Σωρεία καταγγελιών, για παράνομο περιεχόμενο ή δραστηριότητα στο Ίντερνετ, υπέβαλαν οι Έλληνες καταναλωτές και το 2014.

Η πλειοψηφία τους να αφορά την παραβίαση προσωπικών δεδομένων, καθώς και οικονομικές απάτες μέσω Διαδικτύου. 

Ο συνολικός αριθμός καταγγελιών, που υποβλήθηκαν στην Ελληνική Ανοικτή Γραμμή SafeLine στη διάρκεια του 2014, διαμορφώθηκε σε 3.435, ενώ το 2013 οι αναφορές είχαν ανέλθει 3.904.

Το 35% του συνόλου έφτασαν οι καταγγελίες για παραβίαση προσωπικών δεδομένων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που δημοσιοποίησε  η SafeLine, στο πλαίσιο του σημερινού εορτασμού της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2015, η κατηγορία που διακρίνεται από το μεγάλο αριθμό καταγγελιών, που την αφορά, είναι αυτή της παραβίασης Προσωπικών Δεδομένων, με ποσοστό 35% (από 34% το 2013).

Εντυπωσιακό χαρακτηρίζει η SafeLine το εύρημα ότι η κατηγορία της Παιδικής Πορνογραφίας καταλαμβάνει το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό καταγγελιών το 2014. Για πρώτη χρονιά, φέτος, το ποσοστό αυτό έφτασε το 20%, οκτώ ποσοστιαίες μονάδες αυξημένο συγκριτικά με το περυσινό έτος. Στην τρίτη θέση των ζητημάτων, που αφορούν το Διαδίκτυο και συγκέντρωσαν τις περισσότερες καταγγελίες στην Ελλάδα το 2014, βρίσκονται οι οικονομικές απάτες με ποσοστό 18% (έναντι 16% ένα χρόνο νωρίτερα).

Επιπλέον, σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα της Ανοιχτής Γραμμής Safeline, το 7% των αναφορών που έλαβε, το 2014, αφορούσαν σε απειλές, που έλαβαν χώρα στο διαδίκτυο. Εγκλήματα, όπως ο ρατσισμός, η εξύβριση ή η συκοφαντική δυσφήμιση, η παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών και η παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας ακολουθούν με χαμηλότερα ποσοστά.

Τα κοινωνικά δίκτυα, με επικρατέστερο το Facebook, έκαναν - και για το 2014 - ιδιαίτερα έντονη την παρουσία τους, συγκεντρώνοντας μεγάλο όγκο των αναφορών. Συγκεκριμένα, το 30% των καταγγελιών το 2014 σχετίζονταν με παραβιάσεις και παράνομες δραστηριότητες μέσα από ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

Η τάση αυτή είναι ανοδική τα τελευταία χρόνια.