Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου
 
Ο χειμώνας βρίσκεται στην κορύφωσή του, με το τσουχτερό κρύο να έχει ακολουθήσει τις σφοδρές χιονοπτώσεις των δύο τελευταίων ημερών.
 
Η γρίπη, όμως, είναι ακόμα στην αρχή. Οι χαμηλές θερμοκρασίες και η πορεία της επιδημίας, είναι δύο διαφορετικές καταστάσεις που δεν επηρεάζουν η μία την άλλη, όπως διαβεβαιώνουν οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ.
 
Σύμφωνα με την πρόεδρο του Κέντρου, Τζένη Κρεμαστινού, η Άνοιξη είναι η πιο επικίνδυνη περίοδος. Η επιδημία θα παρακολουθείται στενά από τους επιστήμονες, μέχρι και την 20η εβδομάδα του έτους, δηλαδή έως και τα τέλη Απριλίου. Από τα μέσα Μαρτίου, φοβούνται οι υπεύθυνοι του ΚΕΕΛΠΝΟ, πως θα σημειωθεί το μεγάλο «ξέσπασμα» της γρίπης.
 
Την περασμένη χρονιά, κατεγράφησαν 329 σοβαρά κρούσματα γρίπης ενώ έχασαν, τελικά, τη ζωή τους, 145 ασθενείς. Σήμερα, διανύοντας την έβδομη εβδομάδα της επιδημίας, «μετράμε» ήδη 45 νεκρούς ενώ 33 ασθενείς νοσηλεύονται στις ΜΕΘ. Συνολικά, από τις αρχές Ιανουαρίου, 115 άνθρωποι έχουν νοσηλευτεί σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
 
Ήδη έχει γίνει γνωστό ότι η φετινή γρίπη έχει μια επικίνδυνη ιδιαιτερότητα: το ένα από τα τρία στελέχη του ιού έχει μεταλλαχθεί και είναι ανθετικό στο εμβόλιο. Παρόλα αυτά το ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνει τον εμβολιασμό σε ανθρώπους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες (παιδιά, ηλικιωμένους, άτομα με άλλες ασθένειες).