Τον ένα τόνο έφτασαν τα προϊόντα που κατασχέθηκαν από τη Δημοτική Αστυνομία Θεσσαλονίκης κατά τους ελέγχους που έγιναν για την πάταξη του παράνομου εμπορίου. Με έγγραφο της Αντιδημάρχου Κοινωνικής Προστασίας και Προστασίας του Πολίτη κ. Καλυψώ Γούλα το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή της ΝΔ κ. Θεόδωρου Καράογλου, γίνεται γνωστό ότι από τις αρχές του έτους μέχρι και 24 Μαρτίου του 2011, υπάλληλοι του Δήμου προέβησαν σε 264 κατασχέσεις που αντιστοιχούν στο βάρος ενός τόνου, ενώ βεβαιώθηκαν 37 παραβάσεις υπαίθριου εμπορίου. Μεταξύ άλλων κατασχέθηκαν ρολόγια, κοσμήματα, είδη ένδυσης, παιχνίδια, τσάντες πορτοφόλια, διακοσμητικά είδη, γυαλιά ηλίου, ρολόγια, αναπτήρες, φρούτα, ζυγαριές, κουλούρια, κουβέρτες, νωπά ψάρια, ζαχαρώδη, πίνακες ζωγραφικής, τσιγάρα, δίσκοι CD, DVD, κάρτες SIM κινητής τηλεφωνίας κ.α.

Η αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης ενημερώνει τον κ. Καράογλου ότι τα τελευταία δύο χρόνια καταγράφεται τάση αποκλειστικής σχεδόν διακίνησης προϊόντων παραεμπορίου από αλλοδαπούς πωλητές, κυρίως υπηκόους αφρικανικών χωρών, οι οποίοι διαμένουν μόνιμα στη χώρα με καθεστώς αιτούμενου ασύλου. «Το γεγονός αυτό το οποίο εμφανίζει σταθερά αυξητικές τάσεις, δυσχεραίνει τους ελέγχους, τον εντοπισμό τους και κυρίως την επιβολή και την είσπραξη των προβλεπομένων προστίμων», σημειώνει επιπλέον η αντιδήμαρχος και διαβεβαιώνει ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες του Δήμου για την καταπολέμηση του παράνομου υπαίθριου εμπορίου στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Ο βουλευτής της ΝΔ κ. Θεόδωρος Καράογλου, με ερώτησή του, έχει προειδοποιήσει ότι «ανθεί το παράνομο εμπόριο στο Κέντρο της Θεσσαλονίκης, οδηγώντας καταστήματα και επιχειρηματίες σε οικονομική ασφυξία». Ο κ. Καράογλου που έχει επισημάνει ότι το παράνομο εμπόριο δραστηριοποιείται πλησίον των καταστημάτων, προκαλώντας τη δικαιολογημένη αγανάκτηση των καταστηματαρχών, έχει ζητήσει να συνδράμουν τη Δημοτική Αστυνομία και οι άλλοι ελεγκτικοί μηχανισμοί για την αντιμετώπιση του φαινομένου.