Η συσσώρευση του δημόσιου χρέους και οι συνέπειες για την οικονομική ανάπτυξη, η απειλή πανδημίας από τον ιό Έμπολα, η αναθεώρηση του συστήματος ελέγχου των ναρκωτικών, η αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους, τα δικαιώματα και η ασφάλεια των παράνομων μεταναστών σε διεθνή χωρικά ύδατα, οι αδιευθέτητες σχέσεις της Ευρώπης με τη Ρωσία, είναι ορισμένα μόνο από τα φλέγοντα ζητήματα, που απασχολούν τις εργασίες της 10ης Συνόδου του Οργανισμού Ηνωμένου Εθνών των Εφήβων του Κολλεγίου Ανατόλια (ACMUN).

Οι εργασίες άνοιξαν σήμερα το πρωί στη Θεσσαλονίκη και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου.

Με πίστη στη δύναμη της διπλωματίας, έναντι των εντάσεων και των ρήξεων και με όνειρο τα χρόνια που έρχονται να γίνουν οι ίδιοι πρεσβευτές θετικών αλλαγών, μέσα από την ενασχόλησή τους με τα κοινά, περίπου 600 μαθητές, εκπροσωπώντας 32 σχολεία από την Ελλάδα, την Αίγυπτο, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, τον Λίβανο, τη Σαουδική Αραβία, την Ταϊβάν και την Τουρκία, συμμετέχουν σε μία διαδικασία διεπιστημονικής προσομοίωσης της λειτουργίας των Επιτροπών των Ηνωμένων Εθνών, κατανοώντας τις διπλωματικές διαδικασίες του Οργανισμού.

Προετοιμασία για το μέλλον

Ο Παναγιώτης Ποδιώτης, ως άλλος Μπαν-Γκι Μουν, καθώς είναι ο γενικός γραμματέας στη Σύνοδο του ΟΗΕ των Εφήβων, περιέγραψε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τη διαδικασία της ACMUN, τους στόχους της και τα οφέλη για τους συμμετέχοντες. "Οι μαθητές χωρίζονται σε επιτροπές, για να συζητήσουν θέματα που απασχολούν την παγκόσμια επικαιρότητα και τα οποία άπτονται του ουσιαστικού ρόλου του ΟΗΕ. Τηρούνται όλα τα πρωτόκολλα και οι διαδικασίες. Κάθε επιτροπή (π.χ. διεθνούς ασφάλειας, περιβάλλοντος, ανθρωπίνων δικαιωμάτων κ.λπ.) έχει από δύο θέματα να εξετάσει, με σκοπό να εξευρεθεί μία λύση. Στο τέλος εκδίδεται η απόφαση- ψήφισμα (resolution) όπως στον ΟΗΕ, ένα έγγραφο που προβλέπει τις λύσεις", ανέφερε.

Πρόκειται για μία διαδικασία, που όπως εξήγησε "σε προετοιμάζει γενικά για το μέλλον, καθώς συζητάς θέματα που είναι στην επικαιρότητα και λαμβάνεις τον ρόλο κάποιας χώρας, καλείσαι να ψάξεις βαθιά τα ζητήματα, για να δεις την κάθε πτυχή τους, ενώ μιλάς δημοσίως σε πολλά άτομα και προσπαθείς να υποστηρίξεις τα συμφέροντα κάποιας χώρας, που είναι κύριο προτέρημα για έναν πολιτικό αρχηγό του αύριο".

Ενδιαφέρον στοιχείο της εκδήλωσης, όπως δήλωσε ο Κωνσταντίνος Φύστας, αντιπρόεδρος της Γενικής Επιτροπής, που ανέλαβε τα οργανωτικά θέματα της Συνόδου, είναι ότι κάθε σχολείο που συμμετέχει εκπροσωπεί στη Σύνοδο διαφορετική χώρα από αυτή της προέλευσής του, ώστε να μπει σε μία διαδικασία να έλθει σε τριβή με άλλους πολιτισμούς.

Προετοιμαστείτε και να αλλάξετε γνώμη

Πρακτικές συμβουλές, μέσα από την προσωπική της εργασιακή εμπειρία στα Ηνωμένα Έθνη, προσέφερε στους νεαρούς συνέδρους η Νένα Γεωργαντζή, Υπεύθυνη για Θέματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της μη κυβερνητικής οργάνωσης AGE Platform Europe.

