Η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι μια από τις πιο σημαντικές γιορτές για τους ερωτευμένους όλου του κόσμου, οι οποίοι σήμερα θα γιορτάσουν με το ταίρι τους ανταλλάσσοντας δώρα και όρκους αγάπης.

Η 14η Φεβρουαρίου, η ημέρα των ερωτευμένων, έχει τις ρίζες της στον εορτασμό της μνήμης του Βαλεντίνου, ενός καθολικού ιερέα που μαρτύρησε για την πίστη του την ίδια ημερομηνία, το 270 μ.Χ. στους διωγμούς του αυτοκράτορα Κλαύδιου. Ο Βαλεντίνος καταδικάστηκε σε θάνατο, λόγω του ότι τελούσε γάμους ανάμεσα σε ζευγάρια, διαδίδοντας και στερεώνοντας έτσι τη χριστιανική πίστη.

Η Καθολική Εκκλησία αναγνώρισε αργότερα τον Βαλεντίνο ως Αγιο, που κατέστη προστάτης των ερωτευμένων. Η γιορτή ορίστηκε στις 14 Φεβρουαρίου, συμπίπτοντας σχεδόν (15 Φεβρουαρίου) και αντικαθιστώντας μια παγανιστική τελετή γονιμότητας, που διαρκούσε αιώνες, από την προ Χριστού εποχή κιόλας. Με το πέρασμα του χρόνου, η γιορτή πέρασε από την Ιταλία στην Ευρώπη και από τη Βρετανία στην Αμερική.

Λουλούδια, τούρτες, σοκολατάκια, κοσμήματα είναι μερικά από τα δώρα που θα ανταλλάξουν μεταξύ τους οι ερωτευμένοι. Δεδομένου ότι φέτος η γιορτή των ερωτευμένων «πέφτει» Σάββατο αρκετά ζευγάρια θα γευματίσουν σε εστιατόρια, ενώ άλλα θα διασκεδάσουν στα μπαρ της πόλης.

Το «μενού» της 14ης Φεβρουαρίου, μπορεί να περιλαμβάνει από εξόδους σε εστιατόρια ,προβολές ταινιών στους κινηματογράφους μέχρι και εκδηλώσεις που διοργανώνονται σε περιοχές της Ελλάδας και καλούν όλους εμάς να γιορτάσουμε αυτήν την ημέρα.

Εκδηλώσεις 

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς και τα καταστήματα του Πειραιά, σε συνεργασία με τον Δήμο Πειραιά, υποδέχονται τον Άγιο Βαλεντίνο και καλούν μικρούς και μεγάλους σε μια μεγάλη γιορτή με χρώματα, χαμόγελα, πραγματικές εκπτώσεις, μουσική στους ρυθμούς του καρναβαλιού, διάφορες δράσεις-εκδηλώσεις, δωροεκπλήξεις, γλυκά κεράσματα κ.ά.

Οι εκδηλώσεις, που θα αναμεταδίδονται από το δημοτικό ραδιόφωνο του Πειραιά «Κανάλι Ένα», θα γίνουν σε έξι σημεία του εμπορικού κέντρου της πόλης:

-Ηρ. Πολυτεχνείου & Σωτήρος
-Βασ. Γεωργίου & Κουντουριώτου
-Τσαμαδού & Κολοκοτρώνη
-Μπουμπουλίνας & Καραϊσκου
-Σωτήρος & Φίλωνος
-Γούναρη & Τσαμαδού

Το τρένο του Πειραιά θα μεταφέρει δωρεάν τα παιδιά και τους επισκέπτες, εκτελώντας κυκλικό δρομολόγιο, με μπαλόνια και γλυκίσματα, ενώ στην Πλατεία Κοραή ο Δήμος έχει προγραμματίσει θεματικές εκδηλώσεις για τα παιδιά.


Για όσους επιθυμούν κάτι τελείως διαφορετικό θα πραγματοποιηθεί η δράση Τρέχω με το ταίρι μου, που διοργανώνει το Performance Store και η Olympus Trail Running Team, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Τα ζευγάρια φορώντας κόκκινες και μπλε μπλούζες θα τρέξουν στις 6 το απόγευμα από τον Λευκό Πύργο, έως το Μέγαρο Μουσικής και πάλι πίσω, σ' έναν μαραθώνιο έξι χιλιομέτρων.


Η Λέσβος γιορτάζει την με ένα διήμερο αφιερωμένο στη μνήμη του Αγίου των Ερωτευμένων, του οποίου τα λείψανα φυλάσσονται στην ιστορική εκκλησία της Φραγκοκλησσιάς στην πρωτεύουσα του νησιού.

Ο Ειδικός Αναμνηστικός Φάκελος που θα κυκλοφορήσει από τα ΕΛΤΑ στις 14 Φεβρουαρίου 2015, με επικολλημένο συλλεκτικό γραμματόσημο σφραγισμένο με ειδική αναμνηστική σφραγίδα, είναι αφιερωμένος στη Μυτιλήνη και στον Άγιο Βαλεντίνο.