current views are: 1

14 Φεβρουαρίου 2015
Δημοσίευση07:46

«Λουκέτο» στο κέντρο κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα έπειτα από αυτοκτονία

To άμεσο κλείσιμο του κέντρου κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα προανήγγειλε σήμερα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου μετά την αυτοκτονία αλλοδαπού την Παρασκευή. 

Δημοσίευση 07:46’
αρθρο-newpost

To άμεσο κλείσιμο του κέντρου κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα προανήγγειλε σήμερα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου μετά την αυτοκτονία αλλοδαπού την Παρασκευή. 

To άμεσο κλείσιμο του κέντρου κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα προανήγγειλε σήμερα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου μετά την αυτοκτονία αλλοδαπού την Παρασκευή. O υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννης Πανούσης, που έφτασε στο σημείο δήλωσε ότι χρειάζεται λίγος χρόνος αλλά η δέσμευση για κλείσιμο των κέντρων κράτησης θα γίνει πράξη.

«Πάμε σε δομές ανοιχτής φιλοξενίας» δήλωσε.

Υπενθυμίζεται ότι σε αναβρασμό είναι η κατάσταση στο κέντρα κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα καθώς ένας 28χρονος μετανάστης από το Πακιστάν αυτοκτόνησε στο κέντρο κράτησης χτες το απόγευμα.

Το τραγικό γεγονός, σύμφωνα με τις καταγγελίες του ΚΕΕΡΦΑ (Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και την Φασιστική Απειλή), οφείλεται στην παράταση της κράτησης του μετανάστη μετά το δεκαοκτάμηνο και έρχεται αμέσως μετά τον θάνατο Αφγανού από φυματίωση.

Το ΚΕΕΡΦΑ έχει καλέσει σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας αυτή την ώρα όπως και το Δίκτυο Μεταναστών. Στο σημείο έχει προσέλθει  αντιπροσωπεία της κυβέρνησης.  Οι συγκεντρωμένοι μπήκαν μέσα στις εγκαταστάσεις.

To χρονικό

Ο Πακιστανός κρεμάστηκε με πετσέτα, που έκανε βρόγχο, από κουκέτα, μέσα σε κοντέινερ, όπου κρατείτο, την πρώτη μέρα της μεταγωγής του στο Κέντρο Κράτησης.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο θάνατός του αποδίδεται σε αυτοκτονία, δεδομένου ότι από την αυτοψία και την ιατροδικαστική εξέταση δεν διαπιστώθηκαν εξωτερικές κακώσεις, ή άλλα στοιχεία, που να οδηγούν σε διαφορετική εκδοχή. Ωστόσο, αύριο θα πραγματοποιηθεί νεκροτομία και θα γίνει και τοξικολογική εξέταση, προκειμένου να αποκλειστεί και επισήμως οποιαδήποτε πιθανότητα πέρα απο την αυτοκτονία.

Τον νεαρό αλλοδαπό βρήκαν νεκρό περί τις 20:00, συγκρατούμενοί του και φώναξαν τους αστυνομικούς που φρουρούν το κέντρο, οι οποίοι με τη σειρά τους ενημέρωσαν τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Με αφορμή το τραγικό περιστατικό και δεδομένου ότι δεν είναι η πρώτη αυτοκτονία στο Κέντρο Κράτησης -μόλις πριν από μερικές μέρες διαπιστώθηκε και ο θάνατος, από παθολογικά αίτια, ενός ακόμα νεαρού κρατούμενου- δημιουργήθηκε ένταση και εξέγερση μικρής έκτασης των αλλοδαπών κρατουμένων, στον χώρο γύρω από το κοντέινερ, όπου έδωσε τέλος στη ζωή του ο 28χρονος. Η κατάσταση ηρέμησε λίγο αργότερα.

Αρχικά υπήρξε η πληροφορία ότι ο νεαρός αυτοκτόνησε, επειδή παρέμενε στο κέντρο, ενώ είχε παρέλθει το 18μηνο κράτησής του, κάτι το οποίο διαψεύστηκε από την Αστυνομία και την έρευνα που ακολούθησε.

Όπως έγινε γνωστό, ο 28χρονος Πακιστανός συνελήφθη στις 12 Δεκεμβρίου 2014 στο Ρέθυμνο, για παράνομη είσοδο και διαμονή στη χώρα. Προχθές μετήχθη στην Αθήνα, όπου παρέμεινε για ένα βράδυ στη Διέυθυνση Αλλοδαπών Αττικής, στην οδό Πέτρου Ράλλη και χθες οδηγήθηκε στην Αμυγδαλέζα.

Η προανάκριση ανατέθηκε στην Ασφάλεια Αττικής.

Τι καταγγέλλει το ΚΕΕΡΦΑ

Τηλεφώνησε στην ΚΕΕΡΦΑ φίλος του Ναντίμ ο οποίος δήλωσε ότι διέμενε μαζί του στα Κάτω Πατήσια για μία τετραετία. Είπε ότι η κράτηση του είχε προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και ότι ηταν ανήσυχος. Το πρωί είχε τηλεφωνήσει στην οικογένειά του στο Πακιστάν λέγοντάς τους ότι φοβόταν για τη ζωή του.

Μετά την αυτοκτονία, η κατάσταση στο στρατόπεδο ήταν έκρυθμη. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου έκανε τηλεφωνικό διάβημα στον αναπληρωτή υπουργό Γ. Πανούση και τον υπεύθυνο της Διεύθυνσης Αλλοδαπών, ζητώντας να μην ασκηθεί βία, όπως συνέβαινε σε ανάλογες περιπτώσεις με τις προηγούμενες κυβερνήσεις.


σχετικα αρθρα