Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου 

Ανυπολόγιστη είναι η καταστροφή από τις πλημμύρες στον Έβρο, κάτι που δεν αποκλείεται να επαναληφθεί σύντομα αν δεν βρεθεί μόνιμη λύση. 

«Και λύση μπορεί να υπάρξει και τα χρήματα μας περιμένουν στα ευρωπαϊκά ταμεία. Απλά οι προηγούμενες κυβερνήσεις... δεν τα ζήτησαν», λέει στο newpost ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Παναγιώτης Σγουρίδης

Ο κ. Σγουρίδης την περασμένη εβδομάδα επισκέφτηκε τις περιοχές που έχουν πληγεί και ήρθε αντιμέτωπος με την καταστροφή. 

«Εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα έχουν πνιγεί στη λάσπη. Οι αγρότες που έχασαν το βαμβάκι και τα τεύτλα θα αποζημιωθούν, αφού μόλις “τραβηχτούν” τα νερά θα αρχίσει η καταγραφή των ζημιών. Τι θα γίνει όμως με εκείνους που δεν είχαν προλάβει να τα καλλιεργήσουν; Και ο τόπος τους θα είναι γεμάτος λάσπη και πέτρες και δεν θα έχουν το δικαίωμα αποζημίωσης. Πρέπει να δοθεί μόνιμη αντιπλημμυρική λύση στην περιοχή». 

Όπως διευκρινίζει στο newpost, ο υφυπουργός, ήδη καταρτίζεται σχέδιο για βελτιωτικά έργα στην κοίτη του ποταμού, ενώ προαναγγέλλει τη σύσταση διϋπουργικού οργάνου για την προώθηση όλων των μέτρων που χρειάζονται. 

«Το υπουργείο Άμυνας πρέπει να διαπραγματευτεί με τη Βουλγαρία για τον όγκο του νερού που θα ρέει προς τη χώρας μας, η κοίτη του ποταμού πρέπει να ρυθμιστεί, βελτιώσεις πρέπει να γίνουν σε όλες τις περιοχές που υπάρχουν στις όχθες του Έβρου. Θα πάρουμε όλα τα κονδύλια που προβλέπονται από την Ευρώπη και θα διεκδικήσουμε και άλλα χρήματα», λέει ο Παναγιώτης Σγουρίδης.