Πλήρης ρήξη επήλθε μεταξύ του υπουργού Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά και των μελών της Διοικούσας Επιτροπής των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων.

Η συνάντηση που είχαν με τον κ. Μπαλτά ήταν σε τεταμένο κλίμα με επίκεντρο της διαφωνίας το εάν χρειάζονται ή όχι εξετάσεις εισαγωγής στα σχολεία. 

Τα μέλη της διοικούσας επιτροπής υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους υποστηρίζοντας ότι η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας τούς αντιμετώπισε απαξιωτικά, με τον υπουργό Παιδείας, όπως αναφέρουν, να χαρακτηρίζει το σύστημα των πειραματικών σχολείων «χιτλερικό» εξηγώντας ότι αυτή είναι η ιδεολογική του άποψη. 

«Δεν μου έχουν μιλήσει στη ζωή μου ποτέ τόσο προσβλητικά» σημείωσε ο αντιπρόεδρος της ΔΕΠΠΣ Γιάννης Αντωνίου, ο οποίος πρόσθεσε: «έχω δει πολλούς υπουργούς ως σήμερα και απ' ό,τι κατάλαβα δεν έχουν κανένα σχέδιο για τα σχολεία μας».

Παρών στη συνάντηση ήταν και ο νέος γενικός γραμματέας του υπουργείου Δημήτρης Χασάπης, ο οποίος φέρεται, σύμφωνα με τη ΔΕΠΠΣ, να είπε στους εκπροσώπους των σχολείων, όταν εκείνοι ανέφεραν ότι διοικούν 60 σχολεία σε όλη τη χώρα και έχουν την ευθύνη για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές τους, ότι «δεν διοικούν τίποτα».

Πάντως ο κ. Μπαλτάς διέψευσε τους χαρακτηρισμούς που του αποδόθηκαν λέγοντας σε δηλώσεις του: 

«Τα όσα λέχθηκαν και δημοσιεύτηκαν δημοσιεύονται ως ανακριβή. Το ζήτημα των πειραματικών και πρότυπων σχολείων θα αντιμετωπιστεί εντός των ημερών».