Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Εμμανουήλ Ρασιδάκης, εισηγήθηκε στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου να απορριφθεί η αναίρεση των πέντε εκ των εννέα καταδικασθέντων για το οικονομικό σκάνδαλο στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (1992-1998).

Από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών τον Ιούνιο του 2012 καταδικάστηκαν εννέα άτομα για το σκάνδαλο στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, με ποινές κάθειρξης από 10 έως 31 έτη.

Ειδικότερα, καταδικάστηκαν οι εκπρόσωποι των πρώην πρυτανικών αρχών του Παντείου Πανεπιστημίου Δημήτρης Κώνστας, Παναγιώτης Γετίμης και Κωνσταντίνος Παπαθανασόπουλος με ποινές κάθειρξης 14 ετών, ενώ στον διευθυντή του λογιστηρίου του Παντείου Αναστάσιο Κουτσοδημητρόπουλο, επιβλήθηκε η ποινή της κάθειρξης 25 έτη.

Επίσης, στους υπαλλήλους του λογιστηρίου Βλάσση Βεηκόντη και Μιχάλη Παπαδοκωστάκη, επιβλήθηκαν ποινές κάθειρξης 13 και 14 ετών αντίστοιχα, ενώ ποινή καθείρξεως 14 ετών, επιβλήθηκε στον Χαράλαμπο Μπουτσίκο, διοικητικό υπάλληλο. Ακόμη, στους προμηθευτές Παναγιώτη Ορφανό και Ιωάννη Γρατσάνη, επιβλήθηκαν ποινές καθείρξεως 10 ετών.

Το Εφετείο έχει επιβάλει στους κατηγορουμένους τις παραπόμενες ποινές της πενταετούς στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων, καθώς και τη δήμευση κατασχεθέντων.

Σήμερα, στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, οι δικηγόροι των πέντε από τους εννέα κατηγορούμενους που άσκησαν αναίρεση, υποστήριξαν, ότι η εφετειακή απόφαση στερείται ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας, ενώ έχει αντιφάσεις και κενά.
Ακόμη, οι συνήγοροι, ανέφεραν, ότι η απόφαση του Εφετείου πάσχει εξαιτίας της έλλειψης αμεροληψίας των μαρτύρων, καθώς ήταν οι συντάκτες του πορίσματος και όφειλαν να το υποστηρίξουν.

Σε άλλο σημείο της αγόρευσής του, οι συνήγοροι ανέφεραν, ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο είχε δεχθεί πως δεν υπάρχει δόλος ή βαριά αμέλεια των καθηγητών του Παντείου Πανεπιστημίου κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
Από την πλευρά του, ο αντεισαγγελέας κ. Ρασιδάκης τόνισε, ότι η Εφετειακή απόφαση έχει ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία όπως απαιτεί το Σύνταγμα, ενώ ορθά ερμήνευσε το νόμο και τις ουσιαστικές ποινικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου.

Τέλος, ο κ. Ρασιδάκης ανέφερε, ότι η εφετειακή απόφαση ορθά αιτιολογεί τον δόλο και τον σκοπό των κατηγορουμένων και θα πρέπει να απορριφθούν οι αναιρέσεις.

Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.