Η αναπαράσταση του παραδοσιακού καραγκούνικου γάμου που πραγματοποιείται εδώ και πολλά χρόνια, με έντονα τα στοιχεία της παράδοσης, είναι μία από τις πολλές εκδηλώσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων στο Δήμο Μουζακίου και συγκεκριμένα στο Αγναντερό την Κυριακή της Αποκριάς και την Καθαρά Δευτέρα.

Στην τελετή του γάμου, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου Μουζακίου, ξεχωρίζει η νύφη με καραγκούνικη ενδυμασία, ο γαμπρός και οι βλάμηδες με φουστανέλα και τσαρούχια, ο γιατρός με τα γιατροσόφια του, ο χωροφύλακας με τη σφυρίχτρα του, ο γέρος με την καμπούρα του και η γριά γνέθοντας τη ρόκα της.  Από την αναπαράσταση βέβαια δεν λείπουν οι “κουδουνάδες”, οι οποίοι κάνουν την εμφάνισή τους μέρες πριν, προκαλώντας θόρυβο στο χωριό. Πρόκειται για ομάδες μασκοφόρων, οι οποίοι τριγυρνούν στους δρόμους ντυμένοι με προβιές και ζωσμένοι με κουδούνια.

Την Καθαρά Δευτέρα γίνεται η αναπαράσταση της αρκούδας, δηλαδή το κλέψιμο μιας αρκούδας από τους χωρικούς (κουδουνάδες) και προσφέρονται νηστίσιμα εδέσματα(φασολάδα-λαγάνα) και άφθονο κρασί στους παρευρισκόμενους. Το εορταστικό διήμερο της αποκριάς συνοδεύεται από ζωντανή ορχήστρα με Δημοτικά Τραγούδια.

“Το καρναβάλι στο Αγναντερό είναι μία ξεχωριστή εκδήλωση για όλο το Νομό μας και όχι μόνο. Η αναπαράσταση του καραγκούνικου γάμου, οι “κουδουνάδες” και τα άλλα δρώμενα θα εντυπωσιάσουν τους επισκέπτες με το κέφι και την ευρηματικότητά τους δηλώνει ο δήμαρχος Μουζακίου κ. Κωτσός.