current views are: 4

20 Φεβρουαρίου 2015
Δημοσίευση15:21

Διαψεύδει ο Μπαλτάς το κλείσιμο των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων



Αναδιπλώνεται  ο υπουργός Παιδείας σχετικά με το θέμα που προέκυψε με τα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία.

Δημοσίευση 15:21’
αρθρο-newpost



Αναδιπλώνεται  ο υπουργός Παιδείας σχετικά με το θέμα που προέκυψε με τα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία.

Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Αναδιπλώνεται  ο υπουργός Παιδείας σχετικά με το θέμα που προέκυψε με τα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία.

Οι διαρροές που ακολούθησαν τη συνάντησή του με τους διοικούντες των σχολείων αυτών, έκαναν λόγο για πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας να τα καταργήσει.

Με καθυστέρηση δύο ημερών ο Αριστείδης Μπαλτάς διαψεύδει ότι ετοιμάζει το οριστικό τους κλείσιμο και παραπέμπει στις επόμενες ημέρες, όταν θα τοποθετηθεί αναλυτικά για το μέλλον τους.

Η κόντρα ξεκίνησε από τη συνάντηση που είχε ο υπουργός με τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής και η οποία οδήγησε σε ομαδική παραίτηση των τελευταίων.

Παρά τη διάψευση, πάντως, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι έκανε δεκτές τις παραιτήσεις.

Η συνάντηση που έφερε τη ρήξη

Για εκείνη τη συνάντηση πολλά ακούστηκαν, κάποια διαψεύστηκαν, κάποια όχι. Οι πανεπιστημιακοί, πάντως, που απαρτίζουν τη διοίκηση των Πρότυπων Σχολείων, έφυγαν από το υπουργείο εξοργισμένοι και έχοντας ομαδόν παραιτηθεί, κατηγορώντας τη νέα πολιτική ηγεσία ότι «κινείται σε μια κατεύθυνση ολοκληρωτικής απαξίωσης του όλου θεσμικού πλαισίου και της προσπάθειας για ένα καλό, ποιοτικό, καινοτόμο δημόσιο σχολείο». 

Την απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου για κατάργηση αυτών των σχολείων τη διέρρευσαν, πάντως, τα μέλη της διοικητικής επιτροπής μετά τη συνάντηση, μαζί με χαρακτηρισμούς που υποτίθεται ότι εξαπέλυσε ο κ. Μπαλτάς, οι οποίοι, όμως, δεν επιβεβαιώθηκαν.

Οι αλλαγές στην εκπαίδευση συζητήθηκαν και στη συνάντηση που είχε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, ο οποίος εξέφρασε τη διαφωνία του με την πρόθεση του υπουργείου Παιδείας να καταργήσει τις εξετάσεις στα πειραματικά σχολεία. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Θεοδωράκης, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι οι αλλαγές στην Παιδεία απαιτούν εθνική συζήτηση, ενώ του συνέστησε να μην παίρνει τίποτα από όσα ακούγονται ως δεδομένο.

Κατά των Πρότυπων σχολείων και η ΟΛΜΕ

Υπέρ της κατάργησης του συγκεκριμένου θεσμού τάσσεται, πάντως και η ΟΛΜΕ.

Σε μακροσκελέστατη ανακοίνωσή του ο πρόεδρος Θέμης Κοτσυφάκης, αναφέρει πως εκφράζουν «μια διαστρεβλωμένη και αντιπαιδαγωγική αντίληψη της αριστείας, καθώς γίνεται μια προσπάθεια διαχωρισμού των μαθητών που ήδη φοιτούν στα ΠΠΣ με ένα τρόπο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ιδιότυπα ρατσιστικός, καθώς επιβάλλει  την υποχρεωτική αλλαγή του σχολικού περιβάλλοντος με βάση μια 2ωρη εξέταση αμφίβολης ποιότητας,  που σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με την ουσία και τους στόχους του δημόσιου σχολείου».

Μάλιστα επισημαίνει ότι «έχει παρατηρηθεί από την πρώτη κιόλας χρονιά εφαρμογής του θεσμού των εξετάσεων μια πρωτοφανής έξαρση της προσφυγής των μαθητών στα ιδιωτικά φροντιστήρια και μάλιστα με διανομή διαφημιστικών φυλλαδίων έξω από τα σχολεία αυτά».

«Είναι ολοφάνερο ότι η κοινωνία μας δεν χρειάζεται ελιτίστικα σχολεία «αρίστων», αλλά ποιοτική αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου», καταλήγει ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, ο οποίος μιλώντας στο newpost, αφήνει αιχμές και για τη διοίκησή τους από το 2011 μέχρι και σήμερα: «Υπάρχουν πολλές καταγγελίες για αυθαιρεσίες από τη διοικούσα επιτροπή και σε ό,τι αφορά στον τρόπο διεξαγωγής του εκπαιδευτικού έργου και στις προσλήψεις των εκπαιδευτικών».

Πώς δημιουργήθηκαν τα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία

Μέχρι το 1985 λειτουργούσαν τα Πρότυπα Σχολεία, και τα Πειραματικά σχολεία. Τα πρώτα αφορούσαν σχολεία «αρίστων», οι οποίοι έμπαιναν σε αυτά με ξεχωριστές εξετάσεις.

Τα δεύτερα βρίσκονταν σε άμεση και διαρκή επαφή με πανεπιστημιακά ιδρύματα τα οποία εφάρμοζαν στην εκπαίδευση, μέσω αυτών των σχολείων, νέες μεθόδους διδασκαλίας. 

Τα Πρότυπα Σχολεία καταργήθηκαν το 1985, τα Πειραματικά διατηρήθηκαν.

Με το «νόμο Διαμαντοπούλου» ενώθηκαν, κατά κάποιο τρόπο, και το 2011 δημιουργήθηκαν τα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία που συνδύαζαν τις δύο μορφές δημόσιου σχολείου. Σε αυτά δεν ασκεί διοίκηση το Υπουργείο Παιδείας αλλά η διοικούσα επιτροπή, που διορίστηκε από την τότε πολιτική ηγεσία, αποτελείται από Πανεπιστημιακούς και δεν είχε αλλάξει μέχρι σήμερα, που ο Αριστείδης Μπαλτάς έκανε δεκτές τις παραιτήσεις τους.
 


σχετικα αρθρα