current views are: 2

10 Φεβρουαρίου 2015
Δημοσίευση09:01

Θάφτηκαν στο χιόνι ολόκληρα χωριά – Σοβαρά προβλήματα στους δρόμους- Κλειστά τα σχολεία

Ασταμάτητα έπεφτε το χιόνι ολόκληρη τη νύχτα σε ολόκληρη τη χώρα. 

Δημοσίευση 09:01’
αρθρο-newpost

Ασταμάτητα έπεφτε το χιόνι ολόκληρη τη νύχτα σε ολόκληρη τη χώρα. 

Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Ασταμάτητα έπεφτε το χιόνι ολόκληρη τη νύχτα σε ολόκληρη τη χώρα. 

Σε λευκό κλοιό βρίσκεται η Αττική, καθώς έχει χιονίσει στα γύρω ορεινά, ενώ και το κρύο είναι τσουχτερό- η μέγιστη θερμοκρασία σήμερα δεν θα ξεπεράσει τους 3 βαθμούς.

Λόγω του χιονιού έχει διακοπεί η κυκλοφορία στα εξής σημεία:

  • Λ. Πάρνηθας από το ύψος του τελεφερίκ, ρεύμα προς ¨REGENCY CAZINO MONT PARNES¨
  • Περιφερειακή Οδός Πεντέλης – Ν. Μακρής, από το Σ.Ν. Πεντέλης ¨414¨ έως και διασταύρωση Αγ. Πέτρου.
  • Λεωφόρος Χασιάς – Δερβενοχωρίων, στο ύψος Μονής Κλειστών, ρεύμα προς Δερβενοχώρια.

Απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε:

  • Π.Ε.Ο. Αθηνών – Θηβών, από το ύψος της περιοχής Φίχθι – Αγίας Σωτήρας έως την περιοχή Οινόη, ρεύμα προς Θήβα.
  • Επ. Ο. Ελευσίνας – Θήβας, από 4ο χλμ. (περιοχή Μάνδρα), ρεύμα προς Θήβα. 

Κλειστά σχολεία -κλειστοί δρόμοι στη Βόρεια Ελλάδα 

Στη βόρεια Ελλάδα επικρατούν συνθήκες παγετού ενώ πολλοί δρόμοι έχουν κλείσει, είτε λόγω του ύψους του χιονιού είτε λόγω καθιζήσεων.Με απόφαση του Δημάρχου Φλώρινας, σήμερα Τρίτη, τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Φλώρινας θα παραμείνουν κλειστά λόγω της έντονης χιονόπτωσης και των χαμηλών θερμοκρασιών. Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία και στους δήμους Κοζάνης, Βοϊου, Σερβίων- Βελβεντού και Εορδαίας.

Χωριά «θάφτηκαν» στο χιόνι

Στα λευκά έχουν ντυθεί τα ορεινά της Αχαΐας , ενώ οι νιφάδες του χιονιού έφτασαν μέχρι τα ορεινά προάστια της Πάτρας και γι΄αυτό και σήμερα το κρύο στην πόλη είναι τσουχτερό. 

Λόγω της χιονόπτωσης απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες στο μεγαλύτερο μέρος του επαρχιακού οδικού δικτύου, ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Αιγίου – Πτέρης και Πούντας – Καλαβρύτων.
Αποκλεισμένα και χωρίς ρεύμα παραμένουν πολλά χωριά σε Ευρυτανία, Θεσσαλία, ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην Εγνατία Οδό, στη Κομοτηνή και την Ξάνθη.

«Πνίγεται» ο Έβρος

Στο νομό Ροδόπης, λόγω υπερχείλισης των υδάτων, διεκόπη η κυκλοφορία στις υδάτινες διαβάσεις Ποντικόρεμα, Λίσσος, Εβρίνος, Ιάσιο, Αετοκορυφή, Διώνη, Ιμέρου, Σκάλωμα, Δοκού, Κάλχα, Γρατίνη και Ηφαίστου. Κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτήριες οδούς. 

Από το μεσημέρι της Δευτέρας η γραμμή του ΟΣΕ από Αλεξανδρούπολη έως Ορμένιο, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, έχει υπερκαλυφθεί από νερά, με αποτέλεσμα τη διακοπή της κυκλοφορίας των τραίνων. Η μετακίνηση των επιβατών στο τμήμα αυτό γίνεται με λεωφορεία του ΟΣΕ, μέχρι να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία της γραμμής.  

Λόγω έντονων καιρικών φαινομένων, η στάθμη των υδάτων στους ακόλουθους ποταμούς, έχει ως εξής:
Επίπεδο στάθμης υδάτων ποταμού Έβρου, στην περιοχή Πυθίου Διδυμοτείχου, 5,50 μ. (όριο συναγερμού 5,70 μ.).   
Επίπεδο στάθμης υδάτων Ερυθροποτάμου (παραπόταμος Έβρου), στην περιοχή Διδυμοτείχου, 4,80 μ. (όριο συναγερμού 6,80 μ.).
Εισροή υδάτων από Βουλγαρία μέσω του Άρδα, στο φράγμα Κυπρίνου Ορεστιάδας, 268 κ.μ./ δευτερόλεπτο (μειωμένη ροή) και στην περιοχή Ορμενίου Ορεστιάδας, 762 κ.μ./ δευτερόλεπτο (μειωμένη ροή).
Εισροή υδάτων από Τουρκία στην περιοχή Βύσσας Ορεστιάδας, (σημείο ένωσης υδάτινων μαζών: Έβρου, Άρδα και Tunca) 1.194 κ.μ./ δευτερόλεπτο (σταθερή υψηλή ροή).
Μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, ένθεν και ένθεν του Έβρου και του Άρδα, έχουν κατακλυστεί από μεγάλες ποσότητες υδάτων. Όλοι οι κάτοικοι των χωριών πλησίον του Άρδα και του Έβρου, έχουν ενημερωθεί για την επικρατούσα κατάσταση.
Tα νερά έχουν υποχωρήσει από τις παρυφές των οικισμών Καστανεών, Μαρασίων, Ελιάς, Άρζου και Καναδά.

Τα πλοία έδεσαν κάβους 

Θυελλώδεις άνεμοι 9 με 10 μποφόρ πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα- Ελληνική Ακτοφυλακή, ήδη από το λιμάνι του Πειραιά δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων για το βορειοανατολικό Αιγαίο, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη, ενώ τα δρομολόγια για τον Αργοσαρωνικό γίνονται μόνο με πλοία κλειστού τύπου και κατά κρίση πλοιάρχου. 

Τα δρομολόγια στη γραμμή Πέραμα-Παλούκια γίνονται κανονικά ενώ η γραμμή Μέγαρα Σαλαμίνα είναι κλειστή. Σε ισχύ είναι η απαγόρευση απόπλου από το λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου. 

Κλειστές παραμένουν οι γραμμές Αγ.Μαρίνα- Νέα Στύρα, Βόλος-Σποράδες,Καβάλα-Πρίνος.Κανονικά γίνονται τα δρομολόγια στις γραμμές Κεραμωτή Καβάλας-Λιμένας Θάσου, Ηγουμενίτσα-Κέρκυρα, Ηγουμενίτσα Λευκίμμη. Τα δρομολόγια στη γραμμή Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη γίνονται κατά κρίση πλοιάρχου.
Κλειστές είναι οι γραμμές Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλονιά. Ανοιχτή είναι η πορθμειακή γραμμή Ρίου-Αντίρριου.


σχετικα αρθρα