"Μοιράστηκα κάποιες από τις εμπειρίες μου στον ΟΗΕ, δίνοντας συμβουλές στα παιδιά πώς μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν και οι ίδιοι όταν εργάζονται εδώ στην προσομοίωση των συνεδριάσεων, αλλά και περαιτέρω, αν χρειαστεί να ασχοληθούν με τη διπλωματία", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. 

"Τους προέτρεψα να βλέπουν τι γίνεται γενικότερα στον διπλωματικό κόσμο, πέρα από τον ΟΗΕ, ώστε να έχουν πλήρη γνώση για τη θέση των κρατών- μελών και στους άλλους διεθνείς Οργανισμούς, όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης. Θα πρέπει, επίσης, να είναι προετοιμασμένοι να αλλάξουν τη γνώμη τους, καθώς τα κράτη- μέλη έχουν μεν συγκεκριμένες απόψεις, αλλά μέσα στις πολιτικές πιέσεις και ένα σύνθετο περιβάλλον μπορεί να αλλάξουν γνώμη και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Τέλος, δε θα πρέπει να υποβαθμίζουν τη δυνατότητα επικοινωνίας πέρα από τις επίσημες συναντήσεις, να συζητούν δηλαδή και με παράγοντες που ίσως να μην έχουν άμεση σχέση με το δικό τους θέμα, ωστόσο δύνανται να τους δώσουν πληροφορίες που θα φανούν χρήσιμες", εξήγησε.

"Η αλλαγή που τώρα ωριμάζει"

Είναι, όμως, ένας έφηβος προετοιμασμένος να αλλάξει γνώμη και πώς αυτό μπορεί να αλλάξει την πορεία ενός ζητήματος; "Ναι, φυσικά είναι πιθανόν να αλλάξει κανείς γνώμη, και αυτή είναι μία από τις κυριότερες πτυχές και η ουσία των Ηνωμένων Εθνών, το να είναι, δηλαδή, κανείς ανοιχτόμυαλος στις διαφορετικές απόψεις", δήλωσε ο Μπαϊάτ Σαϊντ, που ήλθε από τη Σαουδική Αραβία και το σχολείο του εκπροσωπεί στη Σύνοδο το Βέλγιο.

Η αλλαγή είναι κυρίαρχο στοιχείο στους νέους, αλλά και οι νέοι κυριαρχούν σε κάθε αλλαγή, σύμφωνα με τον Π.Ποδιώτη. "Τώρα είναι η περίοδος που διαμορφώνουμε τον χαρακτήρα μας, τώρα τον τελειοποιούμε, τώρα ολοκληρωνόμαστε και σωματικά, φεύγοντας όμως από την εφηβεία ολοκληρώνουμε και πνευματικά έναν κύκλο", ανέφερε, επισημαίνοντας πως "το νεανικό μυαλό είναι εύπλαστο, γι' αυτό και η νεολαία πρωτοστατεί πάντα στις σημαντικές αλλαγές, οι αλλαγές πάντα έρχονται από τους νέους, με προϋπόθεση βεβαίως τη γνώση όσων έκαναν οι παλαιότεροι".

"Η παγκοσμιοποίηση μας έχει φέρει όλους πιο κοντά. Συνεπώς αν δεν έχουμε πολίτες που καταλαβαίνουν καλύτερα τι συμβαίνει γύρω τους, δε θα μπορέσουν να χτίσουν έναν κόσμο πραγματικά που θα είναι ένας κόσμος βιώσιμος", δήλωσε, από την πλευρά του ο πρόεδρος του Κολεγίου Ανατόλια, Πάνος Βλάχος.

"Οι σημερινές δοκιμασίες μας αναγκάζουν να προετοιμαστούμε και να σχεδιάσουμε, να ενωθούμε και να επιμείνουμε ότι το συλλογικό μέλλον δε θα συμβιβαστεί ποτέ με τις πρωτόγονες και παρανοϊκές ιδέες των τρομοκρατών και των εγκληματιών", ανέφερε, μεταξύ άλλων, απευθυνόμενος στους νεαρούς συνέδρους, ο Γενικός Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Ρόμπερτ Σόντερς.