Εθελουσία έξοδος (από τη χώρα) για... λαθρομετανάστες, προβλέπεται μεταξύ άλλων στα μέτρα τα οποία αποφάσισε ο Γιώργος Παπανδρέου μαζί με συναρμόδιους υπουργούς, σε σύσκεψη αντικείμενο της οποίας ήταν η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας. Μάλιστα, οι «εξοδούχοι» παράνομοι μετανάστες θα επιδοτούνται με το αντίτιμο του αεροπορικού εισιτηρίου αλλά και 200 ευρώ επιπλέον για τα πρώτα έξοδα.  

Ανάμεσα στα μέτρα που συζητήθηκαν είναι η αυστηροποίηση των ποινών σε όσους απασχολούν παράνομους μετανάστες, η παροχή κινήτρων σε νέα ζευγάρια προκειμένου να κατοικήσουν στο κέντρο της Αθήνας, η περισυλλογή των εγκαταλελειμμένων αυτοκινήτων, η αύξηση της αστυνόμευσης, η παροχή του αντιτίμου του εισιτηρίου και 200 ευρώ επιπλέον σε όσους λαθρομετανάστες αποχωρούν εθελουσίως από την χώρα και οι αναπλάσεις χώρων με παράλληλη αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων κτιρίων.

Σημειώνεται πως στη σύσκεψη συμμετείχαν, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης, ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Χρήστος Αηδόνης και η υφυπουργός Εργασίας αρμόδια για θέματα μετανάστευσης Άννα Νταλάρα.