Ο δολοφόνος ηλικιωμένων πιάστηκε στις προετοιμασίες για το… Καρναβάλι της Πάτρας σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. Οι αξιωματικοί της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής είχαν σκιαγραφήσει το προφίλ του και από τις πρώτες έρευνες και τα στοιχεία που προέκυπταν διαπίστωναν ότι ο δολοφόνος ερχόταν σε μία περιοχή της χώρας, εργαζόταν, λήστευε και σκότωνε και εξαφανιζόταν.

Τον βρήκαν στην Πάτρα

«Σε βάρος του εκκρεμούν τρία εντάλματα σύλληψης για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως και ένα ένταλμα για ληστεία, καθώς και αποφάσεις για τετελεσμένες κλοπές. Ακόμη, έχει ταυτοποιηθεί, μέσω των εγκληματολογικών εργαστηρίων της Δ.Ε.Ε., η διάπραξη εκ μέρους του πληθώρας κλοπών σε περιοχές της Φθιώτιδας και της Αχαΐας, για το χρονικό διάστημα από 2008 έως 2015.«

Πιο συγκεκριμένα, ο προαναφερόμενος υπήκοος Αλβανίας, εντοπίσθηκε από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής σε περιοχή της Πάτρας, όπου είχε καταφύγει μαζί με ομοεθνή του, ο οποίος αποτελούσε έναν εκ των συνεργών του στην εγκληματική του δραστηριότητα, ενώ συμμετείχε ενεργά σε μία εκ των ανωτέρω ανθρωποκτονιών.

Θα ήθελα να τονίσω ότι ο 31χρονος υπήκοος Αλβανίας, παρουσιάζει ιδιαίτερη επικινδυνότητα ως «σειριακός» παραβάτης και για το λόγο αυτό αναπτύχθηκαν από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής ειδικά ερευνητικά εργαλεία για τον εντοπισμό και τη σύλληψή του», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ.

Δηλώσεις διοικητή Ασφάλειας Αττικής

«Για τη συγκεκριμένη περίπτωση, συνελήφθησαν στην Πάτρα από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, δύο αλλοδαποί υπήκοοι, ο ένας με τουλάχιστον 11 ψευδώνυμα ομόηχα ή ομόρριζα, ετών 32 ή 33 ή 35, καθώς και ένας ομοεθνής του, 27χρονος. Καταρχήν κατηγορούνται για παράβαση του Νόμου «Περί όπλων».

Οι συνεργοί και οι δολοφονίες που έκανε

Ο πρώτος δράστης ταυτοποιήθηκε προανακριτικά με βάση πραγματολογικά αποδεικτικά δεδομένα και μεθοδολογικά στοιχεία ως υπαίτιος διάπραξης τριών ανθρωποκτονιών. Σε βάρος του εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης για ανθρωποκτονίες με πρόθεση και ληστείες, που τελέστηκαν στην Νάξο, στην Τρίπολη και στην Κυπαρισσία και αναζητείτο από τις Υπηρεσίες μας για να συλληφθεί για εγκλήματα ανθρωποκτονίας από πρόθεση και ληστείας που έγιναν στις 10 Μαΐου 2011, με θύμα 79χρονο στο χωριό Σπηλιά του Δήμου Τριφυλλίας Μεσσηνίας.

Δολοφόνησε από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο και ληστείας κατά συναυτουργία στις 4/9/2011 στο δήμο Βουρβούρων Αρκαδίας έναν 78χρονο και προσπάθησε να σκοτώσει την σύζυγό του.

Εκκρεμούσε ακόμη ένταλμα σύλληψης του Ανακριτή του Πρωτοδικείου Νάξου για την δολοφονία της ζωγράφου στο Βαθύ Νάξου η οποία βρέθηκε δολοφονημένη στις 18 Οκτωβρίου 2014 στον οικισμό Γαλανάδο Νάξου.

Σε βάρος του εκκρεμούσαν ακόμα αποφάσεις για κλοπές που είχε κάνει παλαιότερα.

