Έναν απίστευτο Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι καρκινοπαθείς, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να μπαίνουν σε λίστα αναμονής με χρονικό ορίζοντα τους πέντε μήνες, προκειμένου να κάνουν ακτινοθεραπεία.

Όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», οι ασθενείς στο «Αττικό», τον «Άγιο Σάββα» και το «Μεταξά» στον Πειραιά περιμένουν κατά μέσο όρο 3 μήνες για μία ακτινοθεραπεία, ενώ σε άλλα νοσοκομεία του ΕΣΥ η αναμονή μπορεί να φτάσει έως και τους 5 μήνες.

Παράλληλα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει μεν την ακτινοθεραπεία σε ιδιωτικές κλινικές, όχι όμως και την αμοιβή του γιατρού που υπολογίζεται από 300 μέχρι 1.500 ευρώ. Έτσι όταν κάποιος χρειάζεται έξι ακτινογραφίες, το συνολικό κόστος μπορεί να φτάσει και τα 9.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην Ελλάδα υπάρχουν συνολικά 24 ακτινοθεραπευτικά κέντρα σε δημόσιες δομές, δηλαδή αναλογούν 2,2 μηχανήματα ανά1.000.000 πληθυσμού, όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 7 μηχανήματα για την ίδια αναλογία. Επιπλέον τα μηχανήματα είναι παλιάς τεχνολογίας και αδυνατούν να αντιμετωπίσουν το 40% των περιστατικών.

«Κάποια διωτικά νοσοκομεία με εξαιρετικά καινούργιες τεχνολογίες ζητούν και συμμετοχή του ασφαλισμένου στις θεραπείες αυτές, κυρίως, για να καλύψουν τις καθυστερήσεις στις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ», αποκάλυψε η πρόεδρος του ΚΕΦΙ (Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων και Ιατρών Αθηνών), Ζωή Γραμματόγλου

Από την πλευρά του, ο Γεώργιος Πισσάκας συντονιστής διευθυντής του Ακτινοθεραπευτικού Κέντρου του νοσοκομείου Αλεξάνδρα και πρόεδρος της Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας τόνισε: «με βάση τα διεθνή δεδομένα, ο καρκίνος αποτελεί τη 2η μεγαλύτερη αιτία θανάτου και 1 στους 3 θα βρεθεί αντιμέτωπος με αυτό».

«Η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει περίπου 60 μηχανήματα και έχει μόνο 37 από τα οποία μόνο 24 είναι στο δημόσιο τομέα. Αυτό κάνει και εξαιρετικά σαφές γιατί οι λίσες αναμονής φτάνουν έως και 4 μήνες», πρόσθεσε.