου την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες, από το απόγευμα κατά τόπους ισχυρές. Χιόνια σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές.

Από το απόγευμα οι χιονοπτώσεις στην Ηπειρο θα είναι κατά τόπους πιο πυκνές και θα εκδηλωθούν και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Περαιτέρω ενίσχυση θα σημειωθεί από το βράδυ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο η θερμοκρασία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη. Από το βράδυ σε σημαντική πτώση από τα βόρεια.

Στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο αναμένονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.

Χιονοπτώσεις αρχικά θα πέσουν στα ορεινά της Θεσσαλίας, από το βράδυ και στα ημιορεινά αλλά και στα ορεινά των υπολοίπων περιοχών. Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια αρχικά μεταβλητοί 3 με 4 και από το βράδυ βόρειοι 4 με 6 μποφόρ. Στα νοτιά οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 και μποφόρ, πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 04 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η θερμοκρασία θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. Από τη νύχτα σε σημαντική πτώση από τα βόρεια.

Στις Κυκλάδες και την Κρήτη αναμένονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Από αργά το βράδυ τα φαινόμενα κατά τόπους θα ενταθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Στα Νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα αναμένονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Από αργά το βράδυ τα φαινόμενα κατά τόπους θα ενταθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ και στα βόρεια αρχικά βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ και βαθμιαία μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η θερμοκρασία θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Η πρόγνωση του καιρού για τη Δευτέρα

Κακοκαιρία αναμένεται στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με βροχές ή χιονόνερο, καταιγίδες πρόσκαιρα ισχυρές κυρίως στις θαλάσσιες-παραθαλάσσιες περιοχές της ανατολική και νότιας χώρας. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές στα ορεινά και ημιορεινά, αλλά και σε πεδινές περιοχές αρχικά της βόρειας και κεντρικής χώρας και βαθμιαία και στα υπόλοιπα Ηπειρωτικά. Τα φαινόμενα το βράδυ στα βόρεια και αργά τη νύχτα στα δυτικά θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι στα νότια θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί και στα υπόλοιπα από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ, βαθμιαία 6 με 8 μποφόρ φτάνοντας στα πελάγη τα 9 μποφόρ και τοπικά στο Αιγαίο τα 10 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει σημαντική πτώση. Παγετός θα δημιουργηθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.