Πως έφτασαν στα ίχνη του

Από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, τα αποτυπώματα του δράστη ταυτοποιήθηκαν σε πλήθος κλοπών και διαρρήξεων σε κατοικίες που διαπράχθηκαν σε περιοχές της Αρκίτσας και των Λιβανάτων Φθιώτιδος, καθώς και στην Πάτρα Αχαΐας, κατά το χρονικό διάστημα τουλάχιστον από τον Απρίλιο του έτους 2008 έως και το Φεβρουάριο του έτους 2015.

Ενόψει των κατά συρροή εγκλημάτων και λόγω της επικινδυνότητας του καταζητούμενου ως «σειριακού» δράστη αναπτύχθηκαν από τη Διεύθυνσή μας ειδικά ερευνητικά εργαλεία, ιδίως η επικέντρωση σε ποινική γεωγραφική στόχευση του δράστη, γεωγραφικό προφίλ, υποσύνολο δηλαδή του ατομικού προφίλ, σε συνδυασμό με τα χαρακτηριστικά των εγκλημάτων, τη μεθοδολογία, τη διαχείριση των πληροφοριών και το προφίλ συμπεριφοράς.

Περαιτέρω συγκροτήθηκε υπηρεσιακή ομάδα αστυνομικών για την αναζήτησή του στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας και στις Λιβανάτες Φθιώτιδας, όπου στοχοποιήθηκαν ως χωρικά σημεία εγκληματικής δράσης του καταζητούμενου.

Κατά τη διάρκεια της αναζήτησης διαπιστώθηκε ότι οι δύο δράστες, 17-02-2015, είχαν κλέψει από την περιοχή της Αρκίτσας Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο μάρκας FIAT PANDA, το οποίο χρησιμοποιούσαν για τις μετακινήσεις τους.

Το πρωί στις 19-02-2015, εντοπίστηκαν να κινούνται στην περιοχή «Πελεκάνος» στην Πάτρα και αφού τέθηκαν σε στενή επιτήρηση, ακινητοποιήθηκαν και συνελήφθησαν.

Σοκάρει η ομολογία του

«Απολογούμενος ο πρώτος κατηγορούμενος ανέφερε ότι είχε διαπράξει την κλοπή του ανωτέρω αυτοκινήτου, από κοινού με τον δεύτερο κατηγορούμενο, ενώ σχετικά με το πιστόλι, που βρέθηκε στο ντουλαπάκι του οχήματος, ισχυρίστηκαν ότι το κατείχαν από κοινού για διάφορες εγκληματικές πράξεις.

Σχετικά με την υπόθεση ανθρωποκτονίας στην Καλαμάτα, ομολόγησε ότι το έτος 2011, βρισκόταν στο χωριό Σπηλιά στην Καλαμάτα, όπου απασχολείτο σε γεωργικές εργασίες. Ισχυρίστηκε ότι υπήρχαν οικονομικές διαφορές και διαπληκτισμός με τον εργοδότη του. Για το λόγο αυτό, μαζί με τον ομοεθνή του, συνεπλάκησαν με τον ανωτέρω ιδιοκτήτη, τον χτύπησαν και εξαιτίας των χτυπημάτων, αποτέλεσμα ήταν ο ηλικιωμένος να χάσει τη ζωή του. Στη συνέχεια από κοινού με τον συνεργό του, αφαίρεσαν από την κατοικία του θύματος χρηματικό ποσό που κυμαινόταν από 180 έως 200 ευρώ. Κατά την εξερεύνηση της οικίας του θύματος εντοπίστηκαν σε αντικείμενα και χώρους αυτής δακτυλικά αποτυπώματα, τα οποία ταυτίστηκαν με τον δράστη.

Ως προς τη δεύτερη ανθρωποκτονία στην περιοχή της Τριπόλεως, ομολόγησε ότι στις 04-09-2011, από κοινού με δύο ακόμα ομοεθνείς του, που αναζητούνται, μετέβησαν στην κατοικία του θύματος και έχοντας ως σκοπό τη ληστεία, εισήλθαν στο σπίτι του τελευταίου, άσκησαν βία με τα χέρια τους, τον έριξαν στο έδαφος και τον γρονθοκόπησαν. Συνεπεία των χτυπημάτων και της περίσφιξης που άσκησαν στον λαιμό του, ήταν να επέλθει ο θάνατος του θύματος. Στη συνέχεια εισέβαλλαν στο δωμάτιο που βρισκόταν η σύζυγος του θύματος, την ακινητοποίησαν, την έδεσαν και την φίμωσαν. Από την κατοικία αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 1.000 ευρώ και το κινητό τηλέφωνο του δολοφονηθέντος.

