Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Κέφι, γλέντι, χορός, φαντασία, ευρηματικότητα. Τα φανερά συστατικά του καρναβαλιού που δίνει χαρά σε όλους και καμάρι στους Πατρινούς. Τα κρυφά συστατικά της κορυφαίας εκδήλωσης της Αποκριάς, είναι το κέρδος-και σε πολλές περιπτώσεις, η αισχροκέρδεια.

Τα γκρουπ που συμμετέχουν στην μεγάλη αποκριάτικη παρέλαση, δεν είναι, όπως πολλοί νομίζουν, παρέες φίλων που βγήκαν να διασκεδάσουν. Είναι κανονικές εταιρείες, με βιβλία και ΑΦΜ. Και οι συμμετέχοντες σε αυτά πληρώνουν.

Όπως εξηγεί στο newpost ο πρόεδρος του Καρναβαλικού Οργανισμού Πάτρας, Νίκος Χρυσοβιτσάνος: «Κάποιος ξεκινάει τη δημιουργία ένα γκρουπ, του δίνει όνομα, παίρνει από την εφορία ΑΦΜ και δέχεται συμμετοχές. Οι συμμετοχές σε κάθε γκρουπ δεν πρέπει να ξεπερνουν τις 300. Ο κανονισμός λέει πως οι συμμετέχοντες πρέπει να πληρώσουν για τη στολή τους. Εδώ είναι το κέρδος: μια στολή κόστους 15 ευρώ θα πουληθεί στο μέλος του γκρουπ από 50 εως 70 ευρώ. Τα... ρέστα, μένουν στην τσέπη του αρχηγού».

Όπως εξηγεί ο κ. Χρυσοβιτσάνος, κάθε γκρουπ δεν έχει δικαίωμα να συμμετάσχει στο καρναβάλι της επόμενης χρονιάς: «Αυτόν τον σκόπελο τον  ξεπερνούν, αλλάζοντας όνομα και ΑΦΜ. Έτσι κάποιοι καταφέρνουν να κάνουν το καρναβάλι... επάγγελμα».

Και φυσικά, δεν λείπουν οι χορηγοί, καθώς τα άρματα τα τελευταία 15-20 χρόνια έχουν, εκτός από την αποκριάτικη «φορεσιά» τους και διαφημίσεις ιδιωτικών εταιρειών.

Όσο για τον έλεγχο εξηγεί: «Εμείς δεν έχουμε δικαιοδοσία ελέγχου στα οικονομικά. Αυτό το αναλαμβάνει το ΣΔΟΕ και ξέρω πως φέτος έγιναν έφοδοι σε όλα τα πληρώματα. Εμείς μπορούμε να τιμωρήσουμε ένα γκρουπ, αν ξεπερνάει τον αριθμό των συμμετεχόντων, δίνοντάς τους τις τελευταίες θέσεις στην παρέλαση».