Ως προς την τρίτη υπόθεση της ανθρωποκτονίας στην Νάξο στις 18 Οκτωβρίου 2014, ο συλληφθείς ισχυρίστηκε ότι είχε μεταβεί στο νησί για διάφορες εργασίες εποχικού χαρακτήρα, τον απασχόλησε το θύμα, ισχυρίστηκε ότι αντιδικούσαν συχνά λόγω των απαιτήσεων του θύματος σχετικά με την δουλειά του και στις 16 Οκτωβρίου επισκέφτηκε το θύμα στην κατοικία του, προκειμένου να ζητήσει τα χρήματα που του χρωστούσε.

Μετά από επεισόδιο στην είσοδο της αυλής, στην προσπάθεια της να καλέσει την αστυνομία, την εγκλώβισε, την έπιασε από το λαιμό και την έπνιξε, με περίσφιξη. Στη συνέχεια την μετέφερε στο υπνοδωμάτιο, εκεί την έδεσε με σπάγκο στα χέρια και στα πόδια. Αυτό μας έδωσε να καταλάβουμε και ένα επιπλέον στοιχείο ως προς την προσωπικότητα του δράστη. Την περιέσφιξε με σπάγκο στα χέρια και στα πόδια, έψαξε την κατοικία και αφαίρεσε 370-380 ευρώ, 200 δολάρια, 2 κινητά τηλέφωνα και μία χρυσή αλυσίδα.

Το θύμα βρέθηκε νεκρό την 01:00 ώρα της 18/10/2014. Μετά την ανθρωποκτονία, μας προκύπτει από την γεωγραφική απεικόνιση και από τις επικοινωνίες του, ότι επιβιβάστηκε σε πλοίο της γραμμής με προορισμό τον Πειραιά και αμέσως μετά την ίδια μέρα αναχώρησε για τον τόπο καταγωγής του, εκτός των ελλαδικών συνόρων με λεωφορείο.

Επέστρεψε στην Ελλάδα λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα του 2014 και αυτομάτως κινήθηκε στις περιοχές εκείνες που γνώριζε καλά, δηλαδή στους γεωγραφικούς τόπους που είχε δραστηριοποιηθεί: Πάτρα, Λιβανάτες.

Από τα Χριστούγεννα του 2014 έως και την σύλληψη του έχει διαπράξει πλήθος διαρρήξεων σε οικίες και αποθήκες στις Λιβανάτες, στην Αρκίτσα Φθιώτιδος, καθώς και στην Πάτρα. Για όλες αυτές τις περιπτώσεις θα γίνει ενδελεχής έρευνα, σε συνεργασία με τις τοπικές αστυνομικές υπηρεσίες, ταυτοποίηση περιπτώσεων με βάση το «modus operandi» και τυχόν πραγματολογικό υλικό, καθώς και υλικά DNA ή δακτυλικά αποτυπώματα, που τυχόν θα βρεθούν.

Τις κλοπές διέπραττε από κοινού με τον δεύτερο συνεργό του, υπήκοο Αλβανίας, 27χρονο, αγνώστων λοιπών στοιχείων, κάτοικο Λιβανάτων.

Ομολόγησε ακόμη ότι πριν ένα χρόνο είχε μεταβεί με ομοεθνή του σε κατοικία στις Λιβανάτες, όπου ακινητοποίησαν γυναίκα, με την άσκηση σωματικής βίας και αφαίρεσαν χρηματικό ποσό 200 ευρώ και μία τηλεόραση.

Η ληστεία αυτή και η απόπειρα βαρέων σωματικών βλαβών δεν έχει ακόμη ταυτοποιηθεί, δεν έχει καταγγελθεί και ψάχνουμε να βρούμε ποια περίπτωση είναι η συγκεκριμένη».